Holstein svarer på fem centrale spørgsmål inden Venstres skæbnevalg

FORMANDSVALGET: Hvad er forskellene på Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby? Hvilken opbakning nyder Ellemann-Jensen i Venstre? Og hvad betyder det for partiet at få ledelsen på plads? Altingets politiske kommentator klæder dig på til formandsvalget i Venstre. 

Når weekenden er omme, har Venstre fået ny ledelse.

Lørdag mødes partiets delegerede i Herning til partiets ekstraordinære landsmøde, hvor de skal vælge ny formand og næstformand.

Selve formandsvalget ser ud til at blive rent formelt, idet Jakob Ellemann-Jensen endnu er eneste opstillede kandidat. 

Anderledes spændende er det, hvem der bliver valgt som næstformand. Her har både forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby meldt deres kandidatur.

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, svarer herunder på fem centrale spørgsmål om, hvad den kommende weekends begivenheder kommer til at betyde for Venstre.

Hvad betyder det for Ellemann-Jensen, at han er solokandidat?

"I en så giftig situation, som Venstre står i, er det en stor fordel for Jakob Ellemann, at han ikke har nogen modkandidat. Var der også en kandidat fra en anden fløj, kunne det føre til, at taberen gravede sig ned, og fløjkampene fortsatte, som man så det hos socialdemokraterne gennem flere årtier."

Hvilken opbakning nyder Ellemann-Jensen i Venstre? 

"Ellemanns opbakning i Venstre ser ud til at være meget bred. Han spillede sine kort så tilpas defensivt, at Løkke ikke kunne påstå, at Ellemann var illoyal. Tværtimod har Løkke gjort Ellemann til sin egen opfindelse. Og så ligger Ellemann på en midterlinje i den værdipolitik, der har skabt de største modsætninger internt i Venstre."  

Hvad er de afgørende forskelle på Trane og Støjberg?

"Primært udlændingepolitikken. Ellen Trane hører til den del af Venstre, der synes, at Støjberg er for yderligtgående og i ganske særlig grad er træt af hendes provokationer, som for eksempel den berømte strammerkage. Ellen Trane har været en af Kristian Jensens nærmeste, og hun er bestemt ikke en værdikriger. Det er Støjberg som bekendt, og hendes linje er enormt populær blandt flertallet af Venstres vælgere."  

Hvordan vil den tabende kandidat stå i partiet efter weekenden?

"Det kommer meget an på, hvordan de tager nederlaget. Ellen Trane er ikke ligefrem kendt som en god taber, så det bliver interessant at følge hendes reaktion, hvis Støjberg som forventet vinder. Det bliver i det hele taget ekstremt afgørende, at næstformandsopgøret ikke fører til en ny fløjkrig."

Hvad betyder det for Venstre, at virakken slutter lørdag?

"Hvis det lykkes at lukke de interne hundeslagsmål i Venstre på lørdag, kan man så småt begynde den blå genopbygning. I første omgang skal forholdet til Konservative og Dansk Folkeparti rettes op, og så må vi se, om det også er muligt for Ellemann at finde en deal med Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Men VKO er grundstenen, hvis Ellemann skal være statsminister."

Forrige artikel Omstridt sag afgjort: Netcompany skal levere digital post til det offentlige Omstridt sag afgjort: Netcompany skal levere digital post til det offentlige Næste artikel Dagens overblik: Mails sår tvivl om Støjbergs forklaring i sag om unge asylpar Dagens overblik: Mails sår tvivl om Støjbergs forklaring i sag om unge asylpar