Internationalt naturtopmøde udskudt: "Der bliver ikke nye globale naturmål i efteråret"

CORONA: Det helt afgørende FN-naturtopmøde i Kina er udskudt på grund af coronakrisen. "Fuldt forståeligt, men jeg håber, at vi snart kan komme tilbage på sporet," lyder det fra miljøministeren.

De nuværende globale naturmål blev vedtaget i Nagoya i Japan i 2010. 
De nuværende globale naturmål blev vedtaget i Nagoya i Japan i 2010. Foto: Kyodo/Reuters/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

2020 skulle være året, hvor verdens lande samledes i Kina for at vedtage en Paris-aftale for naturen.

Men nu meddeler FN's Biodiversitetskommission, at efterårets helt afgørende topmøde i Kunming i Kina er udskudt på grund af den globale coronakrise.

Og man kommer ikke til at nå det i år, oplyser sekretariatet bag FN's Biodiversitetskommission i en mail til Altinget.

Herfra lyder det, at man arbejder på at finde en ny dato, men at man fortsat ikke kan sige, hvornår det falder på plads. Sekretariatet peger på, at der både skal tages hensyn til meldinger om coronasmittens udvikling fra WHO, nationale regeringers ønsker samt andre dele af FN-systemet for at få puslespillet til at gå op.

Der bliver ikke nye globale naturmål i efteråret.

Lea Wermelin (S)
Miljøminister

Det næste topmøde er det 15. af slagsen under FN's Biodiversitetskonvention, der blev vedtaget i 1992 med det overordnede formål at bevare naturens mangfoldighed. Og netop det næste møde har man mange store forhåbninger til kan blive lige så ambitiøst som klimatopmødet i 2015 i Paris.

Minister: Fuldt forståeligt
På topmødet skal verdens lande nemlig enes om nye globale naturmål, der skal afløse de nuværende Aichi-mål, som blev vedtaget i 2010. Men de nye mål kommer altså alligevel ikke på plads i 2020.

Miljøminister Lea Wermelin (S) meddeler om fuld forståelse for situationen, men også at hun håber, "at vi snart kommer tilbage på sporet."

"Der bliver ikke nye globale naturmål i efteråret," skriver ministeren på Twitter.

Foruden det store afgørende topmøde er flere forberedende møder udskudt til efter sommer. Topmødet skulle være afholdt i oktober.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00