Kommentar af 
Jarl Cordua

Jarl Cordua: Ellemann udnyttede Støjbergs stædighed imod hende selv

KOMMENTAR: Støjbergs afgang som næstformand efterlader Venstre som en skygge af sig selv. Partiet ligger dog helt, som man har redt. Valget af Støjberg til næstformand var enestående naivt.

Ellemanns store fejl var, at han accepterede, at landsmødet udstyrede ham med en næstformand, som han ikke selv havde valgt, skriver Jarl Cordua.
Ellemanns store fejl var, at han accepterede, at landsmødet udstyrede ham med en næstformand, som han ikke selv havde valgt, skriver Jarl Cordua.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jarl Cordua

Samfundsfaglig-matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium i Rønne 1988

Cand.polit. fra Københavns Universitet 1998

Bor nu i Hellerup ved København (Bosat 1993-2008 på Islands Brygge)

Arbejder nu som freelancejournalist, klummeskribent, boganmelder, foredragsholder, konsulent, kommentator og radiovært.

jarlcordua.dk

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Venstre ligger i ruiner, efter partiets næstformand Inger Støjberg tirsdag aften efter hårdt pres fra formanden, Jakob Ellemann-Jensen, og med opbakning fra et næsten enigt forretningsudvalg, en række borgmestre og formentlig størstedelen af folketingsgruppen krævede hendes afgang på endnu et historisk og dramatisk forretningsudvalgsmøde i det hårdt prøvede parti.

Det gennem et par årtier helt dominerende borgerlige parti og engang med førstefødselsret til statsministerposten er nu reduceret til en skygge af sig selv. Slidt op af intern magtkamp og elendig ledelse, hvor skiftende formandskaber siden valget har udkæmpet frugtesløse positionskampe, risikerer Venstre nu yderligere at erodere vælgertilliden til partiet.

Halvandet år efter ”Braget i Brejning”, der fjernede den tidligere ledelse, står man så igen efter tirsdagens forretningsudvalgsmøde med et dybt splittet parti og en afsat næstformand, hvis fremtid i partiet er uvis, men hvor hendes mange støtter allerede maser sig frem for at finde døren ud af partiet. De kommende dage vil vise, hvor slem åreladningen bliver, men Venstre bør frygte det værste.

Det står nu mere klart end længe, at partiet befinder sig i en alvorlig krise, hvor hårdtarbejdende folketingsmedlemmer og byrådsmedlemmer frustrerede må se på, hvordan deres bedste år i politik nu risikerer at blive ødet væk på grund af permanente magtkampe i ledelsen, der helt skygger for partiets politiske kommunikation, og i øvrigt får vælgerne til at gå i en stor bue uden om Venstre.

Fakta
Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på podcasten Cordua & Steno, som Berlingske udgiver. Hver onsdag skriver han en politisk kommentar på Altinget.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Venstre ligger dog helt, som man har redt. For det er Venstres landsmødedelegerede, der bærer hovedansvaret, da de i efteråret 2019, i hvad man kunne kalde enestående kollektiv naivitet, fik bildt sig selv ind, at det var en fordel for partiet, hvis man sammensatte en ledelse, hvor en selvbevidst næstformand skulle fylde ganske meget i forhold til en meget uerfaren ny formand.

I øvrigt en næstformand som gjorde en dyd ud af at ville sidde på bagsmækken og korrigere den lagte linje – ikke mindst på udlændingepolitikken - uden dog selv tidligere at have vist, at hun kunne byde ind med noget med hensyn til strategi, politikudvikling mv. 

Ellemanns statsministerkandidatur ligner mest et træ, som Nye Borgerlige og DF ved enhver given lejlighed kan tisse op af.

Jarl Cordua

Alle betænkeligheder og kritik af beslutningen blev fejet bort af de selvsikre venstrefolk, der stædigt forsvarede Støjbergs ret til at gå formanden i bedene med korrigerende særmeldinger, hvilket naturligvis udstillede ham gang på gang.

Ellemanns store fejl, som han også blev advaret imod at begå, var, at han i det hele taget accepterede, at landsmødet udstyrede ham med en næstformand, som han ikke selv havde valgt. Han skulle naturligvis have betinget sig, at han selv valgte en næstformand, der aldrig kunne puste ham i nakken, kendte sin plads og i øvrigt evnede at tøjle et ego, der var svulmet op af tilbedende tilhængere, som ser hende som en slags politisk halvgud.

Valget af Støjberg til næstformand blev et dårligt kompromis, der også bundede i, at Støjbergs støtter i virkeligheden ikke havde den store tillid til Jakob Ellemann-Jensen som formand og i realiteten havde foretrukket Støjberg, der dog selv var helt uspiselig for en anden stor del af partiet.

Næstformandsposten blev en slags trøstepræmie til alle dem, der delte hendes udlændingepolitiske synspunkter, og som værdsatte hendes provokerende, men stålsatte retorik, der er ganske velegnet i agitations-øjemed, men som også støder andre vælgere fra sig.

Det er også en form, der støder på visse vanskeligheder, når hun som minister samtidig skal administrere efter lovens bogstav og de tiltrådte flygtningekonventioner. Det ser vi nu, hvor selv Venstre melder sig klar til at støtte en rigsretssag mod hende.

For halvandet år siden så Venstre – og også nogle af hendes kritikere – hende udelukkende som et vælgermobiliserende aktiv og lullede sig derfor gerne ind i hendes senere advokats forsikringer om, at Støjberg aldrig ville komme for en rigsret. Mængden af fejlvurderinger i Venstre er så enorm, at der bør kalde på en grundig selvransagelse i hele partiet. Hvordan kunne man tage så meget fejl?

På den anden side endte de meget klare, men for Venstre overraskende, konklusioner i Instrukskommissionens delrapport samtidig med at være de helt afgørende byggesten, som Ellemann kunne bruge til at bygge en endelig sag mod Støjberg.

Nu kunne han skille sig af med en næstformand, som han i øvrigt på intet tidspunkt i deres halvandet år i ledelsen af partiet evnede at få et samarbejde med, og hvor en stribe sager om illoyalitet gennem tiden viste sig nyttige til at overbevise forretningsudvalg og en stribe borgmestre om, at Støjbergs tid som næstformand nu måtte have en ende.

Ellemann viste sig også at kunne udnytte Støjbergs berømte stædighed og skråsikkerhed mod hende. En skarp konklusion i et avisinterview til Jyllands- Posten mandag om Venstres position med hensyn til at stemme for en rigsretssag fik Støjberg til at undsige ham på Facebook og udfordrede dermed hans autoritet.

Det gjorde det herefter relativt nemt at udstille over for parti, folketingsgruppe og senest forretningsudvalg, at de nu måtte vælge mellem ham som formand eller følge den vingeskudte næstformand med det ene ben i en rigsretssag.

Det bidrog sikkert til at overbevise tvivlere, at man i medierne samtidig kunne se næstformanden føre en regulær spinkrig mod formanden per stedfortræder. Det sås blandt andet ved, at en gammel allieret i skikkelse af politisk kommentator, optrådte i medierne med en udlægning af sagen, der angreb Ellemanns troværdighed og håndtering med afsæt i detaljer fra møder, der kun kunne stamme fra Støjberg selv.

Det kunne nok gå, hvis Støjberg havde nøjedes med at lufte en vis uenighed, men i øvrigt lod det blive ved det. Men uforsonligheden og hårdheden i angrebene på formanden med påstande, som i al fald forretningsudvalget opfattede som usande, har bare underbygget Ellemanns sag om, at Støjberg måtte gå som næstformand.

Måske Støjberg med fordel kunne have søgt inspiration i salig Erling Olsens (S) ord om, at det er bedre at tabe ansigt end at miste hovedet. I stedet førte stædigheden til hendes fald.

Det mærkelige er i grunden, at Støjberg med sine tyve år i politik – heraf flere på ledende poster i partiet – åbenbart aldrig selv indså, at hun havde direkte kurs mod afgrunden med sin hang til hele tiden at korrigere formandens positioner. Hvad drev hende til det?

Politisk har Venstre ikke flyttet sig udlændingepolitisk, som alle ved ligger Støjberg på sinde. Tværtimod har Ellemann selv taget et herresving til højre i spørgsmålet for at sikre sig, at han ikke kan skydes i skoene, at han skulle være radikal, som han får skyld for af Støjbergs tilhængere på de sociale medier. Hendes trofaste forbundsfælle Mads Fuglede er endda partiets udlændinge- og integrationsordfører.

Rummer Støjbergs egen forfængelighed svaret på spørgsmålet? Blev hun så beruset af opbakningen fra sine mange følgere, der konstant skrev hyldester til hende med krav og håb om, at hun da ikke snart overtog rorpinden fra denne håbløse umulius Ellemann? Eller handlede det om en vrede over, at Ellemann ikke fortsat satsede hele partiets fremtid ved at stille sig bag hende i en rigsretssag, som hele tiden rykkede tættere på?

I al fald valgte hun at løbe linen ud og overspille sine sidste kort på hånden, der i sidste ende gav Ellemann mulighed for at stække hende, og dermed sikre ham fuld kontrol over partiet uden at skulle tage hensyn til næstformandens eventuelle positioner. Flere vil i dag nok mene, at det burde være sket sidste år, ved at man havde valgt en anden næstformand end Støjberg.

Læs også

Allerede nu går spekulationerne om Støjbergs fremtid. Vil hun forlade Venstre og søge optagelse i ét af de to rivaliserende højrefløjspartier, der åbent støtter hende?

Støjberg selv skriver i sit foreløbige politiske testamente på Facebook, at hun i fremtiden fortsat vil forfægte sin politiske linje. Hvis hun altså får tid indimellem afhøringerne i den rigsretssag, som mange tror vil blive nedsat.

Skal det foregå i Venstre, så må man forstå, at Støjberg vil fortsætte med at komme med egne meldinger i udlændingepolitikken. Men hvad så, hvis synspunkterne ikke flugter med partiets linje? Er der forskel på hendes linje og partiets? Her ligger kimen til mulige nye problemer.

Der er også den mulighed, at Støjberg bruger sin de facto afsættelse som næstformand som et martyrium, der eventuelt kan udløses i kølvandet på nedsættelsen af en rigsretssag, hvis størstedelen af Venstres folketingsgruppe med formanden i spidsen stemmer for.

Hun kan også bruge den lejlighed, hvor folketingsgruppen fratager hende retsordførerposten, som afsæt for et endeligt brud. I øvrigt et hverv, som Ellemann ikke mener, hun har røgtet videre tilfredsstillende under politiforhandlingerne - åbenbart ved ikke at melde tilstrækkeligt tilbage til partiledelsen om, hvad der foregår i forhandlingslokalet.

Hvad åbner det så af muligheder for Støjberg? De Konservative er næppe et bud, da de indtil videre ikke udelukker at stemme for en rigsretssag. Det efterlader hende med at søge optagelse i enten Nye Borgerlige eller Dansk Folkeparti.

DF er et parti i permanent krise, hvor man står over for et kæmpe opgør om formandsposten. Det ser ikke tillokkende ud at søge optagelse i noget, der minder mest om et politisk dødsbo, som i øvrigt ideologisk er langt mere socialdemokratisk end Støjberg, der bekender sig som økonomisk liberal.

Så er der nok et bedre match at søge til Nye Borgerlige, hvor man også er økonomisk liberale. Dog skal hun så lige sluge, at man der går ind for at melde Danmark ud af EU. Men Paris er vel en messe værd.

Det er så spørgsmålet, om de mange hjertelige hilsner fra hele rækken af bejlende DF-politikere vil tørre ud i samme sekund, det står klart, at Støjberg måtte foretrække Pernille Vermunds tropper. Spørgsmålet er også, om en tilværelse som andenviolin hos Nye Borgerlige i sidste ende er så tillokkende for Støjberg?

I alle fald har både Nye Borgerlige og DF brugt Ellemanns opgør med Støjberg til at gøre deres hoser grønne over for hjemløse vesntrevælgere, der måtte søge et nyt hjemsted, hvor de kan dyrke den stramme udlændingepolitik, som de mener, Ellemann forsømmer.

Tidligere tiders fine fornemmelser med ikke at blande sig i partiers interne opgør preller helt af på højrefløjens partier, hvor man satser alt på stemmemaksimering. Også hvis det indebærer at kaste vrag på Venstres statsministerkandidat.

Forløbet understreger dermed det blå Danmarks enorme krise; at det for de blå partier er vigtigere at høste stemmer selv end at arbejde for en ny statsministerkandidat. Ellemanns statsministerkandidatur ligner mest et træ, som Nye Borgerlige og DF ved enhver given lejlighed kan tisse op af. Bare lige for at afmærke deres politiske territorium velvidende, at det ingen politiske konsekvenser får. Ellemann skal såmænd nok ringe den dag, de blå igen kan mønstre 90 mandater.

Ellemann står overfor et kæmpe oprydningsarbejde, hvor Venstre må forvente et pænt dyk i meningsmålingerne i kølvandet på opgøret med Støjberg. Det giver ham nok flere handlemuligheder og cementerer hans magt, men spørgsmålet er, om det har øget tilliden til ham i folketingsgruppen og partiet i øvrigt, hvor mange ikke er imponeret over hans politiske boldøje.

Herfra kan han i al fald ikke skyde skylden på Støjberg, hvis det går galt. Han bærer hele ansvaret – både for sejre og nederlag. Venstre har muligvis igen fået en ubestridt høvding, der har sat sig i respekt ved at være villig til at bruge sin magt råt og brutalt, når det er nødvendigt. Spørgsmålet er, hvor meget skade han selv og partiet har lidt undervejs.

De håbefulde kan sætte deres lid til, at det liberale får lov at fylde mere i Venstre end tidligere, og at partiet igen kan tiltrække centrale midtervælgere. Ikke mindst med Ellemanns tydelige bestræbelser på at sikre Venstre en position som ”lov og orden-parti” på denne side af en mulig rigsretssag.

Erfaringen er dog, at denne vælgergruppe er afgørende, men relativt lille i antal, og Venstres størrelse og ledende kraft i blå blok afhænger derfor også af, at man fortsat kan tiltrække vælgere bredt på højrefløjen. Ellemann har med Støjbergs exit fået tilkæmpet sig lidt mere albuerum, men opgaven er omvendt kun vokset med at genrejse Venstre.

-----

Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på podcasten Cordua & Steno, som Berlingske udgiver. Hver onsdag skriver han en politisk kommentar på Altinget. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00