Julekalender med Eva Kjer: Efter 30 år på Christiansborg bliver det vemodigt at sige farvel

7. DECEMBER: Eva Kjer Hansen fik et råd af sin far, som blev en ledetråd gennem hendes 30 år i dansk politik. Mød Venstre-kvinden, som har rykket teltpælene til Kolding, hvor hun skal kæmpe om borgmesterkæden.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Hvad har været det bedste ved 2020?
På det personlige plan har det været fantastisk at opleve den modtagelse, jeg har fået i Kolding, efter jeg stillede op som spidskandidat til borgmesterposten og blev valgt. Mine politiske kolleger fik den idé, at hvis vi skal stå stærkt over for Villy Søvndal, så skal jeg stå i spidsen. Nu har jeg købt hus i Kolding. Jeg har truffet nogle store personlige valg i år. Men det er hammerspændende.

Hvad kommer du til at savne ved Christiansborg?
Lige om lidt har jeg 30-års jubilæum som folketingsmedlem. Det er selvfølgelig også vemodigt at forlade Christiansborg.

Jeg kommer ikke til at savne spillet - nej, det kommer til at lyde så negativt – men jeg kommer til at savne det politiske håndværk på Christiansborg. Samspillet på tværs af partier, hvor vi sætter retningen for Danmark.

Kommer du til at savne energien og adrenalinen, der er i landspolitik?
Der er jo masser af energi. Men jeg forestiller mig i virkeligheden, at det bliver det samme på lokalplan. Jeg synes, det handler om det politiske håndværk. Det er vigtigt at finde hinanden i en bred politisk forankring i kommunerne. Men langt de fleste love bliver også vedtaget med et bredt politisk flertal på Christiansborg. Jeg synes tit, man gør spillet på Christiansborg værre, end det egentlig er. Jeg glæder mig til at folde det politiske håndværk ud i en lokal sammenhæng.

Fakta

Politisk julekalender med hovedpersoner fra 2020  

2020 har været et heftigt år i dansk politik. I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med en politiker, embedsmand eller anden aktør, som har haft et særligt begivenhedsrigt år.

Vi spørger dem om alt fra juletraditioner, tro og det forgangne år til politiske forbilleder, svære beslutninger og håb for det nye år.

Mød blandt andre nuværende og tidligere ministre, nyudsprungne borgmesterkandidater og nogle af dem, der har gjort sig bemærket i Metoo eller ved årets mange pressemøder.

I dag kan du møde Venstres Eva Kjer Hansen, som siger farvel til Christiansborg og i stedet skal kæmpe om borgmesterposten i Kolding. 

Eva Kjer Hansen er født 22. august 1964 i Aabenraa. Hun har været folketingsmedlem for Venstre siden 12. december 1990 og har været minister ad flere omgange. 

Hvad har optaget dig mest i året, der er gået?
2020 vil jo altid være mærket af coronakrisen, som er noget så forfærdelig. Indsnævringerne af vores frihedsgrader er centrale for mig i hele diskussionen om corona. Og jeg føler, at vi har nogle alvorlige udfordringer i forhold til vores folkestyre og rettigheder som borgere.

Epidemiloven indeholder så store indgreb i danskernes gøren og laden. Hvis du havde spurgt mig ved nytårstid sidste år, havde jeg svaret, at den slags vil vi aldrig se i Danmark.

"Hvis der er nogen, jeg vil rose, så er det i virkeligheden de fire kvinder fra de ungdomspolitiske organisationer, der i den grad lykkedes med at få sat sexisme og overgreb i de politiske partier på dagsordenen."

Eva Kjer Hansen
Folketingsmedlem og spidskandidat for Venstre i Kolding Kommune

Fortryder du, at I stemte for den?
Nej, i situationen var der intet andet at gøre end at stemme for. Men vi havde ikke tid til at drøfte rækkevidden af beslutningen, men det er vi i gang med nu. Den beslutning, vi traf i foråret, udløber her et år efter. Så nu skal vi se på, hvordan vi håndterer det i fremtiden. Og regeringen har lært på den hårde måde, at vi ikke ønsker at gentage en situation, hvor regeringen kan styre det meste egenrådigt.  

Hvilke politikere vil du rose for indsatsen i 2020?
Hvis der er nogen, jeg vil rose, så er det i virkeligheden de fire kvinder fra de ungdomspolitiske organisationer, der i den grad lykkedes med at få sat sexisme og overgreb i de politiske partier på dagsordenen. Hvis nogen skal roses for at tage et initiativ og turde stå frem med i virkeligheden en vanskelig problemstilling, så er det Camilla Søe, Maria Gudme, Freja Fokdal og Sigrid Friis. Jeg synes, de er noget så seje.

Det har længe stået helt klart for mig, at sexisme florerede i det politiske system, og jeg har flere gange drøftet det med ungdomsorganisationerne. Men at debatten kom med dén styrke, det havde jeg ikke forudset.

Hvad er det bedste råd, du nogensinde har fået?
Min far sagde, at jeg aldrig skulle forvente en tak for de ting, jeg gør. Jeg skulle kun gøre det, fordi jeg mente, det var vigtigt. Og det har været en god ledetråd i det politiske. At jeg kun skulle være i politik, fordi jeg brændte for at få ændret tingene.

Men ellers skal man altid huske Søren Kirkegaards kloge læresætning: At vove er at miste fodfæstet et kort øjeblik - ikke at vove er at miste sig selv.

Hvor skal din første rejse gå hen efter corona?
Uha! Jeg har virkelig rejseabstinenser. Som en politiker, der er engageret i europæiske spørgsmål, så har jeg været meget i andre lande. Jeg ser så meget frem til at rejse igen. Jeg har lovet mine tre døtre, at de skal opleve Grønland. Jeg synes, mange flere danskere skulle prioritere at opleve Grønland.

Går du i kirke juleaften?
Ja. For mig er julekoncerter og kirkegang en vigtig del af højtiden. Men det vigtigste er samværet. Det er sundt med nogle sammenhængene dage, hvor roen falder over familien, og vi har tid til at gå i dybden med hinanden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00