Holstein: Svært at gøre Løkkes reform til en folkelig sællert

VALGKAMPSOPTAKT: Sundhedsområdet kan ikke sikre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) et genvalg, siger politisk kommentator Erik Holstein, der tror på en smal politisk aftale inden valget.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Selvom Lars Løkke Rasmussen (V) har markant større ekspertise på sundhedsområdet end sin udfordrer til statsministerposten, Mette Frederiksen, vil regeringens nye sundhedsreform formentlig ikke kunne sikre ham genvalg.

Sådan lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Hvis Løkke skal vinde på sundhed, kræver det, at vælgerne tror, at de vil få dårligere sundhed med Mette Frederiksen ved roret,” siger han og tilføjer:

Og det tror de ikke. Tværtimod er Socialdemokratiet langt foran på sundhed, og det forspring kan ikke indhentes.”

Dertil kommer, at det bliver svært for Løkke at sælge indholdet af sin sundhedsreform til vælgerne, fordi det er vanskeligt for den almindelige dansker at vurdere, om reformen er lig med mere centralisering eller ej, påpeger Erik Holstein.

Ifølge ham er det derfor vigtigt, at regeringen sikrer, at den kommende diskussion om reformen ikke primært handler om struktur.

”Det er sådan noget som øgede patientrettigheder, der skal i fokus. Problemet er, at det er svært at få en kant til de andre partier her,” siger Erik Holstein.

Løkke skal rydde op efter sig selv
Der er ifølge Erik Holstein ikke nogen tvivl om, at statsministerens diagnose af problemerne i sundhedssektoren er rigtig:

”Der mangler sammenhæng i systemerne, mange skal tage alt for langt for banale behandlinger – og det er indlysende åndssvagt at køre med forskellige it-systemer i regionerne,” lyder det.

Men problemet for Lars Løkke Rasmussen er ifølge Erik Holstein, at det politiske bagtæppe for reformen er fuldstændig anderledes end i nullerne.

”Situationen er meget anderledes, end dengang Løkke kom til som sundhedsminister i 2001. Dengang kunne han med rette sige, at han ryddede op efter en SR-regering, der slet ikke havde styr på sundhedsvæsenet. Denne gang er det mere sig selv, han skal rydde op efter,” siger Erik Holstein.

Bøvl med kritik fra egne rækker
Med den nye sundhedsreform tager Løkke et særligt opgør med sin egen strukturreform. Regeringen lægger nemlig op til at afskaffe regionsrådene fra 2020. Det har allerede inden offentliggørelsen af reform vakt politisk kritik.

Men her kan Løkke være forholdsvis ligeglad med de kritiske røster fra oppositionen, for der vil ikke komme store folkelige protester imod regionerne:

”Der vil ikke komme store folkelige protester over, at regionerne bliver nedlagt. De opfattes snarere som nogle administrative enheder end et demokratisk, folkeligt element. Hvor mange kender bare to medlemmer af deres regionsråd?” siger Erik Holstein.

Problemet bliver derimod kritikken fra egne rækker.

”Stephanie Lose har fået tid til at mobilisere, og hun har haft held til at få en del af Venstre vest fra Storebælt med sig. Det er især generende for Løkke, at Landdistrikternes Fællesråd kritiserer nedlæggelsen af regionerne,” tilføjer Erik Holstein.

Regeringen har nu indkaldt alle partier til forhandlinger om sundhedsreformen, og det skal nok lykkes for Løkke at få en aftale hjem, inden han udskriver valg, mener Erik Holstein:

”Drømmescenariet for regeringen er at lave et bredt forlig, hvor flertallet er intakt, ligegyldigt hvem der vinder valget. Som i 2011, hvor både Radikale og Dansk Folkeparti var med i aftalen om efterløn. Men Radikale er imod at afskaffe regionerne, og det er heller ikke sandsynligt, at Alternativet går med. Derfor tyder alt på et smalt forlig.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00