Hvordan gik det første år for de nyvalgte i EU? ”Det er et vildt privilegie at kunne repræsentere en generation”

INTERVIEW: SF’s Kira Marie Peter-Hansen var overrasket over den pædagogiske modtagelse i Europa-Parlamentet, hvor hun føler sig som en repræsentant for sin generation. Hun ser tilbage på sit første år med stolthed, fortæller hun i Altingets interviewserie et år efter valget.

Kira Marie Peter-Hansen (SF) i en plenarsamling i oktober om en grønnere udgave af Den Europæiske Investeringsbank.
Kira Marie Peter-Hansen (SF) i en plenarsamling i oktober om en grønnere udgave af Den Europæiske Investeringsbank.Foto: Didier Bauweraerts/Europa-Parlamentet
Simon Holst Jensen

BRUXELLES: Der var meget fokus på hendes alder, da hun for et år siden blev valgt ind som det yngste medlem af Europa-Parlamentet nogensinde.

Den nu 22-årige SF’er Kira Marie Peter-Hansen har siden fået placeret sig i både Økonomiudvalget og i det for SF så vigtige Beskæftigelsesudvalg, hvor hun tilmed er koordinator for De Grønne.

Bevidstheden om, at hun med sin alder skiller sig ud fra mængden, har måske endda været med til at bære hende frem i en politisk verden, hvor gennemsnitsalderen efter valget i 2019 var på 50 år, og hvor der er et overtal af mænd.

”Jeg har især i starten haft den tilgang, at jeg bare måtte arbejde dobbelt så hårdt som alle andre, så der i hvert fald ikke var nogen, der kunne kritisere mig for min indsats,” siger hun og forklarer, at hun fortsat tænker på den måde, selv om hun også ved, at det hverken er særlig konstruktivt eller retfærdigt over for hende selv. Hun forsøger derfor at se på det på en anden måde:

Fakta
Et år i EU 
26. maj er det præcis et år siden, at danskerne valgte nye EU-parlamentarikere. 10 ud af 14 havde aldrig siddet i Parlamentet før. I denne interviewserie tager Altinget fat i en håndfuld af de dugfriske EU-politikere for at høre, hvordan det er gået.

”Min alder og mit køn skaber nogle rammer for den måde, jeg kan agere på, og de rammer må jeg bare prøve at arbejde indenfor, samtidig med at jeg prøver at udvide dem, sådan så hende den 21-årige om ti år ikke kommer til at stå med de samme strukturelle udfordringer.”

Farvekoordineret velkomst
Altiero Spinelli-bygningen, som EU-Parlamentet bor i, når det er i Bruxelles, udstrålede ellers ikke ligefrem tunge politiske udvalg og strukturelle udfordringer, da Kira Marie Peter-Hansen og de cirka to tredjedele af Parlamentet, der er nyvalgte, blev budt velkommen sidste sommer.

De blev mødt med farvekoordinerede poster og en velkomstpakke.

”Man fik sådan en welcome package med en mappe og en lille nøglering, og så var der et kort med farvekoordinering i forhold til de fem-seks poster, man skulle rundt til. Det var virkelig sødt, men også virkelig underligt,” siger Kira Marie Peter-Hansen.

Ved en post skulle man indberette sine finansielle aktiviteter, og ved en anden skulle man have oprettet en e-mail eller have adgangskort til bygningen.

”Det blev gjort på en meget pædagogisk måde, som var meget langt fra den der grå parlamentariske virkelighed.”

Det pædagogiske indslag fortsatte også ind i mødelokalet, da De Grønne skulle mødes for første gang.

”Der skulle vi repræsentere vores sidemand. Så jeg skulle repræsentere Heidi (Hautala, red.) fra Finland og fortælle, at hun havde fem eller seks geder. Så det var meget low key og nede på jorden, i forhold til hvad jeg havde regnet med,” siger SF’eren.

I dag er farvekoordineringen og den pædagogiske tilgang væk, og den parlamentariske virkelighed med klare regler er blevet hverdag. For eksempel må parlamentarikerne ikke have vandflasker med i plenarsalen, og der må ikke stå tasker på bordene.

”Men det er stadig hyggeligt at arbejde i Parlamentet, og folk har det godt med hinanden,” beroliger Kira Marie Peter-Hansen.

Repræsentant for ungdommen
Noget af det, der har fyldt rigtig meget i det første år i Bruxelles for parlamentarikeren, er klimadagsordenen. Det var samtidig noget af det, der fyldte allermest i valgkampen, og det gjaldt især for den unge del af vælgerskaren, som Kira Marie Peter-Hansen selv tilhører.

”Det er et vildt privilegie at kunne repræsentere en generation, der er meget underrepræsenteret i politik generelt, og jeg tror, at jeg kan formidle EU-politik til den unge generation, hvilket jeg synes, der er brug for, at nogen kan,” siger hun.

Noget tyder på, at det er lykkedes for hende at få hul igennem til nogle af de unge. I hvert fald er der mange, der henvender sig til hende, når hun er ude.

”Der er mange, der kommer hen og er helt vildt søde, og jeg tror også, det er, fordi folk ikke føler, jeg er så langt væk, fordi vi alligevel er tæt på hinanden aldersmæssigt og erfaringsmæssigt,” siger hun og forklarer, at det også sker i nattelivet.

”Jeg har også nogle gange mødt besøgsklasser, hvis jeg har været i byen og drukket øl, og det er jo sådan en lidt interessant konstellation, fordi man ikke normalt ser sine politikere ude i byen, men jeg tror, det giver noget godt.”

Styrket europæisk identitet
Det, at der er kontakt til de unge, har været med til at skabe et samlet billede, der gør, at EU-politikeren ser tilbage på sit første år med stolthed.

”Jeg er ret stolt af mig selv over, at jeg har fået placeret mig på så strategisk tunge positioner, der giver indflydelse. Og jeg tror, at den der frygt for, at man ikke kan få den indflydelse, man gerne vil have, når man er ung og ikke har arbejdet professionelt med politik før, den har jeg fået manet lidt i jorden,” siger hun.

Med arbejdet i Europa-Parlamentet følger også en hverdag, der kræver samarbejde med kollegaer fra mange andre EU-lande, og selv om kulturforskellene kan skabe irritation, så har netop det samarbejde gjort noget for Kira Marie Peter-Hansens følelse af identitet.

”Jeg synes, at den europæiske identitetsfølelse er blevet styrket af at være i Parlamentet, fordi man jo lærer meget om dem fra de andre lande, hvilket bidrager til den europæiske, demokratiske følelse.”

Dokumentation

Blå bog:
Kira Marie Peter-Hansen er født i 1998 og læste økonomi på Københavns Universitet, inden hun blev valgt til Europa-Parlamentet.

Hun blev valgt ind for SF med 15.765 stemmer. Karsten Hønge havde med 19.687 stemmer egentlig taget partiets andet mandat, men han takkede nej, da han også blev valgt ind i Folketinget kort efter.

Hun er i Parlamentet medlem af Økonomiudvalget, Beskæftigelsesudvalget og Indien-delegationen. Derudover er hun stedfortræder i Ligestillingsudvalget, Sydøstasien-delegationen og Sydafrika-delegationen. 
 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

0:000:00