Kommentar af 
Johanne Thorup Dalgaard

Johanne Dalgaard: De borgerlige hykler indlysende og skamløst over minksagen

KOMMENTAR: Oppositionen har forsøgt at give retoriske smæk under minksagen. Men de borgerlige hykler i deres fingerede ophidselse over sagen, skriver Johanne Dalgaard.

Det må føles befriende for oppositionen, der ikke har kunnet finde en vindersag, siden pandemien ramte: Endelig trådte S-regeringen for alvor forkert, skriver Johanne Dalgaard.
Det må føles befriende for oppositionen, der ikke har kunnet finde en vindersag, siden pandemien ramte: Endelig trådte S-regeringen for alvor forkert, skriver Johanne Dalgaard.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sagen om regeringens lovstridige ageren i sagen om aflivning af mink har nu verseret i knap en måned.

Der har været smæk på retorikken. Oppositionen og det borgerlige kommentariat har strøet om sig med vendinger som "grundlovsbrud", "militæret indsat mod befolkningen", "udryddelse af et helt erhverv", "demokratisk skandale" og så videre.

Jeg kan personligt godt forstå, at det føltes befriende for en opposition, der ikke har været i stand til at finde noget, der lignede en vindersag, siden pandemien ramte: Endelig trådte S-regeringen for alvor forkert, så man kunne komme i offensiven.

Det har man så fået det maksimale ud af, sådan retorikmæssigt. Imidlertid er der nu gået tre uger i streg, hvor opinionsmålingerne konsistent viser, at vælgerne i det store hele er ligeglade med regeringens fadæse.

Fakta
Johanne Thorup Dalgaard (født 1987) er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet. Hun arbejder som embedsmand på uddannelses- og forskningsområdet og som freelanceskribent med fokus på kulturelle og politiske emner.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Nok så mange traktorer kan komme væltende ind på torvene i storbyerne med skilte, der fremstiller statsminister Mette Frederiksen (S) i Hitler-mundering – det flytter ikke stemmer til oppositionens lejr. Og det bør altså ikke komme som nogen overraskelse for det borgerlige Danmark.

At danske vælgere generelt er større pragmatikere, end de er principryttere, er jo ikke nogen nyhed for nogen, der har bevidnet, hvordan den udøvende magt i dette land er blevet forvaltet af skiftende regeringer over de forgangne to årtier.

Man kan konstatere, at de til enhver tid siddende magthavere i Danmark ret systematisk prioriterer egne øjeblikkelige partiinteresser over retsstatsprincipper

Johanne Dalgaard

Eksemplet med tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) efter alt at dømme ulovlige instruks om tvangsadskillelse af mindreårige flygtningepar er selvfølgelig det aktuelt mest prominente eksempel, fordi der er nedsat en kommission, og fordi hun selv – med nogen grad af succes – har forsøgt at vende sagen til et personligt martyrium, som hun kan brande sig på.

Den borgerlige regeringskoalition fandt som bekendt ingen anledning til at sanktionere ministeren i den anledning.

Og godt nok tabte de borgerlige sidste års valg, men det var næppe instrukssagen så meget som det generelle kaos i den regeringsbærende koalition og en forsinket borgerlig vejring af velfærds- og klimapolitiske strømninger, der flyttede noget i den anledning.

Den nok mest indlysende parallel til minkmisèren er i øvrigt sagen om daværende skatteminister Kristian Jensen (V), der i 2009 brød grundloven, idet han uden om Folketinget implementerede en endnu ikke vedtaget lov, som skulle udsætte virksomheders frister for betaling af A-skat. Det udløste en "næse", og så talte man ikke mere om det.

Talrige andre eksempler taler til samme pointe. Claus Hjort Frederiksens (V) forvaltning af sit embede som beskæftigelsesminister inkluderede blandt andet ulovlige aktiveringsforsøg med syge borgere, bestillingen af misvisende tal fra embedsværket til at underbygge den totale omkalfatring af beskæftigelsesindsatsen i forbindelse med strukturreformen i 2007 og ulovlig sletning af belastende dokumenter i embedsværket.

Læs også

P1 Orienterings journalist, Jesper Tynell, vandt Cavlingprisen for disse afsløringer i 2010.

I den anledning fandt ingen i det magtfuldkomne VKO-flertal anledning til at sanktionere ministeren, der i mellemtiden var steget i graderne og blevet finansminister.

Og ved folketingsvalget i 2011 tabte den borgerlige regering godt nok knebent til rød blok – men Venstre – Claus Hjort Frederiksens parti – fik en mandatfremgang.

Selv noget så alvorligt som at sende danske soldater i krig uden at have det formelle på plads, betyder i dansk politik ikke nødvendigvis sanktioner i hverken parlamentarisk eller vælgermæssig forstand.

Hvorvidt beslutningen om dansk deltagelse i Irak-krigen i 2003 hvilede på et ulovligt grundlag, og hvorvidt den daværende regering i den forbindelse førte Folketinget bag lyset, har vi aldrig fået svar på, fordi Lars Løkke Rasmussens (V) regering ved sin tiltræden i 2015 som noget af det første valgte at nedlægge den kommission, der skulle have belyst det.

Men at de borgerlige hykler indlysende og skamløst i deres fingerede ophidselse over minksagen, og at vælgerne tilsyneladende er uinteresserede i sagen, er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at alt er idyl.

Man kan konstatere, at de til enhver tid siddende magthavere i Danmark ret systematisk prioriterer egne øjeblikkelige partiinteresser over retsstatsprincipper, også når det drejer sig om ellers ret klare forvaltningsmæssige og juridiske spørgsmål.

Det følger af den måde, som vores demokratiske system er indrettet på, at dét er en gangbar praksis for en regering, så længe man i den politiske substans er på bølgelængde med vælgerne.

På den måde er vores system på et institutionelt plan sårbart over for populistiske strømninger. Til gengæld er der noget, der tyder på, at danske borgere er mindre letpåvirkelige end som så.

-----

Johanne Thorup Dalgaard (født 1987) er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet. Hun arbejder som embedsmand på uddannelses- og forskningsområdet og som freelanceskribent med fokus på kulturelle og politiske emner. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johanne Dalgaard

Freelanceskribent, specialkonsulent
cand.scient.pol (Københavns Uni.)

0:000:00