Kommentar af 
Johanne Thorup Dalgaard

Johanne Dalgaard: Julegudstjenesterne kan vise sig som smittebomber

KOMMENTAR: Fortalerne for fysiske, indendørs julegudstjenester klynger sig til Folkekirkens status i samfundet og vigtigheden af det kristne ritual. Argumenterne hører mørkere tidsaldre til, skriver Johanne Dalgaard.

Det er i 2020 helt indlysende at omlægge gudstjenesterne til digitale eller udendørs begivenheder, skriver Johanne Dalgaard.
Det er i 2020 helt indlysende at omlægge gudstjenesterne til digitale eller udendørs begivenheder, skriver Johanne Dalgaard.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det går - for at sige det mildt - ikke særlig godt med pandemihåndteringen i Danmark.

Det daglige smittetal har passeret 4.000. Alt tyder på, at myndighederne og regeringen glemte deres eget forsigtighedsprincip, da det kom til anden coronabølge.

Måske fordi minkfadæsen løb med al opmærksomheden i de afgørende uger, eller fordi man frygtede befolkningens reaktion på nye restriktioner.

Megen dårskab er boblet op til overfladen under pandemien, og den polariserede stemning på Christiansborg har ikke just gavnet noget i den forbindelse.

Fakta
Johanne Thorup Dalgaard (født 1987) er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet. Hun arbejder som embedsmand på uddannelses- og forskningsområdet og som freelanceskribent med fokus på kulturelle og politiske emner.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Uden for Borgen står skøre, grydetampende konspirationsteoretikere og gør en indlysende latterlig figur – men indenfor kaster politikerne selv benzin på irrationalitetens bål.

Regeringen ved at optræde magtfuldkommen og oppositionen ved at føre en helt overstyret retorik, som om regeringen udgør en eksistentiel trussel mod det danske demokrati og generelt udøver illegitim magt.

Julen, der plejer at være højtid for hygge, nærhed og varme midt i vintermørket, risikerer i år at udvikle sig til en regulær rædselshistorie.

Johanne Dalgaard

Begge dele truer myndighedernes legitimitet hos befolkningen, som er det, pandemiindsatsen lever af, på et kritisk tidspunkt i udviklingen.

Julen, der plejer at være højtid for hygge, nærhed og varme midt i vintermørket, risikerer i år at udvikle sig til en regulær rædselshistorie.

Nedlukningen, der måtte komme, foregår ikke resolut og efter en klar plan, men i små dryp. Først i ugen inden jul besluttede man at sende skolebørn hjem i hele landet. Man har i skrivende stund også endelig bekvemmet sig til at aflyse eksaminer på uddannelserne.

Til gengæld er man stadig fodslæbende i forhold til at finde en gangbar løsning for afvikling af julegudstjenester, som udgør en temmelig indlysende trussel mod den indsats, som vi allesammen gør for at få smitten bragt ned i samfundet.

Ligesom lærerne har udtrykt utryghed over afholdelsen af eksaminer, er mange kirkeligt ansatte bekymrede for, at julegudstjenesterne skal vise sig som rene smittebomber.

Den bekymring er helt berettiget. Vi ved, at smitten i høj grad drives frem af såkaldte supersprederbegivenheder, hvor enkelte smittede på kort tid spreder en masse smitte i store forsamlinger.

Det er jo også derfor, at kulturlivet – koncerter, museer, teatre og biografer – er lukket helt og aldeles ned i lyset af den store smittespredning, som vi aktuelt oplever. 

Læs også

Det sidste argumentationsmæssige strå, som fortalerne for at gennemføre fysiske, indendørs julegudstjenester klynger sig til, er Folkekirkens særlige status i det danske samfund og vigtigheden af det kristne ritual.

Det er argumenter, der hører mørkere tidsaldre til. Danmark er i store træk et sekulært samfund, og selvom vi er mange, der normalt kommer i kirken juleaften, er vi antageligvis ret få, der er indstillet på at betale for lige dét ritual med hverken menneskeliv eller forlænget nedlukning af det øvrige samfund.

I 2020 er det helt indlysende at omlægge gudstjenesterne til digitale eller udendørs begivenheder. Det her handler slet ikke om, hvorvidt Folkekirken har eller bør have særstatus i det danske samfund.

Det handler om, at vi risikerer med vidt åbne øjne at accelerere smitten med covid-19 i samfundet yderligere på et tidspunkt, hvor den aldrig har været højere i Danmark – og det endda få dage, inden vi ellers kan sætte gang i vaccinationen af udsatte grupper og begynde at øjne lyset for enden af tunnellen.

Det er for dumt. Det må ikke blive en realitet.

-----

Johanne Thorup Dalgaard (født 1987) er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet. Hun arbejder som embedsmand på uddannelses- og forskningsområdet og som freelanceskribent med fokus på kulturelle og politiske emner. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johanne Dalgaard

Freelanceskribent, specialkonsulent
cand.scient.pol (Københavns Uni.)

0:000:00