Joy Mogensen jubler over hjælpepakke, men kulturlivet ånder ikke lettet op 

KOMPENSATION: Onsdag præsenterede regeringen en hjælpepakke til selvstændige. Kulturministeren mener, at kulturlivet nu er godt dækket ind. ”Langtfra,” siger fagforeningerne.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Der er hjælp at hente til de selvstændigt erhvervsdrivende kulturskabere, som i disse dage kun har aflyste jobs i kalenderen som følge af coronaudbruddet.

Onsdag middag præsenterede regeringen nemlig sin tredje hjælpepakke, der denne gang var målrettet de små virksomheder og cvr-registrerede enkeltmandsfirmaer.

Ifølge regeringens udspil vil staten kompensere 75 procent af de tabte indtægter, hvis man har oplevet mere end 30 procents nedgang i omsætningen på grund af coronavirus. Dog maksimalt 23.000 kroner om måneden.

Kulturminister Joy Mogensen (S) jubler over hjælpepakken, der ifølge hende vil være en stor hjælp til kulturlivet, der nu er tæt på at være dækket ind.

Jeg bilder mig stadig ind, at den største udfordring lige nu er at få tydeliggjort, at de her hjælpeordninger også gælder kulturlivet

Joy Mogensen (S)
Kulturminister

”Med den seneste hjælpepakke er der faldet en stor brik på plads i det sikkerhedsnet, vi som samfund kan spænde ud under kultursektoren. For nu har vi både kompensationer til tabte billetindtægter hos koncertarrangørerne, der er lønkompensationer til store og mellemstore kulturinstitutioner, og med den sidste hjælpepakke får vi de små virksomheder og selvstændige med,” siger ministeren.

Hun hæfter sig særligt ved, at den sidste pakke gælder for de cvr-registrerede virksomheder, der tjener i gennemsnit 15.000 kroner om måneden.

”Jeg er glad for, at vi bruger et månedligt gennemsnit til at vurdere enkeltmandvirksomheders omsætning, fordi jeg ved, at kunstneres månedsindtægt kan variere meget fra måned til måned,” siger Joy Mogensen.

Forbund: Hjælpepakker overser en stor gruppe
Det er dog langtfra alle, der arbejder i kultursektoren, der nu kan ånde lettet op. Sådan lyder meldingen fra flere af kulturens fagforbund.

Anders Laursen, der er formand for Dansk Musikerforbund, var hurtigt ude på Twitter og minde politikerne om, at freelancere uden cvr-nummer stadig bliver ladt i stikken.

Benjamin Boe Rasmussen, der er formand for Skuespillerforbundet, går skridtet videre og siger, at der "ingen hjælp er at hente" i regeringens hjælpepakker, mens samme melding kommer fra Dansk Artistforbund.

"Hvis kulturministeren mener, at kunstnere er bredt omfattet af det her, så savner jeg at se dokumentation for det. Jeg ser ikke, at det her gælder for den store gruppe af freelancere og løstansatte honorarmodtagere uden cvr-nummer," siger artisternes formand, Lena Brostrøm.

Minister vil ”blive klogere” på restgruppe
Kulturministeren understreger overfor Altinget, at det som hovedregel er ulovligt at drive selvstændig virksomhed med levering af varer eller momspligtige ydelser uden at være momsregistreret med dertil hørende CVR-nr, såfremt omsætningen er over 50.000 kr.*

”Selv i Danmark er man jo enten lønmodtager, hvilket vil sige, at man har kontrakter med institutioner, eller også er man enkeltmandsvirksomhed og omsætter for mere end 50.000 kroner om året, og så vil mange have et cvr-nummer,” siger hun uden at afvise, at der kan være tale om en tredje gruppe, som endnu ikke er omfattet.

”Den restgruppe skal jeg så blive klogere på nu. Det er næste punkt på min to-do-liste,” siger Joy Mogensen.

Hun tror dog på, at kulturlivet får mere ud af regeringens tiltag, end de frygter:

"Jeg bilder mig stadig ind, at den største udfordring lige nu er at få tydeliggjort, at de her hjælpeordninger også gælder kulturlivet," siger hun.

Uheldigt skypemøde med kulturaktører
I tirsdags havde ministeren ellers indkaldt til et skypemøde med hele 30 fagforbund, foreninger og brancheorganisationer, hvor der skulle diskuteres kompensation til kultursektoren.

Mødet efterlod en stor gruppe deltagere med flere spørgsmål end svar, hvor både Lena Brostrøm og Benjamin Boe Rasmussen kaldte mødet for "demotiverende".

Joy Mogensen opfordrede blandt andet kulturaktørerne til at tage direkte kontakt til Erhvervsministeriet med deres udfordringer, mens hun samtidig mindede dem om at udvise samfundssind.

"I bagklogskabens klare lys ville jeg ønske, at jeg havde holdt det møde i dag (onsdag) i stedet for i går (tirsdag). Jeg kunne ikke oplyse dem om ting, der stadig lå i regeringens maskinrum, selvom jeg var bekendt med den seneste hjælpepakke. Jeg kan godt forstå deres desperation," siger hun.

Læs også

Men du har opfordret kulturlivet til at tage direkte kontakt til Erhvervsministeriet. Hvorfor har vi så overhovedet et kulturministerium, og hvordan er du forpligtet over for dem, der skaber og udøver kulturen?

"Jeg sørger for, at kulturlivet har det godt i Danmark. Det gør jeg på en måde til hverdag, men i denne her helt ekstraordinære situation gør jeg det bedst ved at tænke på tværs af ministerierne. Ulempen er, at man ikke får alle de særpakker, hvor man lynhurtigt kan se, at "de her penge er til mig". Der vil jeg tillade mig at opfordre til noget samfundssind. Min opgave har været at få kulturen ind i de store hjælpepakker," siger Joy Mogensen.

Har du gjort det ved at videreformidle de input, du får fra kulturlivet, til erhvervsministeren og finansministeren?

"Ja."

Nåede du at få de input fra skypemødet tirsdag med til udviklingen af den hjælpepakke, der blev præsenteret dagen efter?

"Jeg vil ikke kommentere på regeringens interne beslutningsproces, men jeg kan sige, at jeg har brugt tirsdagens møde til regeringens interne proces."

Hvorfor har du behov for at opfordre kulturlivet til samfundssind?

"De skal se sig selv som borgere i Danmark, før de skal se sig selv som kulturaktører. Det her er en sundhedskrise først og fremmest. Før vi er kunstnere og ansatte i kulturlivet, så er vi mennesker. Mennesker, som skal leve.”

Radikale vil forhandle om freelancere
Onsdag aften mødtes partierne for at forhandle om hjælpepakken til de selvstændige erhvervsdrivende.

De Radikales partileder Morten Østergaard skrev kort tid efter regeringens præsentation af hjælpepakken følgende på Twitter:

"Vi skal have styr på freelancere også. Kan være tilfældigt om man kører med CVR-nr eller ej."

*RETTELSE: Kulturminister Joy Mogensen (S) oplyste over for Altinget, at det er ulovligt at være selvstændig uden cvr-nummer, hvis man tjener over 50.000. Dette var ikke korrekt. Kulturministeriet har nu justeret deres svar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Laursen

Fhv. formand, Dansk Musiker Forbund, formand, Copydan Fællesforening og Copenhagen Jazz Festival
civilingeniør

Benjamin Boe Rasmussen

Formand, Dansk Skuespillerforbund, skuespiller
skuespiller (Skuespillerskolen Odense, 1996)

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00