Thulesen Dahl lettet: Højesteret frifinder DF for at have krænket 685 personer

AFGØRELSE: Det var ikke injurierende for de mennesker, der blev nævnt med navn og bopælskommune i en annonce fra Dansk Folkeparti, fastslår Højesteret. Dommen stadfæster partiers ret til at ytre sig, siger Kristian Thulesen Dahl.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Dansk Folkeparti er frikendt for injurier mod 685 personer nævnt i helsidesannoncer i landets aviser.

Partiet var ellers blevet dømt i landsretten for den annonce, de indrykkede i tre danske dagblade i maj 2013. Men Højesteret vurderede sagen anderledes.

Annoncen havde afsæt i Folketingets behandling af et lovforslag om statsborgerskab.

Overskriften lød: ”Én på listen er til fare for Danmarks sikkerhed” og ”den potentielle terrorist ... er blandt de knap 700”. Og nedenunder kunne man finde navn og bopælskommune for de 685 personer, som stod til at få indfødsret. Se billedet ovenfor.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) er "både meget lettet og meget glad".

"Lettet, fordi jeg godt ved, at når byretten og landsretten er enig, skal der meget til for, at Højesteret kommer frem til en anden afgørelse. Og glad, fordi den stadfæster den retsstilling, politiske partier har til at ytre sig. Jeg er glad for, at vi ikke får indsnævret vores muligheder for at kommunikere med befolkningen," siger han til Altinget.

Mistænkeliggørelsen er vag
Landsretten havde ifølge DR dømt Dansk Folkeparti til at betale ti dagbøder af 1.000 kroner, ligesom de skulle betale en erstatning på 10.000 kroner til hver af de 15 sagsøgere.

Men fra Højesteret lyder det, "at annoncen af en almindelig læser må opfattes som en politisk meningstilkendegivelse om, at der ikke bør meddeles indfødsret til en person, der er til fare for statens sikkerhed, og ikke som en beskyldning mod hver enkelt af de 685 personer for at være til fare for statens sikkerhed og en potentiel terrorist". 

Konklusionen lyder videre, at "den mistænkeliggørelse af samtlige 685 personer, der ligger i de to udsagn, for hver enkelt på listen er så vag, at den ikke kan anses for at krænke nogen enkeltpersons ære". 

Find hele afgørelsen her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00