Kommentar af 
Harun Demirtas

Harun Demirtas: Regeringen lader borgere med udenlandsk baggrund i stikken

KOMMENTAR: Borgere med udenlandsk baggrund har som følge af coronakrisen svært ved at søge om permanent opholdstilladelse. Regeringen lukker øjnene for problemet, skriver Harun Demirtas.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har "svært ved at se argumentet for, at corona også bør få os til at lempe på reglerne for at få en permanent opholdstilladelse".
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har "svært ved at se argumentet for, at corona også bør få os til at lempe på reglerne for at få en permanent opholdstilladelse".Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Harun Demirtas
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er nødt til at få øjnene op for, at hjemsendelsen fra arbejdet, som skal beskytte danskerne mod coronasmitte, for visse borgere kan betyde, at de bogstaveligt talt kan blive hjemsendt.

Altså – sådan oprigtigt efter Dansk Folkepartis og Nye Borgerliges optik – kan blive hjemsendt til hjemlandet.

Regeringen holder pressemøder alle hverdage, hvor de offentliggør hjælpepakke efter hjælpepakke, og regeringen indgår aftaler med faglige organisationer og erhvervslivet, i håb om at det kan gavne medarbejderne i den svære situation.

Jeg er meget glad for, at, vi som land kan hjælpe befolkningen med at komme bedst muligt ud af den krise, som coronavirussen har skabt for os alle sammen.

Fakta
Harun Demirtas er tidligere flygtning og arbejder til daglig som sygeplejerske. Harun Demirtas har været rådgiver for unge LGBT-personer samt rådgivet om hiv og aids. Desuden er han næstformand i Dansk Sygeplejeråd, kreds H, samt bestyrelsesmedlem i Aids-Fondet.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Men det er bemærkelsesværdigt, hvordan regeringen lukker øjnene for problemet for borgere med udenlandsk baggrund, der bor i Danmark med en tidsbegrænset opholdstilladelse og som efter udlændingeloven ikke bør ansøge om økonomisk støtte hos myndighederne, hvis de fortsat vil bo i landet.

For hvis borgere med udenlandsk baggrund skal søge om permanent opholdstilladelse, må de ikke have fået offentlig hjælp – såsom kontanthjælp – de seneste fire år op til. Samtidig skal de have været beskæftiget i mindst tre et halvt år sammenlagt.

Regeringen glemmer – eller lader som om den har glemt – borgere med flygtningebaggrund eller udenlandsk baggrund, som er i landet på en tidsbegrænset opholdstilladelse.

Harun Dermitas

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har for nylig udtalt til DR, at han "har svært ved at se argumentet for, at corona også bør få os til at lempe på reglerne for at få en permanent opholdstilladelse".

Disse borgere har normalt et ganske almindeligt liv og tjener deres egne penge. Det holdt de op med, efter at statsministeren på et pressemøde opfordrede de fleste borgere til at tage hjem.

Hvis det at følge regeringens anbefalinger er det rigtige at gøre, hvorfor har udlændinge- og integrationsministeren og resten af regeringen behov for at straffe udenlandske borgere, fordi de valgte at adlyde statsministeren?

Disse borgere bliver nu tvunget til at træffe et valg mellem enten at søge om økonomisk hjælp, fordi de ingen andre indkomster har, eller at lade helt være, fordi de kan få afslag på deres ansøgning, når de skal søge om opholdstilladelsen.

Regeringen lader borgere med udenlandsk baggrund i stikken. Det er helt åbenlyst – og derfor er det også uacceptabelt.

Regeringen gør ellers sit bedste. Men når statsministeren i sin tale til befolkningen kommer med en opfordring om, at de svageste nu skal være de stærkeste, glemmer hun faktisk, at de svageste i Danmark ikke alene kan kategoriseres efter alder eller en liste over, hvor mange diagnoser de har, men at borgere også godt kan tilhøre gruppen af de svageste, alt efter hvilken status de har i folkeregisteret for deres ophold og statsborgerskab.

Regeringen glemmer – eller lader som om den har glemt – borgere med flygtningebaggrund eller udenlandsk baggrund, som er i landet på en tidsbegrænset opholdstilladelse.

Der er ingen tvivl om, at alle skal bidrage til samfundet, og at vi økonomisk er bedst stillet, hvis flere af os er på arbejdsmarkedet og kan bidrage til samfundets vækst.

Men når samfundet bliver ramt af en ekstraordinær situation, hvor mange af os pludselig står på meget usikker grund i en situation, hvor regeringen opfordrer til at sende mange hjem fra deres arbejde, så bør vi holde hånden under alle grupper af ressourcesvage. Det gælder også gruppen af udlændinge.

For hvis regeringen ikke suspenderer kravet om, at man både som indfødsrets- og opholdstilladelsesansøger ikke må have været på for eksempel kontanthjælp, kan det have enorme konsekvenser for dem, for deres opholdstilladelser og statsborgerskabsansøgninger.

Læs også

I min optik mangler regeringen stadig at melde ud, at mennesker med udenlandsk baggrund er fritaget for kravet om, at de ikke må have fået offentlig forsørgelse i denne periode, hvor coronavirussen har ramt Danmark, og hvor statsministeren har opfordret til at sende borgere hjem fra deres arbejde. 

En lignende melding bør komme til alle os, der har søgt om dansk statsborgerskab og har ventet i evigheder på, at Folketinget vedtager loven om indfødsretsmeddelelsen, og venter på, at vi kan give den verdensberømte og livsvigtige hilsen i kommunen til håndtryksreceptionen.

Vores udlændinge- og integrationsminister har nemlig meldt ud, at alle receptioner i kommuner bliver aflyst, indtil man igen må give hånd til hinanden.

Derfor er drømmen om at få sat et punktum på den stressfyldte rejse, som borgerne har været igennem, nu udsat til en uvis dato.

Det er absurd at se, at mens regeringen finder løsninger for at sikre, at ingen af os føler os tabt eller glemt, slet ikke hjælper en anden gruppe, der kommer til at stå over for fatale konsekvenser efter coronakrisen.

-----

Harun Demirtas er tidligere flygtning og arbejder til daglig som sygeplejerske. Harun Demirtas har været rådgiver for unge LGBT-personer samt rådgivet om hiv og aids. Desuden er han næstformand i Dansk Sygeplejeråd, kreds H, samt bestyrelsesmedlem i Aids-Fondet. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Harun Demirtas

Næstformand, Dansk Sygeplejeråd
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen 2012), sygeplejerske (Metropol 2016)

0:000:00