Debat

Rådgiver: Politiforliget skal gøre op med enkeltstående initiativer

DEBAT: Politikerne skal vælge en samlet indsats for politiet og ikke acceptere enkeltstående initiativer, som Rigspolitiet eller Justitsministeriet foreslår, skriver direktør i Tracefind, som beskæftiger sig med indbrudsforebyggelse.

Regeringen har præsenteret et udspil til politiforliget. Den skal sammen med Folketinget afsætte tilstrækkeligt mandskab og penge til en grundig indbrudsindsats, mener direktør.
Regeringen har præsenteret et udspil til politiforliget. Den skal sammen med Folketinget afsætte tilstrækkeligt mandskab og penge til en grundig indbrudsindsats, mener direktør.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Vammen
Direktør, Tracefind

Politikerne i Folketinget skal snart drøfte, hvordan de vil udforme det næste politiforlig. Forhåbentlig vil de sikre de nødvendige og rette ressourcer til de mange opgaver, som politiet står over for nu og i fremtiden.

Det er mit håb, som jeg sagde under mit foretræde for Retsudvalget i oktober sidste år, at politikerne vælger en samlet indsats for politiet – og ikke blot accepterer enkeltstående initiativer, som Rigspolitiet eller Justitsministeriet foreslår. Der skal tilføres yderligere ressourcer til politiet. Det er soleklart. Den nuværende mængde af overarbejde hos politiet bevidner dette med al tydelighed.

Indtil de ressourcer er færdiguddannet, skal der tænkes nyt og anderledes. Det nytter ikke blot at fortælle de forskellige politikredse og afdelinger, at der skal prioriteres og ydes en ekstraordinær indsats. Det har politiet gjort de sidste mange år.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Indbrudsindsats halter
Et tydeligt eksempel er "indsatsen imod indbrud".

Efter 20 år med en stribe enkeltinitiativer på området er det vel på tide, at dette område får en samlet indsats imod indbrud og den generelle utryghed, som indbrud skaber hos borgerne.

Selvom vi kan glæde os over, at antallet af indbrud falder for øjeblikket, sker dette fra et ekstremt højt niveau.

Carsten Vammen
Direktør, Tracefind

Dette vil ydermere sikre, at denne indsats ikke bliver sparet væk eller ned prioriteres, når politiet bliver ressourceudfordret af andre opgaver. Når politiet ifølge beretning til Statsrevisorerne henlagde cirka 90 procent af alle indbrudssager i 2015, er det ikke en tilfredsstillende indsats.

I Holland har myndighederne igennem 20 år gennemført en samlet og koordineret indsats imod indbrud. Der er klar evidens for, at den har medført en effekt på risikoen for indbrud, når man kan konstatere ud fra Eurostats tal, at Holland havde en indbrudsrate på 247 i 2018, mens Danmark havde en rate på 689 i 2018.

Det er muligt at opnå et tilsvarende niveau i Danmark. Selvom vi kan glæde os over, at antallet af indbrud falder for øjeblikket, sker dette fra et ekstremt højt niveau.

Det burde ikke være noget, som vi skal stille os selv tilfredse med hverken som borgere eller som samfund.

Danmark skal sætte tre målsætninger
Danmark burde derfor på dette område sætte tre overordnede målsætninger, når indsatsen mod indbrud skal vurderes, og ikke blot kigge på procentfald eller stigninger i den aktuelle situation:

Antallet af indbrud i Danmark skal ikke være højere end gennemsnittet af indbrud i Holland, Tyskland og Sverige i forhold til antallet af indbyggere. Tallene fra Eurostat viser, at for 2018 var tallet i Danmark 689 per 100.000 indbygger i forhold til gennemsnittet på 247 i Holland, på 118 i Tyskland og på 364 i Sverige.

Ventetiden for sagsbehandling af en indbrudssag skal være på et acceptabelt niveau.

Opklaringsprocenten for opklarede indbrud skal som minimum ligge på niveau med Tyskland, Norge og Sverige. Tal fra Det Kriminalpræventive Råd og Forsikring & Pension viser, at opklaringsprocenterne af alle anmeldte indbrud i både Tyskland, Sverige og Norge var på 15 procent i 2012, mens opklaringsprocenterne af sigtede for indbrud i Danmark var på blot syv procent i 2012.

Læs også

Indfør rettigheder til borgerne
Til understøttelse af ovenstående mål kunne man, som det er sket i sundhedsvæsenet, indføre en rettighed på enkelte nøgleområder, hvor der skal være et specielt fokus.

Inden for bekæmpelse af indbrud kunne det for eksempel være, at ventetid for politiet til påbegyndelse af gerningsstedsbeskrivelse og teknisk sporsikring efter et indbrud må maksimalt være tre timer, og ved længere ventetid kan man vælge andre kvalificerede aktører til at gennemføre dette. Det vil frigøre ressourcer hos politiet til, så de kunne gennemføre en reel efterforskning af indbrudssagerne fremfor blot administrativ behandling.

Antallet af sagsbehandlingsdage for en indbrudssag uden aktiv efterforskning må ikke overstige 30 dage. Såfremt dette sker, skal der fra Rigspolitiet tilføres ekstra efterforskningsressourcer til den enkelte politikreds. Det vil skabe en øget tryghed hos borgerne samt sikre deres retsfølelse, på trods af at de har oplevet et indbrud.

Der skal også være fokus på muligheden for at få dækket udgiften til screening og afhjælpning af indbrudsrisiko i sin bolig uanset ejerforhold via bolig-job-ordningen. Det vil medvirke til, at vi i Danmark får hævet forebyggelsesniveauet imod indbrud uanset boligforhold samt afskrække udenlandske tyvebander imod at komme ind.

Uanset beslutningen til det kommende politiforlig bør det sikres, at der bliver afsat tilstrækkeligt mandskab og ressourcer hos politiet til at gennemføre en troværdig og grundig indsats imod indbrud. Både her og nu, samt hvis der skulle opstå andre ekstraordinære hændelser.

Det fortjener både politiet og borgerne i Danmark.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00