Hvordan går det med at lande en finanslov? Bliv opdateret på et øjeblik

OVERBLIK: Regeringen og Dansk Folkeparti er ifølge Kristian Jensen ved at være færdige med "den afklarende fase" i forhandlingerne om næste års finanslov. Få overblik over flueben, kommende forhandlinger og knaster her.

"Jeg tror ikke, der er så meget på udlændingeområdet, der ligger på den flade endnu," sagde Kristian Jensen (V) tirsdag aften om forhandlingerne med DF. Efter "den afklarende fase" vil han nu kaste forhandlingskræfterne ind i de to områder, som er topprioritet for DF: Pensionisternes økonomi og et paradigmeskifte i udlændingepolitikken. 
"Jeg tror ikke, der er så meget på udlændingeområdet, der ligger på den flade endnu," sagde Kristian Jensen (V) tirsdag aften om forhandlingerne med DF. Efter "den afklarende fase" vil han nu kaste forhandlingskræfterne ind i de to områder, som er topprioritet for DF: Pensionisternes økonomi og et paradigmeskifte i udlændingepolitikken. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

I løbet af de næste par uger skal regeringen og Dansk Folkeparti gerne blive enige om, hvordan kronerne i statskassen skal fordeles næste år.

Så hvordan skrider det fremad? Hvordan spiller regeringens klimaforslag ind i forhandlingerne? Og hvorfor blandede Dansk Folkeparti tirsdag aften landets pizzeriaer ind i det hele?

Altinget opdaterer dig her:

Hvad forhandlede de om ved det seneste møde tirsdag eftermiddag?

Jeg har ingen deadline på, hvornår vi skal være færdige.

Kristian Jensen (V)
Finansminister

To helt forskellige emner: Kultur og afgifter.

  • Kultur
    Dansk Folkeparti vil afskaffe sparekravet på to procent om året ved at tage penge fra puljer til internationale kulturaktiviteter. Og så vil de have bygget et nyt Vikingeskibsmuseum i Roskilde.
  • Afgifter
    Regeringen har foreslået at lette forskellige afgifter og vilkår for erhvervslivet for i alt 400 millioner kroner. Den vil blandt andet gøre det billigere for sommerhusejere at opvarme huset med el og sænke afgifter på varer som slik og sodavand, som danskerne ellers kan finde på at køre til Tyskland for at købe.
    Derudover er regeringen og DF enige om at hæve strafrenten for ubetalt skat, og det giver cirka 120 millioner ud over de 400 millioner – penge, som også kan bruges på afgiftslettelser.

Hvorfor kom pizzeriaerne på bordet tirsdag?

Dansk Folkeparti vil ligesom regeringen gerne sænke afgifter på bestemte varer for at få danskerne til at droppe turen over grænsen. Men efter tirsdagens forhandlinger havde Peter Skaarup (DF) to hovedpointer i forhold til forhandlingerne om afgifter:

  • DF vil kun gå med til at lette afgifter og vilkår for erhvervslivet for alle 400 millioner, hvis partiet får ønskerne om flere penge til pensionisterne og et såkaldt paradigmeskifte i udlændingepolitikken igennem.
  • Partiet vil have ”langt flere kontroller” med mindre virksomheder som små restauranter og pizzeriaer. DF havde tal med til Kristian Jensen, som angiveligt viser, at over en tredjedel af pizzeriaerne bevidst snyder med moms, skat eller afgifter.

Hvad sagde finansministeren til pizzeria-kravet?

Kristian Jensen mener umiddelbart, at skattevæsnet allerede har fået penge til flere kontroller, men også at det er en vigtig opgave.

”Det er jo en af grundene til, at vi siden valget har øget Skats budgetter og tilført 12 milliarder, så de kan løse deres opgaver, også med kontroller,” sagde han efter forhandlingsmødet tirsdag aften.

Men han vil ”drøfte videre” med Dansk Folkeparti, om skattevæsnet skal have flere penge målrettet stikprøvekontroller på små restauranter.

Hvilke emner har ellers været på bordet, siden forhandlingerne begyndte?

Dansk Folkeparti har foreløbig været til 12 officielle forhandlingsmøder hos finansministeren, hvor parterne blandt andet har talt om:

  • Udlændinge og pension – de to områder er DF’s hovedprioriteter
  • Rekrutteringsudfordringer på ældreområdet
  • Skat og afgifter
  • Erhvervsinitiativer
  • Ældre. 

Parallelt med forhandlingerne i Finansministeriet kører der et forløb i Skatteministeriet, hvor DF og regeringen forhandler om at ændre registreringsafgiften på elbiler.

Hvad mangler de nu?

Der har angiveligt ikke været hårde forhandlinger om de største knaster endnu.

Møderne har foreløbig været præget af, at Dansk Folkeparti har fremlagt sine ønsker og stillet en masse spørgsmål, som regeringen har regnet på og leveret notater om. Kristian Jensen kaldte tirsdag dette for "den afklarende fase" og konstaterede, at den var ved at være ovre.

Der forventes dog at blive endnu et af den slags afklarende forhandlingsmøder under overskriften ’transport’, hvor nogle af regeringens klimaforslag formentlig også vil komme på bordet. 

Derefter skal parterne til den egentlige armlægning om, hvordan pengene skal prioriteres, og hvordan man skal løse spørgsmålet om et såkaldt paradigmeskifte i udlændingepolitikken.

Er regeringens klimaudspil med i finanslovsforhandlingerne?

Både ja og nej.

Der er 38 initiativer i regeringens klimaudspil, og det forventes, at 10-15 af dem skal på bordet ved disse finanslovsforhandlinger.

Regeringen vil for eksempel give folk, der køber en elbil eller plugin-hybridbil, et højere fradrag allerede fra næste år. Og den vil indføre et fradrag for grønne firmabiler. Begge forslag er med i finanslovsforhandlingerne.

Men over halvdelen af regeringens klimainitiativer skal forhandles ”løbende” – noget vil komme før valget, og andet vil komme efter, forklarede klimaminister Lars Christian Lilleholt til Policy Watch mandag. Det har vakt højlydt kritik fra S, at der ikke bliver forhandlet en samlet klimaaftale nu.

Hvilke dele af finansloven er allerede landet?

Regeringen har indgået tre mindre delaftaler:

  • Forskningsreserven
    Alle partier i Folketinget er med i aftalen med uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers om, hvordan den såkaldte forskningsreserve på cirka 1,4 milliarder skal fordeles næste år. Læs mere om aftalen her.
  • Erhvervsuddannelser
    Mandag i sidste uge præsenterede regeringen og DF en aftale om at sløjfe de årlige toprocentsbesparelser på erhvervsuddannelserne og om at føre centrale dele af regeringens erhvervsuddannelsesudspil ud i livet. Læs mere om aftalen her
  • Satspuljen
    Tirsdag blev der slået søm i den samlede aftale om fordeling af satspuljen til projekter for udsatte grupper. Alle partier undtagen Enhedslisten er med til at fordele de 3,3 milliarder kroner over fire år. Læs mere her.

Hvordan går det med at blive enige om udlændingepolitikken?

Det går langsomt, synes Dansk Folkeparti, som vil have vendt udlændingepolitikken om fra fokus på integration til i stedet at sende flygtninge tilbage til oprindelseslandet.

Og Kristian Jensen (V) sagde tirsdag: ”Jeg tror ikke, der er så meget på udlændingeområdet, der ligger på den flade endnu.”

Området forventes da også at blive den største knast i forhandlingerne.

Konkret ved vi, at blandt andet disse forslag volder problemer:

  • Lavere integrationsydelse
    DF vil have sat integrationsydelsen ned, og den er regeringen egentlig med på. Men der er grænser for, hvor langt den kan komme ned, uden at man bryder grundlovens krav om, at folk skal forsørges, hvis de ikke kan forsørge sig selv. Læs mere i JP
  • Loft over familiesammenføringer
    Kristian Thulesen Dahl (DF) og kompagni vil have et loft over familiesammenføringer efter tysk forbillede. Men det vil ikke have nogen praktisk betydning i Danmark, og vi har ikke så mange familiesammenføringer, at der er behov for et loft, mener regeringen. Det gentog Kristian Jensen efter forhandlingerne lørdag.

Her er der til gengæld enighed:

  • Arbejde skal ikke give permanent ophold
    Både regeringen og DF ser helst, at flygtninge arbejder og forsørger sig selv, mens de er i Danmark. Men det at have været i uddannelse eller i arbejde må ikke betyde, at man får så stærk tilknytning til Danmark, at man aldrig kan sendes tilbage til oprindelseslandet. Derfor vil begge parter lave reglerne om, så uddannelse og job ikke bliver en barriere for hjemsendelse.

Hvornår forhandler de næste gang?

Der er ikke meldt noget officielt ud, men der forventes at være forhandlinger om afgifter på elbiler i Skatteministeriet onsdag eftermiddag og generelle finanslovsforhandlinger i Finansministeriet onsdag aften.

Hvornår regner de med at blive færdige?

Regeringen havde håbet at lande en aftale inden Venstres landsmøde i den kommende weekend, men det når den ikke.

Nu er forventningen, at de store sværdslag skal slås i næste uge, så en aftale måske kan falde på plads inden 1. december.

Men Kristian Jensen sagde tirsdag aften: ”Jeg har ingen deadline på, hvornår vi skal være færdige.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00