Julekalender: Anne Marie Engtoft brød ud i dans, da telefonen havde ringet

3. DECEMBER: 2020 toppede med et telefonopkald i en parkeringskælder og skrabede bunden, da brylluppet med de 130 gæster måtte aflyses. Mød Anne Marie Engtoft bag dagens låge.

Hvordan vil du beskrive dit 2020 med tre ord?
Uforudsigeligt, fordi jeg startede 2020 med at bo i Schweiz og troede, at jeg skulle giftes og flytte hjem til Danmark i år. I stedet endte jeg med at aflyse mit bryllup på grund af corona, at få en ny stilling og at flytte til USA.

Taknemmeligt, fordi jeg på trods af annus horribilis er i god behold, min familie er i god behold, og jeg har startet et nyt fantastisk spændende eventyr i USA.

Udfordrende, fordi det i sig selv er en udfordring at være menneske i en global pandemi, at lave to internationale flytninger og at starte et nyt job på en enormt vigtig dagsorden med mange ting, vi gerne vil forandre.

Hvad har været den hårdeste beslutning for dig i år?
Helt personligt, og selvom der ikke var andre udveje, var det svært at aflyse mit bryllup. Det krævede en aften i sofaen med et glas vin.

Vi havde inviteret 130 i alt. Med gæster fra Australien, Rwanda, USA, Sydafrika og flere steder i Europa. Jeg var jo i samme båd som alle andre, men jeg har været sammen med min forlovede i knap otte år og havde glædet mig rigtig meget til at skulle giftes med ham.

Hvad er det bedste, der er kommet ud af coronakrisen?
Der har været en kollektiv opbremsning af vores liv i hamsterhjulet, som har givet en ny mulighed for at tænke over, hvad der er vigtigt i vores liv. 2020 bliver et historisk definerende år for resten af vores tid her på jorden. Både det, der skete, og hvordan det ændrede måden, vi så os selv, hinanden og livet.  

Hvad er din bedste juletradition?
Min farfar var bondemand. Han var en simpel mand og elskede snaps. Derfor fik han til jul indført, at vi mellem anden og risalamanden får et stykke rugbrød med gammel ost, der er ved at falde fra hinanden, og så en kold snaps.

Det er en af de ting, jeg elsker mest ved julen. Mest fordi det minder mig om en fantastisk mand, der var engang.

Hvad var det første, du gjorde, da du fik at vide, du havde fået jobbet som ambassadør?
Jeg stod i Schweiz med min bror og min forlovede Anders. Vi var lige kommet ned fra en vandretur i alperne. Vi stod i en parkeringskælder og var ved at sætte os ind i bilen, da jeg får opkaldet om, at det var blevet mig. Der lavede jeg godt nok en happy dance på stedet, og så kørte vi ud for at finde en kold lokal alpeøl at fejre det med.

Hvad står der på din to-do liste det kommende år?
Min første opgave har været at lave en ny strategi for, hvad det er, vi særligt skal prioritere de næste tre år. Den bliver præsenteret i januar.

Derudover er der den digitalisering, der måske ville have taget tre-fire år, men som vi har klaret på ni måneder, da vi blev tvunget til at tage vores samfundsliv hjem og gøre det online. Derfor er der ingen tvivl om, at techgiganterne i 2021 skal leve op til det samfundsansvar, det kræver dels at være så stor og dels at være kommet så stærkt ud af den her krise.

Hvad mener du med, at techgiganterne skal leve op til deres ansvar?
Der er ingen tvivl om, at hvis du ser på aktiekurserne på de her virksomheder, så står de enormt stærkt. Det handler ikke kun om pandemien, men også den udvikling der er.

Der er en gruppe af virksomheder, der er store og sidder på kritisk digital infrastruktur. Det kræver, at de tager et stort samfundsansvar. Vi er midt i en global pandemi med for mange mennesker, som for eksempel er imod vacciner - ikke mindst fordi der er mange konspirationsteorier, som florerer og bliver delt via algoritmer på sociale medier. Det skal der handles på.

Forrige artikel Eksplosiv vækst i elbilsalget kan gøre omstillingen af bilparken billigere Eksplosiv vækst i elbilsalget kan gøre omstillingen af bilparken billigere Næste artikel Dagens overblik: Rigspolitiet var bevidst om manglende lovhjemmel før omstridte telefonopkald Dagens overblik: Rigspolitiet var bevidst om manglende lovhjemmel før omstridte telefonopkald