Hvad betyder "bindende"? Her er de fire knaster i forhandlingerne om klimaloven

OVERBLIK: Tirsdag fortsatte næsten alle Folketingets partier de fælles forhandlinger om klimaloven. Få overblik over de ventede stridspunkter her.

Skal annullering af CO2-kvoter tælle med, når regeringen skal opfylde sit klimamål? Hvad er konsekvensen, hvis indsatsen ikke står mål med ambitionen? Og hvor bindende skal klimaloven være?  

Det er nogle af de spørgsmål, som klimaminister Dan Jørgensen (S) formentlig kommer til at bokse med Folketingets partier om under forhandlingerne om klimaloven, som fortsatte tirsdag.

Altinget giver dig her det korte overblik over de største politiske uenigheder om klimaloven. Hvis du vil have den uddybede version, så klik ind på Altinget Energi & Klima.

Skal brug af biomasse regnes med?
Er det godt eller skidt for klimaet at bruge biomasse som træ eller bioaffald til varme og el? Og skal Danmarks brug af biomasse regnes med, når vi opgør, hvor meget CO2 vi udleder?

Det bliver et centralt spørgsmål i forhandlingerne, som partierne er uenige om, og som har stor betydning for, hvor svært det bliver at nå i mål med 70-procentsreduktionen i 2030.

Biomasse regnes internationalt som CO2-neutralt og bliver derfor i dag ikke regnet med. Klimarådets anbefaling er at tilpasse opgørelsen, sådan at den ikke-bæredygtige biomasse tæller med i CO2-regnskabet fremover, og flere røde partier er enige i den tilgang.

Gør det nogen klimaforskel at slette CO2-kvoter?
Skal man kunne nå det ambitiøse klimamål ved at rive nogle af de CO2-kvoter, som Danmark får fra EU, i stykker og dermed sørge for, at de ikke bliver brugt af hverken Danmark eller andre lande? Det bliver et andet centralt spørgsmål.

Det Miljøøkonomiske Råd har konstateret, at det kan have en klimaeffekt at annullere kvoter. Og i den tidligere VLAK-regerings klimaudspil fra oktober sidste år var det et centralt redskab for at reducere CO2-udledningerne.

Men regeringens støttepartier og Klimarådet er kritisk over for kvoteannulleringer, der bliver kaldt for en ”skrivebordsøvelse”.

Hvor bindende skal loven være?
I det fælles forståelsespapir for S-regeringen står der, at klimaloven skal indeholde ”bindende delmål og bindende langsigtede mål”. Landbruget skal desuden forpligtes til ”et bindende reduktionsmål”.

Men hvad skal "bindende" betyde?

Et lækket forhandlingsnotat, som Politiken er kommet i besiddelse af, viser, at regeringen selv mener, at den siddende klimaminister blot skal forklare, hvorfor man ikke når i mål, hvis det er tilfældet. 

Det mødte hård kritik fra blandt andre Radikale, der vil have, at der skal være konsekvenser, hvis ikke politikerne lever op til loven.

Her er Klimarådet uenige. I deres bud på en klimalov skal der være manøvrerum til politikerne, og fremtidige regeringer skal ikke forpligtes til sektormål og bindende delmål i selve klimaloven. I stedet er Klimarådets forslag til en ny klimalov, at der sikres bindende mål ved, at den forpligter regeringen til at fremlægge politik, der er i overensstemmelse med de danske mål.* 

Skal der også være krav om vækst?
Både Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative har tilsluttet sig regeringens klimamål. Men de har også alle stillet modkrav om, at virkemidlerne "skal gå hånd i hånd med økonomisk vækst".

Torsdag åbnede statsminister Mette Frederiksen i et interview med Børsen op for at skrive ind i klimaloven, at omstillingen ikke må koste arbejdspladser.

Spørgsmålet er, hvad de øvrige røde partier siger til det. Selv har de et ønske om, at klimaindsatsen skal være socialt afbalanceret. Skal det så også skrives ind? Og hvor bindende skal de krav i så fald være?

Læs mere om de igangværende forhandlinger om klimaloven på Altinget Energi & Klima, der i dag bringer en historie om dagens forhandlingstema: Klimarådet. 

* Opdateret: Der er kommet en tilføjelse, der uddyber, hvad Klimarådet foreslår. 

Forrige artikel S tøver med at styrke Klimarådet: Må være op til støttepartierne S tøver med at styrke Klimarådet: Må være op til støttepartierne Næste artikel Enhedslisten: Rigsrevisionen skal kulegrave Radio24syv-sag Enhedslisten: Rigsrevisionen skal kulegrave Radio24syv-sag
Dagens overblik: Mette Frederiksen varsler økonomiske reformer til sommer

Dagens overblik: Mette Frederiksen varsler økonomiske reformer til sommer

NYHEDSOVERBLIK: Statsministeren vil snart tage hul på arbejdet med at øge den danske arbejdsstyrke. Alle partiernes frontfigurer skal på talerstolen i en partilederdebat på Christiansborg. Og to partier ønsker Støjberg dømt for at tale usandt for Folketinget. Få dagens politiske overblik.