Debat

Jeppe Kofod: Det vil vi med ny arktisk strategi

DEBAT: Den nye strategi for Arktis skal være en strategi med fokus på de mennesker, der lever i regionen. Derfor skal befolkningerne fra rigsfællesskabets tre dele også inddrages i arbejdet, skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Den arktiske strategi udløber ved udgangen af 2020, og udenrigsminister Jeppe Kofod er nu gået i gang med at formulere en ny langsigtet strategi.
Den arktiske strategi udløber ved udgangen af 2020, og udenrigsminister Jeppe Kofod er nu gået i gang med at formulere en ny langsigtet strategi.Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeppe Kofod (S)
Udenrigsminister

Rigsfællesskabet og Arktis er hjerteblod for regeringen. Og kongeriget har behov for en ny fælles strategi for Arktis, der er i hastig forandring på grund af klimaforandringer og øgede geopolitiske interesser. Det skal være en strategi med fokus på mennesker. Derfor skal befolkningerne fra rigsfællesskabets tre dele også inddrages i arbejdet.

I kraft af Grønland er kongeriget en arktisk kyststat, og vi skal påtage os vores del af ansvaret for at præge udviklingen. De accelererende klimaforandringer og den øgede rivalisering mellem stormagterne er udfordringer, som vi ikke kan sidde overhørige.

Samtidigt fører forandringerne også positiv udvikling med sig, i takt med at Arktis åbner sig op for omverdenen. Det ligger regeringen − og mig personligt − meget stærkt på sinde, at den nye strategi udvikles i fællesskab og i et tæt samarbejde mellem Danmark, Færøerne og et Grønland, som i disse år mærker forandringerne på nærmeste hold.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Kongerigets nuværende arktiske strategi blev lanceret i 2011 og udløber ved udgangen af 2020. Strategien har givet de tre rigsdele en fælles platform og ramme for det internationale arktiske arbejde. Og givet kongeriget gennemslagskraft og synlighed, ikke mindst i Arktisk Råd.

Alle skal kunne se sig selv i ny strategi
Meget har forandret sig, siden den sidste arktiske strategi blev udfærdiget i 2011. Vi må derfor sammen definere, hvordan vi fra kongeriget ønsker at præge Arktis de næste ti år. Det kræver bred inddragelse. I hele kongeriget. Fra befolkningerne, politikere, forskere, erhvervsliv og myndigheder. Samtidig skal vi dele synspunkter og erfaringer med vores vigtigste internationale arktiske samarbejdspartnere.  

En ny strategi skal i særlig grad forholde sig til områder som erhvervsudvikling, forskning, naturressourcer, miljøberedskab og søredning, der til daglig også udgør størstedelen af det praktiske samarbejde i Arktis.

Jeppe Kofod (S)
Udenrigsminister

Jeg har i tæt samarbejde med mine kolleger i Nuuk og Tórshavn, naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender Ane Lone Bagger og landsstyremand for Udenrigsanliggender og Kultur Jenis av Rana, igangsat arbejdet med at formulere en ny strategi.

Vi er enige om ikke at sætte pen til papir, før vi nøje har lyttet til de mange aktører i kongeriget, der hver dag beskæftiger sig med Arktis. Vi vil derfor benytte de første måneder af det nye år på at gennemføre en række aktiviteter, der skal sætte fokus på indholdet af den nye strategi. Blandt andet i form af rundbordssamtaler med forskningsverdenen og erhvervslivet, inddragelse af befolkningen, parlamentarikere og ngo’er i hele kongeriget.

Det endelige strategiudkast forventes præsenteret for regeringerne i Danmark, Grønland og Færøerne i løbet af efteråret 2020 med henblik på endelig lancering i begyndelsen af 2021. Der ligger et stort arbejde foran os.

Erhverv, natur og miljø
Vi lægger os altså ikke fast på indholdet, før så mange relevante aktører som muligt er blevet hørt. Jeg ser dog gerne, at strategien først og fremmest fokuserer på mennesker – på forholdene for de borgere i kongeriget, som kalder Arktis for deres hjem.

Derfor skal en ny strategi i særlig grad forholde sig til områder som erhvervsudvikling, forskning, naturressourcer, miljøberedskab og søredning, der til daglig også udgør størstedelen af det praktiske samarbejde i Arktis.

Det vil selvsagt også være nødvendigt, at strategien forholder sig til den øgede geopolitiske opmærksomhed på Arktis. Vi må ikke være naive. Spændingsniveauet er steget, og lavspændingsmålsætningen er udfordret.

Af respekt for rigsfællesskabets særlige konstruktion skal en ny strategi også tage højde for kompetencefordelingen mellem de tre rigsdele og dermed reflektere, hvor Grønland, Færøerne og Danmark hver især har ansvaret, og hvor rigsfællesskabet agerer sammen.

Jeg forventer, at en ny strategi i høj grad vil have fokus på, hvad kongeriget kan gøre sammen internationalt. Det er efter min opfattelse også en naturlig ambition, at FN’s 17 verdensmål kommer til at udgøre en naturlig referenceramme, også for den arktiske strategi.

Gavn af ny langsigtet strategi
Jeg er ikke i tvivl om, at vi i rigsfællesskabet vil få gavn af en ny langsigtet strategi, som vil være et solidt tværgående fundament for samarbejdet om Arktis. Strategien bør samtidig løbende kunne evalueres og opdateres, så vi hele tiden sikrer sammenhæng mellem strategien og udviklingen i virkelighedens verden.

De kommende måneder bliver vigtige for det arktiske samarbejde i kongeriget. Jeg glæder mig til, i fællesskab med Grønland og Færøerne, at tage fat på arbejdet. Og jeg ser frem til at følge med i debatten her på Altinget − og senere vende tilbage med mine og den danske regerings refleksioner i forhold til den nye strategi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00