Fra "hovedrystende absurd" til "en kæmpe lettelse": Se reaktionerne på den nye udligningsreform

REAKTIONER: Et bredt flertal præsenterede tirsdag en ny kommunal udligningsreform. Der kvitteres i de kommunale baglande, hvor især konservative borgmestre er stærkt utilfredse. Få overblik over reaktionerne på udligningsreformen her. 

 
Regeringen har sammen med Venstre tirsdag præsenteret en ny aftale for kommunal udligning, som er indgået sammen med Radikale Venstre, SF og Alternativet.
Regeringen har sammen med Venstre tirsdag præsenteret en ny aftale for kommunal udligning, som er indgået sammen med Radikale Venstre, SF og Alternativet.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Simon Egelund HansenMartine Seedorff Perregaard

Efter mange og lange forhandlinger indgik regeringen sent mandag aften en aftale med Venstre, Radikale, SF og Alternativet om et nyt udligningssystem mellem kommunerne. 

Helt som forventet bliver aftalen mødt med blandede reaktioner både på Christiansborg, blandt aktører og ude i kommunerne. Se et udsnit af de mange reaktioner her. Opdateres løbende.

Læs også

Kommunernes reaktioner

Gribskov Kommune

Konservativ borgmester i Gribskov Kommune Anders Gerner Frost kalder i en pressemeddelelse tirsdag for "en sort dag for det kommunale Danmark".

"Det er en følelse af vrede og dyb frustration, der rammer mig lige nu. Aldrig har Folketinget lavet et mere udueligt stykke politisk arbejde overfor de danske kommuner, reformen giver på ingen måde den lighed, Christiansborg taler om," siger han og fortsætter:

"Man har fuldstændig tilsidesat al evidens og viden og ydermere skrottet mange års fagligt og vidensbaseret arbejde – både fra Finansministeriet og fra forskellige organisationer. Fem socialdemokrater har sat sig ned omkring et køkkenbord og forsøgt at lave en ”rimelig” model, hvor man hovedsageligt har tilgodeset socialdemokratiske kommuner. Det er ganske enkelt usagligt."

Aabenraa Kommune

"Jeg er meget tilfreds med, at et bredt flertal i Folketinget har lyttet til Aabenraa Kommune i spørgsmålet om grænsependlerskatten, så den fremover havner i kommunekasserne hos grænsekommunerne. Det er nemlig her, udgifterne ligger. Det har vi arbejdet for i en årrække," lyder det fra Aabenraa Kommunes borgmester, Thomas Andresen (V).

Kalundborg Kommune

Borgmester i Kalundborg Kommune Martin Damm (V) glæder sig over, at hans kommune får flere penge til rådighed.

"Hvis man ikke bliver glad over det resultat, der er skabt, er der ikke meget, der kan glæde nogen," siger Martin Damm, der desuden også er næstformand i Kommunernes Landsforening, til Sjællandske Nyheder.

Esbjerg Kommune

"Tager man de nøgne tal, bliver vores samlede økonomi forbedret med 142 millioner kroner årligt, og i 2021 og 2022 endda med 160 millioner kroner, hvor det nu er penge, man kan budgettere med, hvor tidligere mellem 60 og 100 millioner af disse kroner var usikre og skulle forhandles hvert år, så isoleret set fra Esbjerg Kommunes side er jeg meget tilfreds. Det er en god aftale," siger Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) til Jydske-Vestkysten.

Roskilde Kommune

Roskildes borgmester, Tomas Breddam (S), er stærkt utilfreds med den udligningsaftale, som hans eget parti står bag.

"Den nye udligningsordning er urimelig for Roskilde. Vi afleverer allerede et beløb svarende til mindst 8.000 kroner for hver eneste indbygger, og nu skal vi af med endnu mere," udtaler han til Roskilde Avis.

Vallensbæk Kommune

”Jeg mener stadig, at det er helt urimeligt, at vi bliver straffet for at drive Vallensbæk Kommune fornuftigt og effektivt – hvorimod de kommuner, der bare sidder på hænderne, kan se frem til at blive belønnet. Men det, at vi er på top-3 af de kommuner, der procentuelt afleverer mest til udligningen, har jo nok også været med til at overbevise regeringen og dens forligspartier om, at vi økonomisk set er en yderst bæredygtig kommune,” siger borgmester Henrik Rasmussen (K).

Københavns Kommune

Københavnerne er nogle af dem, der skal til lommerne. Det er ikke helt rimeligt, mener sundheds- og omsorgsborgmester i København Sisse-Marie Welling (SF), selvom hendes eget parti er med i forligskredsen. Hun skriver på Twitter:

Silkeborg Kommune

I Silkeborg er borgmester Steen Vindum (V) meget tilfreds med den nye aftale. Kommunen er nemlig gået fra minus i regeringens udspil til plus i den endelige aftale.

"Vi går fra minus til plus, og når man gør det, skal være godt tilfreds og glad. Der har været nogen inde over og sætte sine fingeraftryk på det her, og det kommer Silkeborg til gode," siger Venstre-borgmesteren til Jyllands-Posten.

Herning Kommune

Herning Kommunes borgmester, Lars Krarup, (V), er tilfreds med den aftale, der er blevet vedtaget:

"Det kommunale Danmark har i efterhånden flere år haft et ønske om en udligningsreform, fordi der var nogle skævheder i systemet. Det er rigtig godt, at man nu er nået frem til en løsning, som jeg på mange måder synes vender rigtigt," siger Lars Krarup i en pressemeddelelse, hvor han samtidig peger på permanentgørelsen af det ekstraordinære finansieringstilskud som en af to milepæle i aftalen:

"I regeringens oprindelige udspil var det ekstraordinære finansieringstilskud ikke gjort permanent. Men det er det nu, og det er jeg naturligvis meget tilfreds med."

Gentofte Kommune

Gentofte Kommune er en af de kommuner, der skal aflevere mest til omfordelingen med den nye reform – og der er stor utilfredshed at spore hos borgmester Hans Toft (K):

"Det er hovedrystende absurd, at sygeplejersken eller læreren i vores kommune, der i forvejen har mindre til rådighed end deres kolleger andre steder i landet, nu skal betale for, at andre kommuner kan sætte skatten ned," siger Hans Toft til Sjællandske Nyheder.

Rudersdal Kommune

Selvom Rudersdal Kommune fortsat er en af de kommuner, der skal betale til omfordelingen, er borgmester Jens Ive (V) "svært glad" for den endelige resultat:

"Det er et resultat, jeg er svært glad for, og jeg vil gerne takke mine kolleger på Christiansborg. Vi ser stadig ind i en skattestigning, som jeg selvfølgelig gerne havde været foruden, men set i forhold til regeringens oprindelige udspil, er det et godt resultat," siger han til Rudersdal Avis, hvor han samtidig udtrykker tilfredshed med udsigten til, at der vil blive flyttet penge til "udsatte kommuner" i stedet for "de store socialdemokratiske omegnskommuner".

Vesthimmerlands Kommune

I Vesthimmerlands Kommune, der er er den nordjyske kommune, der får den største stigning i udligningen, er borgmester Per Bach Laursen (V) begejstret: 

"Det er den 5. maj, og på en måde føles det her lidt som en befrielse," siger Per Bach Laursen til TV 2 Nord og fortsætter:

"Vi har været udsat for en befolkningsafgang i nogle år, og nu får vi muligheden for at sænke skatten. Det er en kæmpe lettelse for os, at vi kan komme ned og ligne andre kommuner i Danmark, for vi har ligget med den andenhøjeste skatteprocent i hele landet, og det er klart, at det ikke motiverer nogen til at flytte hertil."

Skanderborg Kommune

Ifølge borgmester i Skanderborg Kommune Frands Fischer (S) vil den nye udligningsreform være en stor udfordring for Skanderborg Kommune:

"Vi er noget utilfredse. Det her er simpelthen ikke retfærdigt. Vi kommer helt derned, hvor jeg bliver i tvivl om, hvorvidt vi har penge nok til at efterleve de servicekrav, der er i forhold til blandt andet normeringer i daginstitutioner," siger Frands Fischer til TV 2.

Lejre Kommune

I Lejre Kommune mener borgmester Carsten Rasmussen (S), at det er godt, det lykkedes Venstre og Socialdemokratiet at indgå en aftale, men det er uretfærdigt, at Lejre skal "straffes":

"Det er jo mindre end de 29 millioner, som der var lagt op til i det oprindelige udspil. Det er jeg selvfølgelig lettet over. Men jeg synes stadig, det er urimeligt, at Lejre Kommune overhovedet skal rammes af reformen. Vi har højere kommuneskat og færre penge til velfærd end gennemsnittet af kommuner i landet, og derfor ville jeg ønske, at vi havde fået en håndsrækning. Det her minder mere om en strafnedsættelse," siger Carsten Rasmussen til Dagbladet Roskilde.

Partiernes reaktioner

Venstre

SF

Konservative

Dansk Folkeparti

Enhedslisten

Radikale Venstre

Alternativet

Organisationernes reaktioner

Kommunernes Landsforening

En ny udligningsaftale har længe været efterspurgt i kommunalt regi. Derfor kvitterer KL for, at det er lykkedes at lande en bred aftale på trods af coronakrisen: 

”Coronakrisen satte forhandlingerne på pause, og vi er glade for, at der nu er fundet tid til at komme i mål med en aftale. Og endda en aftale over midten. I kommunerne får vi en nøglerolle i at hjælpe samfundet på benene igen oven på coronakrisen. Men for at vi kan lykkes med det, kræver det, at forudsætningerne for vores økonomi er på plads. Med dagens aftale kender vi lidt flere af brikkerne på spillepladen,” udtaler KL’s formand, Jacob Bundsgaard til Ritzau.

Balance Danmark

”Vi er meget glade for, at der nu er landet en bred aftale om en ny udligningsrevision. Det er helt afgørende, at partierne har fundet hinanden i tide til at sikre kommunernes budgetlægning for 2021. Samtidig vil vi også gerne rose partierne for de principper, der ligger til grund for revisionen. Man har arbejdet med udgangspunkt i at sikre god velfærd i alle landets kommuner, og det har været den rette tilgang,” siger Kim Ruberg, formand for Balance Danmark. 

 Landdistrikternes Fællesråd

FOA

”For os har det været tydeligt, at nogle kommuner har haft det sværere end andre. Det begynder denne her reform at rykke ved,” siger Thomas Enghausen, der er næstformand i FOA i en pressemeddelelse. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00