Julekalender: Karin Rohr Genz spiser arabisk og asiatisk første juledag

15. DECEMBER: EP-kandidaten Karin Rohr Genz (ALT) mener, at klimaudfordringerne skal løses i fællesskab. Og så synes hun, at Danmark kunne tage ved lære af Sydeuropas madkultur. Læs mere i dagens låge. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Alberte Olivia Thal-Jantzen

Hvilken dansk politisk modstander i EU-regi har du mest respekt for?  

Jeg ved ikke, om hun er en modstander, men Margrethe Vestager er vildt cool. Hun gør det sindssygt godt, hun er skarp, og hun er respekteret alle steder. Hun har været med til at sætte en positiv dagsorden i Danmark og vise, at der er nogle ting, som vi er nødt til at løse i fællesskab. Selv nogle af de værste EU-modstandere må sige: Okay, der er en pointe her. Der er virkelig kæmpe respekt for hende.  

Hvad synes du skal på dagsordenen i EP-valgkampen? 

Nu kommer jeg jo fra Alternativet, så klima. Det er noget, vi er nødt til at løse i fællesskab. Hvis vi i Europa kan få sat nogle ambitiøse klimamål og opfylde dem, så bliver Europa løftestang for resten af verden, fordi vi har så stærk en økonomi. Ud over klimaet har vi nogle udfordringer i forhold til social dumping og grænseoverskridende arbejde, som vi er nødt til at løse i EU. Vi har den danske model, som er helt fantastisk, men det hjælper bare ikke ret meget, hvis ikke vi laver nogle fælles retningslinjer for resten af Europa.  

Fakta
Karin Rohr Genz er folketings- og europaparlamentskandidat for Alternativet. 

Europæisk jul 
I det nye år skal danskerne til stemmeurnerne for at vælge nye medlemmer af Europa-Parlamentet. 
I den anledning sætter Altinget i årets julekalender fokus på europæisk politik gennem 24 afsnit med landets europapolitikere og en enkelt embedsmand fra EU-Kommissionen. 

Nævn et sted hvor EU har gjort en konkret forskel for danskerne inden for de seneste par år? 

EU været med til at sørge for, at vores miljøpolitik ikke er løbet af sporet i den forkerte retning. Danmark har slækket på nogle miljøkrav, hvor vi heldigvis har fået modstand i EU. Vi har været nødt til at rette ind, så vores klima- og miljø-standarder ikke blev for lave. Tidligere har vi været dem, der gik forrest, men i øjeblikket sætter EU faktisk standarderne højere, end der er politisk flertal for i Danmark. Det er måske ikke noget, man konkret mærker i hverdagen, ligesom man gør med for eksempel GDPR-lovgivningen, men det er noget, der i øjeblikket er med til at løfte Danmark.

I hvilket europæisk land får man den bedste mad? 

Jeg er ret vild med Cypern. De kan noget med få råvarer, som er gode. Jeg er særligt glad for kleftiko, som er langtidsstegt lam med grøntsager, som sættes i en lerovn i seks timer. Så spiser man det sammen med superfriske grøntsager ude fra haven. Og så er de et meget imødekommende folk; så snart man har spist et måltid sammen, er man familie. De har en madkultur, som vi godt kunne lære noget af i Danmark.  

Hvordan fejrer du jul? 

De sidste mange år har jeg fejret jul hjemme hos min søster, sammen med hendes familie og min mor. Min søster og jeg står for madlavningen, og vi står typisk i køkkenet fra den 23. om eftermiddagen til den 24. om eftermiddagen. Det er en ret traditionel juleaften.

Oven på den fede julemad har vi brug for noget mad med krudt i. Så når vi spiser rester første juledag, er der altid noget arabisk og noget asiatisk, som kan få kroppen lidt i gang. Der skal være noget med chili, ingefær og hvidløg, så man lige kommer op i gear.  

Hvad kan europæerne lære af danskerne, og hvad kan danskerne lære af europæerne? 

Den danske model kunne godt blive udbredt. Hvis man i forhold til blandt andet social dumping kunne nå til enighed om nogle minimumsvilkår, ville det være rigtig fint. Og der tror jeg, at Danmark kan være med til at løfte i den rigtige retning.  

Vi har talt lidt om madtraditioner og madkultur, hvor vi i Danmark godt kunne lære noget af særligt Sydeuropa. Det med at spise lokale råvarer og at sætte en ære i, at det ikke nødvendigvis er bedre at spise noget, der er transporteret halvvejs rundt om jorden. Danskerne er nogle af dem, der bruger den laveste andel af deres indkomst på mad. Vi kunne godt lære, at mad ikke nødvendigvis behøver at være billigt. Billigt er ikke dårligt, men det er heller ikke nogen kvalitet i sig selv.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Rohr Genz

Fhv. folketingskandidat og europaparlamentskandidat (ALT)
lærer (Skårup lærerseminarium 2001)

0:000:00