Her er de små og store dramaer, du skal holde øje med ved valget

FOLKETINGSVALG: Partier tæt på spærregrænsen kan blive reddet af kredsmandater, mens stærke profiler risikerer at ryge ud af Folketinget. Det er blot nogle af de store og små dramaer, der bliver værd at lægge mærke til.

Hvordan og hvorhenne i landet rammer Dansk Folkepartis nedtur hårdest? Det bliver et af de store dramaer, når danskerne har talt, og stemmerne skal tælles op.
Hvordan og hvorhenne i landet rammer Dansk Folkepartis nedtur hårdest? Det bliver et af de store dramaer, når danskerne har talt, og stemmerne skal tælles op.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin HolstMorten Øyen

En lang valgkamp er forbi, og nu skal krydsene sættes.

Når vælgerne har talt, finder vi også endelig ud af, hvem der bliver valgets store vindere − og hvem der bliver taberne.

Altinget giver dig en gennemgang af de store og små dramaer, der er værd at følge, i takt med stemmerne bliver talt op.

1. Klarer Dansk Folkeparti sig bedre eller værre, end målingerne har spået? 
I 2015 var Dansk Folkeparti valgets helt store vinder. Men siden årsskiftet er luften sivet ud af DF-ballonen, der i gennemsnittet af meningsmålinger står til næsten en halvering og et fald på 18 mandater i forhold til valget i 2015. Der er dermed lagt op til et af dette valgs største dramaer. I 2015 undervurderede meningsmålingerne Dansk Folkepartis optur. Har de også undervurderet Dansk Folkepartis nedtur?

Læs også: Nye partier på stribe, huseffekter og ekspertens råd: Det skal du vide om valgkampens mange meningsmålinger

2. Kan Pia Olsen Dyhr gøre Margrete Auken kunsten efter? 
For ti dage siden stemte tæt på hver fjerde vælger i København på SF til europaparlamentsvalget. Det er langt over de 6,5 procent, SF fik i hovedstaden ved valget i 2015 oven på regeringsexit og internt kaos. Siden er SF-skuden blevet rettet op, og partiet står i meningsmålingerne til en fordobling. Men kan Pia Olsen Dyhr gøre Margrete Auken kunsten efter og male København SF-rødt?  

3. Nyt radikalt drama på Fyn  
Det var et af 2015-valgets store overraskelser, at Radikale for første gang i historien ikke fik et mandat på Fyn. Nu spår målingerne et comeback, men kampen om det radikale mandat bliver et af valgets spektakulære dramaer: Enten går det til tidligere klimaminister Rasmus Helveg Petersen eller til den tidligere radikale gruppeformand og formand for Forbrugerrådet Camilla Hersom.  

4. Bliver Sydjylland malet rødt − eller blåt? 
Mange blev taget på sengen, da Dansk Folkeparti blev valgets store sejrherre i 2015 og malede Sydjylland gult. Denne gang vil Sydjylland formentlig få en ny omgang maling, men det bliver spændende, om sydjyderne vælger farven rød eller vender tilbage til blå. Socialdemokratiet og Venstre står nemlig lige ifølge den sidste prognose inden valget.

Selvom hun formentlig ikke kommer til at overdænge Sydjylland med sin partifarve, er det bestemt også værd at holde øje med, hvordan Pernille Vermund klarer valget dernede. Hendes valgresultat kan sige meget om, hvor populært hendes projekt Nye Borgerlige egentlig er efter snart tre år på bagen. 

5. Kommer Rasmus Paludan ind? 
I takt med at valgdagen er kommet nærmere, er Stram Kurs blevet mindre og mindre i meningsmålingerne. Hvis partiet ender under spærregrænsen på valgdagen, skal du holde øje med stemmeoptællingen i Sjællands Storkreds, hvor partistifter Rasmus Paludan er opstillet. Her står partiet nemlig særligt stærkt, og det kan ende med, at partiet alligevel får en adgangsbillet til Folketinget i form af et kredsmandat, der vil gå til Paludan.

Læs også: Prognose: Selv under spærregrænsen kan to af de små partier komme i Folketinget

6. Kristian Jensen vs. Inger Støjberg 
Et af valgets spændende opgør står i det vestjyske mellem Kristian Jensen og Inger Støjberg. De to V-profiler skal nok begge blive valgt, men det er interessant, hvem af dem der klarer sig bedst. Med udsigt til et muligt formandsopgør i Venstre har det stor betydning for især Kristian Jensen, at han kan mønstre en større opbakning end Støjberg. I 2015 fik hun en anelse flere personlige stemmer end ham, men i 2011 var det omvendt.  

7. Tæt S-kamp i Københavns Omegn 
Mette Frederiksen og Mogens Lykketoft er ikke længere på stemmesedlen i Københavns Omegn, men det betyder ikke, at der ikke bliver spænding om de socialdemokratiske mandater i storkredsen. Lige nu står partiet til at få fire mandater, hvoraf Mattias Tesfaye efter al sandsynlighed bliver den helt store vinder, og hans personlige stemmetal er i sig selv interessant at følge. Derudover ligger Morten Bødskov også nogenlunde lunt i svinget. Men der er tæt kamp om de resterende to pladser mellem Anne Sina, Jeppe Bruus og Kasper Sand Kjær.
 
Læs også: Hvem bliver valgt for Socialdemokratiet?

8. Genopstår Kristendemokraterne?  
Der er grund til at holde øje med Vestjylland, når valgstederne er lukket. Her kan der nemlig blive skrevet valghistorie. Kristendemokraterne har i Altingets to seneste prognoser før valget stået til at få et kredsmandat i Vestjylland, og hvis det lykkes, kan partiet ende i Folketinget, selvom det lige nu står til at komme under spærregrænsen. Kredsmandatet vil samtidig udløse to tillægsmandater, der ser ud til at falde i Sydjylland og Østjylland, hvor partiets konstituerede formand, Isabella Arendt, er spidskandidat. 

Læs også: KD vinder vestjysk kredsmandat og to tillægsmandater

9. Støvsuger Søren Pape Poulsen K-vælgerne igen? 
I 2015 støvsugede Søren Pape Poulsen (K) Vestjylland for stort set hver eneste konservative stemme. 15.928 stemte på Konservative i det vestjyske, og 13.231 gik til den tidligere Viborg-borgmester Pape. Det svarede til 83,1 procent af K-stemmerne i storkredsen. Sådan et lokalt vælgertække kunne ikke mønstres af nogen andre ved valget i 2015. Kan K-formanden mon overgå sig selv?

10. Bliver det et farvel til DF’s markante udlændingeordfører? 
Lige nu står Dansk Folkeparti til at få to mandater i Københavns Storkreds, der vil gå til Peter Skaarup og Martin Henriksen. Men partiets generelle tilbagegang taget i betragtning vurderer Altinget, at skamlen under Dansk Folkepartis markante stemme på udlændingeområdet vakler. Derfor er der god grund til at holde øje med, hvordan partiet ender med at klare sig i hovedstaden. 

11. Hvordan rammer Mette Frederiksen-effekten i Nordjylland? 
Før valget står Socialdemokratiet til at genvinde sine seks mandater i Nordjylland. Men som noget nyt ved dette valg er Mette Frederiksen kandidat i Aalborg, og hun har i månederne op til valget reklameret massivt i den store nordjyske by med blandt andet annoncer på byens busser med teksten “Tiden er inde til en nordjysk statsminister”. Spørgsmålet er blot, om nordjyderne er enige i det og belønner Mette Frederiksen med et flot personligt stemmetal og en fremgang til Socialdemokratiet. 

12. Mister Liberal Alliance Joachim B. Olsen og Henrik Dahl? 
Hvis man skal tro målingerne, skal Joachim B. Olsen begynde at se sig om efter et andet arbejde. Liberal Alliance står nemlig til at miste sit ene mandat i Københavns Omegn, som han sidder på. Men spørgsmålet er, om det kan lykkes for den bramfri og skarpe LA-profil at sikre sin plads.

Joachim B. Olsen er dog ikke den eneste LA’er, der risikerer at ryge ud. I Sydjylland Storkreds står Liberal Alliance heller ikke til at få valgt et mandat, og det vil koste Henrik Dahl en plads i Folketinget.

13. Konservativt drama i København 
Konservative står til at genvinde det mandat i København, som Lars Barfoed overraskende tabte ved valget i 2015, og som partiet ellers altid har fået. Men modsat for fire år siden er der ikke en klar kandidat til at tage mandatet nu. I stedet er der lagt op til en tæt kamp mellem flere kandidater: nuværende folketingsmedlem Anders Johansson, Helle Bonnesen, Nikolaj Bøgh og debattørpræsten Marie Høgh. 

Læs mere:
 K genvinder mandat i Hovedstaden: Men hvem får det?

14. Bliver Hønge straffet på Fyn? 
SF’s Karsten Hønge vakte en del opsigt, da han efter europaparlamentsvalget takkede nej til den plads, som han havde vundet, efter partiet gik fra et til to mandater. Det har skabt utilfredshed hos nogle af de vælgere, der gav Hønge et personligt kryds, og derfor bliver det spændende at følge, om vælgerne ender med at straffe ham ved folketingsvalget, hvor han også er kandidat. Den straf kan ende med at flytte et mandat, for lige nu vakler det andet mandat i prognoserne mellem at lande på Fyn eller i Sydjylland. I Sydjylland er det Nanna Bonde, der står til at få et nummer to mandat, mens det formentlig vil være Line Mørk, der ville blive toer efter Hønge på Fyn. 

Læs også: De bliver valgt for SF

15. Hvem bliver dronningen af København? 
I 2015 var der fire partiledere i København, og dengang endte Helle Thorning-Schmidt (S) som dronningen af København med flest personlige stemmer, mens Johanne Schmidt-Nielsen (EL) fik flest i 2011. De to er ikke med denne gang, men der er stadig lagt op til hård kamp om de personlige stemmer og den røde trone i København mellem Pia Olsen Dyhr (SF), Pernille Skipper (EL), Ida Auken (R) og Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

16. Ender det som altid på Bornholm? 
Valg efter valg har Bornholm sendt en socialdemokrat og en Venstre-mand på Tinge. Det ventes også at ske ved dette valg, selv om klippegrunden var tæt på at skælve i 2015: Kun 89 stemmer adskilte DF og Venstre sidst. Denne gang har Kristian Thulesen Dahl været på besøg i valgkampen, men er det nok, til at DF kan trodse tilbagegangen i meningsmålingerne og overraske på Bornholm? Eller tager Socialdemokratiet måske begge mandater for første gang?

17. Ellemann-Jensens store eksamen i Østjylland 
Jakob Ellemann-Jensen (V) nævnes som et oplagt bud på en, der kan blande sig i et eventuelt formandsvalg i Venstre efter valget. Derfor vil mange nærstudere Ellemanns personlige valg i Østjylland. I 2015 fik han ikke noget prangende valg, men i denne valgperiode har Ellemann-Jensen fået betydeligt mere opmærksomhed og er blevet belønnet med en ministerpost.

18. Kvindelige S-kandidater kan bytte plads i Vestjylland 
Ved valget i 2015 løb Karin Gaardsted med en plads i Folketinget for næsen af Anne Paulin, selvom sidstnævnte havde fået flest personlige stemmer. Men denne gang kan heldet vende for Paulin, da Gaardsted er endt i et opgør i Viborg, hvor hun kæmper om de personlige stemmer mod S-kandidaten Mette Nielsen. 

Læs også

19. Bliver Thiesen valgt i Nordsjælland? 
Selvom Nye Borgerlige ser ud til at være sikre på at blive valgt, er partiets anden stærke kvindelige profil Mette Thiesen ikke sikker på at følges med Vermund og co. ind i Folketinget. Nye Borgerlige står i den seneste prognose inden valget til at få et mandat i Nordsjælland, hvor Thiesen er spidskandidat. Men i flertallet af prognoserne i denne valgperiode har det ikke tydet på valg til Mette Thiesen. Dertil kommer, at hun står over for en anden markant højreprofil, nemlig DF’s Morten Messerschmidt.

20. Bliver Tommy Ahlers en succes eller et flop? 
For godt et år siden stoppede Søren Pind som minister, og ind kom iværksætteren Tommy Ahlers. Ikke nok med at Ahlers overtog Pinds ministerium, han har siden også overtaget hans valgkreds. Altingets prognose viser, at han har gode chancer for at blive valgt – men vil københavnerne give ham så mange personlige stemmer, at han bliver et nyt trumfkort for Venstre? 

21. Flere kendte DF-ansigter er på vippen 
Dansk Folkeparti står over for næsten at blive halveret, og det vil kunne mærkes, når mandaterne skal fordeles efter valgaftenen. Her vil der være flere af folketingsgruppens medlemmer, der ikke vender tilbage til Christiansborg i denne omgang.

Det betyder også, at flere af partiets mere kendte ansigter er på vippen til at ryge ud. Det drejer sig blandt andet om transportordføreren Kim Christiansen, der ser ud til at trække det korteste strå i Østjylland, hvis partiet kun får de to mandater, som det står til lige nu.

I Sydjylland ligner Marie Krarup umiddelbart et genvalg grundet sit kendte profil, men hun har indtil videre ikke præsteret gode valgresultater. Det bliver derfor spændende at se, om hun kan følge med, når partiet går tilbage i storkredsen. 

Læs også: Hvem bliver valgt for Dansk Folkeparti? 

22. Bliver Bertel Haarder overhalet af de unge? 
Folketingets længst siddende medlem, Bertel Haarder, er også på valg denne gang. Men selvom han har siddet længe, sidder han ikke sikkert i sit folketingssæde. I 2015 fik han det fjerdesidste ud af fem V-mandater i Sjællands Storkreds, og det er værd at holde øje med, om han måske denne gang bliver overhalet af yngre kræfter på Venstres kandidatliste.
 
Læs også: Hvem bliver valgt for Venstre?

23. Alternativets stjerne på vippen 
Alternativets gruppeforkvinde, Carolina Magdalene Maier, er blevet kørt i stilling til at overtage en større rolle i partiet, efter flere af partiets profiler ikke genopstiller. Men det kan ende med, at hun slet ikke bliver genvalgt til Folketinget. Hun er nemlig opstillet i København, hvor Alternativet lige nu kun står til at få et mandat. Det vil formentlig gå til partistifter og politisk leder Uffe Elbæk, og dermed kan Maier være på vej ud efter valget. 

24. Kan Messerschmidt sikre et ekstra DF-mandat? 
Dansk Folkeparti står til at få blot et mandat i Nordsjælland som den nye, men bestemt ikke ukendte, folketingskandidat Morten Messerschmidt, står til at få. Det betyder også umiddelbart et farvel til Marlene Harpsøe, der ellers fik et flot valg i 2015. Men måske kan Morten Messerschmidt ende med at blive hendes redning, hvis han er populær nok til at sikre mere end sit eget mandat.

25. Hvem bliver de nye i Socialdemokratiet? 
Hvad enten Socialdemokratiet ender med at gå frem eller tilbage ved valget, står partiet over for en udskiftning af folketingsgruppen. Flere af de folketingsmedlemmer, der blev valgt i 2015, genopstiller nemlig ikke. 
I Sydjylland skal der findes to nye ansigter, der skal erstatte Bjarne Corydon og Karen Klint. Et godt bud er de to, der netop har overtaget deres valgkredse, som er Anders Kronborg og Birgitte Vind.

Lige så let er det ikke at give et bud på, hvem der overtager henholdsvis Kirsten Brosbøl og Maja Panduros mandater i Østjylland. Brosbøls afløser, Dorthe Hindborg, har dog et stærkt kort, da Skanderborgkredsen normalt har mange S-stemmer. Sværere ser det ud for Iben Sønderup, der har taget over efter Panduro. Hun er nemlig oppe mod en anden aktiv S-kandidat i Randers, Malte Larsen. 

26. Kendis-debattører på spring i Nordsjælland? 
I det nordsjællandske er debattør Anna Libak kørt i stilling, og selvom hun er oppe imod rutinerede partifæller som Sophie Løhde, Claus Hjort Frederiksen og Hans Andersen, er hun stadig en joker til en plads i Folketinget. Libak har blandt andet den fordel, at hun bliver den øverste kvinde på Venstres liste i storkredsen, og hun er kendt som en dygtig borgerlig debattør. Spørgsmålet er blot, om hun er et stort navn blandt de nordsjællændere, der ikke har læst hendes ord i Berlingskes spalter?

Libak er ikke den eneste debattør på stemmesedlen i det nordsjællandske. Det er også værd at lægge mærke til, om det lykkes for David Trads (S) at blive valgt. Han har en fordel af et mindre farverigt kandidatfelt, men han er svær at vurdere, da han er typen, som skiller vandene.

Læs også: Hjort, Libak og Løhde kæmper om to mandater i Nordsjælland  

27. Kan Wammen vippes af Aarhus-tronen? 
Tidligere Aarhus-borgmester Nicolai Wammen (S) er Østjyllands ukronede vælgerkonge: 21.152 personlige stemmer på Wammen blev det til i 2015. Nummer to var Kirsten Brosbøl (S) og nummer tre Maja Panduro (S), som begge ikke genopstiller. Nummer fire var Jakob Ellemann-Jensen (V) med 8.678 personlige stemmer, mens Morten Østergaard (R) fulgte lige efter. Kan de true Wammen denne gang?

28: Trodser Klaus Riskær målingerne?
På intet tidspunkt har partiet Klaus Riskær Pedersen været over spærregrænsen i gennemsnittet af meningsmålinger og i det sidste før valget står partiet til 0,5 procent. Kan valgkampens sidste partilederrunderne på TV og en slutspurt lave om på det? Det ville være et af valgets helt store overraskelser.  

29. Hvem bliver størst af R, SF og EL?
I Altingets sidste snit af meningsmålinger før valget er det kun et procentpoint, som adskiller Radikale, SF og Enhedslisten. I valgkampen er det særligt SF og Radikale, der er gået frem, mens Enhedslisten nogenlunde holder niveauet fra 2015-valget. Det er dog ikke kun håneretten, der er på spil mellem disse tre partier. Et lille signal fra vælgerne er også et boost til selvtilliden og selvbilledet inden eventuelle forhandlinger med en ny statsminister.

30. Løkkes mulige genoprejsning: Slår han Mette Frederiksen i stemmetal? 
Som kandidat i landets største storkreds er der grobund for et flot valgresultat til Lars Løkke Rasmussen. Det udeblev i 2015, da hans troværdighed blandt vælgerne dengang var lettere skadet efter en række personsager og det efterfølgende formandsopgør i 2014. Nu er der gået yderligere fem år siden krisen i Venstre, og spørgsmålet er, om Løkke denne gang kan mønstre mere end de 33.393 personlige stemmer, som han fik sidst. Måske kan han endda ende med at slå Mette Frederiksen i kampen om at blive valgets største stemmesluger. 

31. Husk Nordatlanten 
Endelig er der naturligvis grund til vende blikket mod nord. Med risiko for stemmespild, partier, der vil trække sig ud af ligningen, og en lille håndfuld håbefulde statsministerkandidater kan de fire nordatlantiske mandater igen blive afgørende for valget. De bliver heller ikke mindre interessante af, at Løkke valgte at bruge en dag i valgkampen på at besøge Færøerne.

32. Ellers andet ...?  
Tja, det skulle da lige være, hvem bliver den næste statsminister? Det kan godt blive et drama. Pilen peger på Mette. Eller Lars. Eller ...? 

God valgdag!  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00