Gjerskovs nye modstander er også imod burkaforbud, men hylder Mette F

KAMPVALG: Efter at være gået imod partilinjen flere gange skal Mette Gjerskov (S) med en uges varsel til kampvalg om sin plads som Roskildes folketingskandidat. Modkandidaten Niels Jespersen vil varetage Roskildes interesser og være loyal over for partitoppen. Mette Frederiksen "kan ændre verdenshistorien”, mener han.

Borgmester Joy Mogensen (S) (tv.) forventes at tale for Niels Jespersen (th.) som ny folketingskandidat for Roskilde i stedet for Mette Gjerskov ved et møde i partiforeningen lørdag.
Borgmester Joy Mogensen (S) (tv.) forventes at tale for Niels Jespersen (th.) som ny folketingskandidat for Roskilde i stedet for Mette Gjerskov ved et møde i partiforeningen lørdag.Foto: Privat
Kristine Korsgaard

Socialdemokraternes linje på udlændingepolitikken er ”akkurat”, hvor den skal være, og partiformand Mette Frederiksen rammer så meget plet, at hun "kan ændre verdenshistorien”.

Jeg kan godt forstå, folk synes, det er underligt, at jeg stiller op så sent, og det gavner ikke min sag.

Niels Jespersen
Selvstændig og kandidat til at blive Roskildes folketingskandidat for S

Det siger debattøren Niels Jespersen, som pludselig er stillet op mod Mette Gjerskov som Roskildes kandidat til Folketinget. Det annoncerede han mandag – kun en uge før, kredsbestyrelsen skal vælge sin kandidat.

Jeg vil gerne bekæmpe det (burkaforbuddet, red.) på de indre linjer, men hvis det vigtigste for mig var at sige, hvad jeg selv mente, så var jeg fortsat med at være debattør og klummeskribent. Nu går jeg ind i politik, og (...) så må jeg følge den fælles beslutning,

Niels Jespersen
Mette Gjerskovs nye modkandidat i Roskildekredsen

”Jeg synes, Socialdemokratiet nu er akkurat dér, hvor jeg har råbt og skreget på i mange, mange år, at det skulle være. Ikke bare på udlændingepolitikken, men også på socialpolitikken og fordelingspolitikken,” siger Niels Jespersen.

Dermed står Gjerskov over for en kandidat, som anlægger en helt anden stil end hende i forhold til at være loyal over for partitoppen og linjen på spørgsmål om udlændinge.

Borgmesteren støtter Jespersen
Mette Gjerskov har ifølge Politiken nu afbrudt et ophold i New York og er hastet hjem for at håndtere situationen. Partiforeningen drøfter valget af kandidat på et møde lørdag, hvor Niels Jespersen og borgmesteren i Roskilde, Joy Mogensen (S), vil være til stede.

De to har været aktive sammen i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, og Joy Mogensen forventes at tale for Jespersens kandidatur ved mødet. Torsdag antydede hun sin støtte i dette opslag på Facebook.

Partiforeningen kan ved mødet vælge at indstille enten Niels Jespersen eller Mette Gjerskov som folketingskandidat, og mandag skal kredsforeningen tage endelig stilling.

Flere spekulerer ifølge Politiken i, om partitoppen har en finger med i spillet om at vippe Mette Gjerskov af pinden, fordi hun i flere tilfælde er gået imod partilinjen.

Modsat resten af socialdemokraterne stemte hun imod, da V-regeringen i 2016 strammede udlændingereglerne markant. Hun gik også imod partilinjen i sagen om midlertidigt stop for kvoteflygtninge. Og senest fortalte Gjerskov i januar, at hun vil stemme imod det burkaforbud, som partiet ellers officielt støtter.

Burkaforbud er "et fjollet forslag"
Niels Jespersen er faktisk helt enig med Gjerskov i både spørgsmålet om kvoteflygtninge og burkaforbud.

”Kvoteflygtninge er en langt bedre måde at modtage flygtninge på end at lade de stærkeste overleve turen over Middelhavet i en halvflad gummibåd,” siger han og kalder regeringens forslag om et burkaforbud for ”et fjollet forslag”.

Forskellen er bare, at han vil rette ind og stemme med sit parti, hvis han bliver opstillet og valgt til Folketinget.

”Hvis jeg bliver valgt ind, bliver jeg en del af et politisk fællesskab. Jeg vil gerne bekæmpe det (burkaforbuddet, red.) på de indre linjer, men hvis det vigtigste for mig var at sige, hvad jeg selv mente, så var jeg fortsat med at være debattør og klummeskribent. Nu går jeg ind i politik, og det gør jeg vel vidende, at jeg også vil komme i nogle situationer, hvor jeg er i mindretal i min egen gruppe, og så må jeg følge den fælles beslutning,” siger Niels Jespersen.

"Vi skulle have været tidligere ude"
Han afviser, at S-ledelsen har fået ham til at stille op.

Hvorfor stiller du op i netop Roskilde og ikke i en anden kreds?

”Jeg er flere gange blevet bedt om at stille op andre steder, men jeg har sagt nej, fordi jeg ikke kunne se mig selv der. Da jeg blev spurgt af flere fra Roskilde, sagde jeg ja, for jeg kender borgmesteren fra min ungdom, jeg kan lide den måde, hun formår at samle folk om Socialdemokratiet på, og jeg kan se mig selv som en god repræsentant for Roskilde,” siger Niels Jespersen.

Han vil ikke oplyse, hvilke andre steder der er tale om, eller hvad der gjorde, at han ikke ville stille op der.

Du giver Mette Gjerskov en uge til at forberede sig på, at der er en modkandidat. Hvorfor melder du dig så sent?

”Fordi det først er nu, jeg er blevet spurgt, om jeg ville stille op. Det er meget tydeligt i dag, at vi skulle have været tidligere ude. Jeg kan godt forstå, folk synes, det er underligt, at jeg stiller op så sent, og det gavner ikke min sag,” siger Niels Jespersen.

Han håber, kredsforeningen på mandag vælger at udskyde den endelige beslutning om en kandidat: ”Så medlemmerne får tid til at møde mig, og jeg får en chance for at forklare, hvor jeg står.”

Vil ikke kæmpe for ekstra spir til domkirken
Flere i fagbevægelsen og det socialdemokratiske bagland i Roskilde har udtrykt deres utilfredshed med Mette Gjerskov.

Det gælder for eksempel Ove Dyrkilde. Han siger til Sjællandske, at Roskilde mangler indflydelse på Christiansborg, fordi Mette Gjerskov ved at markere egne synspunkter har sat sig ud på et sidespor, hvor ingen lytter til hende.

Niels Jespersen vil gerne være ”en stærk, lokal stemme” i Folketinget, men ikke forstået som lokale sager som at ”få et ekstra spir til domkirken”.

”Jeg stiller jo ikke op til byrådet. Jeg stiller op til Folketinget. Roskilde har også brug for en anden regering, for det, Lars Løkke står for, rammer Roskilde ekstra hårdt. Det rammer Roskilde, når man skærer ned på uddannelse og forskning. Når man er i lommen på gyllegrever og kvotekonger, der dikterer miljøpolitikken. Og når man ødelægger velfungerende arbejdspladser og flytter dem ud af hovedstadsområdet,” siger han.

En Mette Frederiksen i USA kunne have afværget Trump
Mette Gjerskovs modkandidat har stor tiltro til partiets formand og den linje, hun har lagt for S. 

”Mette Frederiksen kommer med et modsvar til de tendenser, der får folk over hele verden til at vende sig mod demagoger. Jeg tror, hun kan ændre verdenshistorien. Hvis der havde været en Mette Frederiksen i USA – hvis der havde været et alternativ til Trumps hadefulde nationalisme og til en neoliberalisme, der drøner derudad og er helt ligeglad med mennesker – tror jeg ikke, Trump havde været præsident i dag,” lyder opbakningen fra Niels Jespersen.

Det lykkedes ikke at komme igennem til Mette Gjerskov fredag. Men til Politiken siger hun blandt andet dette til kritikken om, at hun er gået imod partilinjen:

"Der har ikke været en eneste, der har kritiseret mig for den linje. Tværtimod. Men de ved jo også, at jeg er loyal og har stemt for en lang række stramninger."

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00