Julekalender med politikerne: "Grønland vil have patent på julemanden – men vi er i skarp konkurrence med Finland og Norge"

2. DECEMBER: Aki-Matilda Høegh-Dam savner roen og de spontane, uanmeldte besøg på Grønland. Hun spiser rensdyr til jul, og én bestemt politisk ændring ville sprede så meget julestemning hos det grønlandske folketingsmedlem, at hun kunne spise risengrød hver dag de næste fire år. Mød hende bag dagens låge.

Aki-Matilda Høegh-Dam på vej i Folketinget for første gang for at bruge den tunge, hun ifølge sine forældre "ikke blev givet for sjov".
Aki-Matilda Høegh-Dam på vej i Folketinget for første gang for at bruge den tunge, hun ifølge sine forældre "ikke blev givet for sjov".
Laura Hattens

Hvorfor gik du ind i politik?
Mine forældre har altid sagt: "Det er ikke for sjov, vi har givet dig en tunge – brug den".

I folkeskolen sagde de andre, at jeg ville være god i elevrådet, men jeg tænkte aldrig, at politik var et liv for mig. Og så er jeg alligevel endt her. Så det var lidt, som om folk vidste, at jeg skulle være politiker, før jeg selv vidste det. Jeg kom som 14-årig ind i Nakuusas Børneråd, hvor jeg oplevede, at børnene åbnede sig op for os – ikke for de voksne. Det fik mig til at indse, at der var nogle systematikker, der ikke fungerede. Og siden da er det gået op for mig, at hvis man skal lave ændringer, skal man gøre det det gennem politik.

Da jeg blev studentermedhjælper i Folketinget for mit parti, Siumut, gik det op for mig, hvor stor betydning Folketinget har for Grønland. Jeg kunne se, at de 36 ansvarsområder, Danmark fuldt ud varetager med hensyn til Grønland, blev negligeret, fordi det ikke var tæt på folk.

Vi har jo en ambition om at blive en stat en dag i Grønland – og det kræver, at vi får det igennem i Folketinget. Og der er et stort lobbyarbejde i at få folk fra Danmark til at forstå, at det ikke handler om, at grønlændere ikke kan lide Danmark. Det virker lidt, som om det er den retorik, vi er nået til, og jeg vil gerne arbejde for at nuancere debatten.

Jeg savner roen. Derhjemme er tid meget mere fleksibelt – der er mindre stress og jag. I Grønland er vi vant til bare at banke på og gå ind, selvom vi ikke har sagt, vi ville komme.

Aki-Matilda Høegh-Dam
MF

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?
Jeg ser meget op til trekløveret, der skabte Siumut: Moses Olsen, Jonathan Motzfeldt og Lars-Emil Johansen. De kom alle sammen fra en traditionel grønlandsk familie i en lille bygd, havde alle alkoholproblemer som følge af traumer og kunne ikke engang dansk. Alligevel kæmpede de sig op, kom i Folketinget som nogle af de første grønlændere og fik indført hjemmestyret. Det var virkelig et gennembrud og må have krævet så meget mod.

Du flyttede til København i 2015. Hvad savner du mest ved Grønland?
Jeg savner roen. Der er så meget run på her, alt kører bare hele tiden. Derhjemme er tid meget mere fleksibelt – der er mindre stress og jag. Man kan mærke på folk, at de ikke hele tiden skal skynde sig til noget. For eksempel skrev min bror, der er i Danmark, lige pludselig, at han ville komme forbi til en kop kaffe, hvor jeg måtte sige: "Nej, det kan du ikke, jeg er på arbejde og har travlt!". Det kunne han slet ikke forstå, for vi er i Grønland vant til bare at banke på og gå ind, selvom vi ikke har sagt, vi ville komme.  

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Jeg har lige læst 'Sandheden kort - Christiansborg fra A-Å', og den kunne jeg godt lide. Og så har jeg læst mange postkolonialistiske bøger, der giver en virkelig god indsigt i den følelse, mange mennesker fra Grønland desværre stadig sidder med: følelsen af ikke at være gode nok, fordi de ikke er danske. Der er forskellige teorier om, hvordan man skal bryde de mønstre, og det giver bare rigtig god mening for mig at læse om.

Hvordan holder man jul i Grønland?
1. december tænder alle huse i Grønland en orange julestjerne. Vi tænder juletræet sammen til første advent, og vi går meget op i luciaoptog. Derudover spiser mange af os rensdyr og alke til jul. Alle går generelt virkelig meget op i julen, og hele byen bliver stille for at se børnene gå luciaoptog.

Og så er der julemanden! Der er en kæmpe postkasse i Ilulissat, der hvert år fyldes med breve fra børn til julemanden, og så kommer julemanden og åbner dem og uddeler slik til alle børn. Det er ret specielt. Vi vil i Grønland meget gerne have patent på julemanden. Men på det punkt er vi i skarp konkurrence med Finland og Norge!

Hvad er den bedste juleaften, du kan huske?
Jeg havde som barn ønsket mig en bestemt My Little Pony-dvd i månedsvis, men ikke fortalt nogen om det. Alligevel havde min bror set den og tænkt, at den skulle jeg have. Jeg græd af glæde, da jeg åbnede gaven, og han blev helt forskrækket og troede, at jeg ikke kunne lide den, indtil jeg faldt ham om halsen og råbte: Jeg har ønsket mig den her i månedsvis! Det var jo bare en dvd til 50 kroner – men jeg var simpelthen så glad for den.

Hvilken konkret politisk forandring vil få dig i julestemning?
Det ville i den grad bringe mig i julestemning, hvis vi fik lige løn for statsansattes arbejde – uanset hvor i riget man bor. Hvis det kunne fikses, ville jeg komme så meget i julestemning, at jeg kunne spise risengrød hver dag de næste fire år!

Dokumentation

Julekalender med politikerne

I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med et folketingsmedlem om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder.

Mød blandt andet en række nyvalgte folketingsmedlemmer, nye ministre og et par, som du nok også kender i forvejen.

Blå bog

Aki-Matilda Høegh-Dam blev i 2019 valgt ind i Folketinget for det grønlandske parti Siumut. Hun er 23 år gammel og dermed det yngste nuværende folketingsmedlem.

Aki-Matilda blev som 14-årig medlem af Nakuusas Børneråd og meldte sig herefter ind i Siumut Ungdom.

Hun har senere opnået en bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet, og sideløbende med studiet har hun været studentermedhjælper for Siumut i Folketinget og for Unicef.

Aki-Matilda Høegh-Dam er i dag formand for Grønlandsudvalget og medlem af Den Arktiske Delegation, Forsvarsudvalget og Retsudvalget.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aki-Matilda Høegh-Dam

MF (Siumut)
ba.scient.pol.

0:000:00