Friis Bach: Politikere skaber ikke afgørende forandringer alene

VERDENSMÅL: Varig forandring skal drives af borgere, organisationer og private virksomheder. Overlades verdensmålene til politikerne alene, sker der ingenting, lyder det fra Christian Friis Bach, som opfordrer virksomheder til at engagere sig mere i politisk arbejde. 

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Karl Emil Frost

Det foregik langtfra, som det plejede, da hele FN-systemet over tre år trak i arbejdstøjet for at skabe verdensmålene. Og det er den eneste grund til, at det lykkedes.

Det fortalte tidligere udviklingsminister og undergeneralsekretær i FN Christian Friis Bach, da han i anledning af femåret for verdensmålene gjorde status over arbejdet.

Han var selv med helt tæt på, da landende blev enige om de første spæde skridt. 

Overlad det ikke til politikerne 
Danmark havde i 2012 EU-formandskabet. Derfor var det Christian Friis Bach og daværende miljøminister Ida Auken, som forhandlede på vegne af et samlet EU under Rio+20-konferencen, da nogle erfarne diplomater en sen nattetime kom hen til dem med et godt råd:

”Når I skal forhandle målene, må I ikke gøre, som vi plejer. I må ikke overlade det til diplomater i New York, I må ikke overlade det til politikere og ministre. For gør I det, så vil det aldrig lykkes,” lød rådet.

Og sådan blev det.  

Det blev nemlig besluttet, at verdensmålene skulle forhandles i en åben arbejdsgruppe. Og de næste tre år kom der ifølge Christian Friis Bach forslag som aldrig før. 

Massevis af virksomheder kom med input, civilsamfundet kom med input, universiteter kom med input. Menneskerettighedsorganisationer, landmænd, børn, unge og voksne. Alle var med. Hundredetusindevis af mennesker var engageret i arbejdet, uddybede han.

”Det var en øjenåbner,” sagde Christian Friis Bach og fortsatte:

0:000:00