Julekalender: Anne Marie Engtoft brød ud i dans, da telefonen havde ringet

3. DECEMBER: 2020 toppede med et telefonopkald i en parkeringskælder og skrabede bunden, da brylluppet med de 130 gæster måtte aflyses. Mød Anne Marie Engtoft bag dagens låge.

"2020 bliver et historisk definerende år for resten af vores tid her på jorden. Både det, der skete, og hvordan det ændrede måden, vi så os selv, hinanden og livet," siger Anne Marie Engtoft Larsen.
"2020 bliver et historisk definerende år for resten af vores tid her på jorden. Både det, der skete, og hvordan det ændrede måden, vi så os selv, hinanden og livet," siger Anne Marie Engtoft Larsen.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Mads Mose Vikkelsø

Hvordan vil du beskrive dit 2020 med tre ord?
Uforudsigeligt, fordi jeg startede 2020 med at bo i Schweiz og troede, at jeg skulle giftes og flytte hjem til Danmark i år. I stedet endte jeg med at aflyse mit bryllup på grund af corona, at få en ny stilling og at flytte til USA.

Taknemmeligt, fordi jeg på trods af annus horribilis er i god behold, min familie er i god behold, og jeg har startet et nyt fantastisk spændende eventyr i USA.

Udfordrende, fordi det i sig selv er en udfordring at være menneske i en global pandemi, at lave to internationale flytninger og at starte et nyt job på en enormt vigtig dagsorden med mange ting, vi gerne vil forandre.

Hvad har været den hårdeste beslutning for dig i år?
Helt personligt, og selvom der ikke var andre udveje, var det svært at aflyse mit bryllup. Det krævede en aften i sofaen med et glas vin.

Politisk julekalender med årets hovedpersoner

Politisk julekalender med  
hovedpersoner fra 2020

2020 har været et heftigt år i dansk politik. I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med en politiker, embedsmand eller anden aktør, som har haft et særligt begivenhedsrigt år. 

Vi spørger dem om alt fra juletraditioner, tro og det forgangne år til politiske forbilleder, svære beslutninger og håb for det nye år. 

Mød blandt andre nuværende og tidligere ministre, nyudsprungne borgmesterkandidater og nogle af dem, der har gjort sig bemærket i Metoo eller ved årets mange pressemøder. 

I dag kan du møde Anne Marie Engtoft Larsen, som den 1. oktober blev Danmarks yngste ambassadør, da hun overtog posten som techambassadør fra Casper Klynge 

Anne Marie Engtoft Larsen er født 21. august 1987 i Kalundborg.
  
Uddannet: MSc Development Management, London School of Economics and Political Science (LSE), MSc International Business and Politics, Copenhagen Business School (CBS)

Anne Marie Engtoft Larsen kom fra en stilling i World Economic Forum, hvor hun stod i spidsen for organisationens arbejde med teknologi og bæredygtig udvikling. Og ved valget i 2015 var hun spindoktor for Enhedslisten.

Vi havde inviteret 130 i alt. Med gæster fra Australien, Rwanda, USA, Sydafrika og flere steder i Europa. Jeg var jo i samme båd som alle andre, men jeg har været sammen med min forlovede i knap otte år og havde glædet mig rigtig meget til at skulle giftes med ham.

Hvad er det bedste, der er kommet ud af coronakrisen?
Der har været en kollektiv opbremsning af vores liv i hamsterhjulet, som har givet en ny mulighed for at tænke over, hvad der er vigtigt i vores liv. 2020 bliver et historisk definerende år for resten af vores tid her på jorden. Både det, der skete, og hvordan det ændrede måden, vi så os selv, hinanden og livet.  

Der er en gruppe af virksomheder, der er store og sidder på kritisk digital infrastruktur. Det indebærer, at de tager et stort samfundsansvar.

Anne Marie Engtoft Larsen
Danmarks Tech-ambassadør

Hvad er din bedste juletradition?
Min farfar var bondemand. Han var en simpel mand og elskede snaps. Derfor fik han til jul indført, at vi mellem anden og risalamanden får et stykke rugbrød med gammel ost, der er ved at falde fra hinanden, og så en kold snaps.

Det er en af de ting, jeg elsker mest ved julen. Mest fordi det minder mig om en fantastisk mand, der var engang.

Læs også

Hvad var det første, du gjorde, da du fik at vide, du havde fået jobbet som ambassadør?
Jeg stod i Schweiz med min bror og min forlovede Anders. Vi var lige kommet ned fra en vandretur i alperne. Vi stod i en parkeringskælder og var ved at sætte os ind i bilen, da jeg får opkaldet om, at det var blevet mig. Der lavede jeg godt nok en happy dance på stedet, og så kørte vi ud for at finde en kold lokal alpeøl at fejre det med.

Hvad står der på din to-do liste det kommende år?
Min første opgave har været at lave en ny strategi for, hvad det er, vi særligt skal prioritere de næste tre år. Den bliver præsenteret i januar.

Derudover er der den digitalisering, der måske ville have taget tre-fire år, men som vi har klaret på ni måneder, da vi blev tvunget til at tage vores samfundsliv hjem og gøre det online. Derfor er der ingen tvivl om, at techgiganterne i 2021 skal leve op til det samfundsansvar, det kræver dels at være så stor og dels at være kommet så stærkt ud af den her krise.

Hvad mener du med, at techgiganterne skal leve op til deres ansvar?
Der er ingen tvivl om, at hvis du ser på aktiekurserne på de her virksomheder, så står de enormt stærkt. Det handler ikke kun om pandemien, men også den udvikling der er.

Der er en gruppe af virksomheder, der er store og sidder på kritisk digital infrastruktur. Det kræver, at de tager et stort samfundsansvar. Vi er midt i en global pandemi med for mange mennesker, som for eksempel er imod vacciner - ikke mindst fordi der er mange konspirationsteorier, som florerer og bliver delt via algoritmer på sociale medier. Det skal der handles på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Marie Engtoft Meldgaard

Tech-ambassadør, Udenrigsministeriet
MSc Development Management, London School of Economics and Political Science (LSE), MSc International Business and Politics, Copenhagen Business School (CBS)

0:000:00