Julekalender med Henrik Frandsen: Da Peter Plys-fløjen tabte i Venstre, stiftede Tønders borgmester sit eget parti

13. DECEMBER: Dagens låge i julekalenderen er Tønders borgmester, Henrik Frandsen. Næste år er der kommunalvalg, og i Tønder er en giftig valgkamp allerede begyndt. Men en borgmester skal kunne glemme og tilgive, siger Frandsen.

På en mark uden for Agerskov tabte Tønder-borgmesteren Henrik Frandsen
grebet om magten i Venstre.
På en mark uden for Agerskov tabte Tønder-borgmesteren Henrik Frandsen grebet om magten i Venstre.Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix
Jarl Viktor Schultz

Hvordan skal du fejre jul i år?
Hjemme på gården, hvor min familie har boet de sidste 35 år. Vi bliver tretten til bords inklusive en baby på to måneder.

Det bliver en traditionel landjul med and og flæskesteg og waldorfsalat. Og så skal vi i kirke - hvis vi kan få en plads.

3. juledag skal min datter giftes, og det holder vi også på gården. Så der bliver nok at se til hen over julen.

Er du socialt anlagt?
Meget. Og det har været det værste ved coronakrisen for mig — at man ikke møder ret mange mennesker længere. Det er ikke så sjovt at arbejde alene.

Fakta

Politisk julekalender med årets hovedpersoner  

2020 har været et heftigt år i dansk politik. I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med en politiker, embedsmand eller anden aktør, som har haft et særligt begivenhedsrigt år.

Vi spørger dem om alt fra juletraditioner, tro og det forgangne år til politiske forbilleder, svære beslutninger og håb for det nye år.

Mød blandt andre nuværende og tidligere ministre, nyudsprungne borgmesterkandidater og nogle af dem, der har gjort sig bemærket i Metoo eller ved årets mange pressemøder.

I dag kan du møde Henrik Frandsen, som er borgmester i Tønder Kommune. I sommer tabte han valget om at blive Venstres borgmesterkandidat til kommunalvalg i november næste år. Han brød efterfølgende ud af partiet og stiftede sit eget, Tønder Listen.

Henrik Frandsen er født 8. februar 1961 i Varde.

I 1985 blev han uddannet landbruger.

Siden 2016 har han været borgmester i Tønder Kommune. Han overtog posten fra den siddende borgmester, Laurids Rudebeck (V), som døde før periodens udløb.

Henrik Frandsen har drevet et landbrug med 300 søer og har været viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Nogle mennesker siger, at intet bliver som før. Men mennesket er svært at lave om på, så mon ikke vi om fem år lever nogenlunde, som vi har levet før.

I sommer blev du vraget som Venstres spidskandidat til kommunalvalget næste år. Hvad tænkte du, da det stod klart, at Martin Iversen ville blive Venstres nye spidskandidat?
Jeg var på forhånd afklaret med, at hvis det gik den gale vej, så ville Tønder få et nyt parti. Jeg tabte, og så brød jeg ud og stiftede Tønder Listen. Det lykkedes at trække fem andre Venstrefolk med, så nu sidder vi seks mand i kommunalbestyrelsen for Tønder Listen.

Det er jo ikke af kærlighed, man går ind i politik.

Henrik Frandsen
Borgmester i Tønder Kommune, Tønder Listen

Var det politisk uenighed, der fik dig til at bryde ud, eller var du bare sur over, at du ikke blev valgt som spidskandidat?
Forhistorien til det valg er jo, at der er kørt en bagvaskelseskampagne i halvandet år inden da. Så det var nok ikke så meget det politiske, men mere det, at man har kørt den smædekampagne imod mig.

Venstre har igennem de sidste mange år været et dybt splittet parti i Tønder. Og jeg er blevet kritiseret for, at jeg har været for konsensussøgende.

Jeg har søgt de brede aftaler, og der er så nogen fra mit gamle parti, der mener, at der skal mases mere Venstre-politik igennem.

Det har bare ikke været mit fokus som borgmester. Som Peter Plys siger: Hvis man er stor, så skal man også være flink. Og det har måske været Venstres problem i den her valgperiode, at vi har været for flinke. Vi tog Socialdemokraterne med, selvom det ikke var nødvendigt.

Så der er egentlig ikke nogen politisk forskel på dig og Martin Iversen?
Martin repræsenterer den fløj af Venstre, der synes, at vi har været for flinke, og det er den fløj, der nu har overtaget magten i partiet. Det er Peter Plys-fløjen, det som jeg har stået for, der har tabt.

Kommer opgøret til at præge valgkampen op til kommunalvalget næste år?
Valgkampen er allerede skudt i gang. Det blev den 18. juni på den mark, hvor jeg tabte til Martin Iversen.

Det bliver en meget beskidt valgkamp. Og vi vil se midler taget i brug, som vi aldrig har set før i Tønder Kommune. Der bliver brudt grænser hele tiden. Så 2021 bliver et langt år. Fronterne er trukket knivskarpt op, og den store klapjagt er gået ind på Tønder Listen.

Men borgerne forventer, at kommunalpolitikere snakker pænt til hinanden og i fællesskab finder ud af, om plejehjemmene og skolerne kører, som de skal.

Der er ikke meget ideologi i kommunalpolitik, hvis vi skal ærlige. I virkeligheden er en kommune langt hen ad vejen bare en stor driftsorganisation.

Du kommer ikke til at bære nag til dine modstandere?
Jeg har været udsat for meget, og jeg er sikker på, at valgkampen bliver brutal — det er den allerede — men hvis man har en ambition om at blive borgmester, så skal man kunne glemme og tilgive.

Hvis hele éns periode skal gå med at tage hævn over éns modstandere, så kommer vi aldrig videre.

Ét er, om man kan lide dem, man arbejder sammen med, noget andet er at arbejde sammen med dem. Det er jo ikke af kærlighed, man går ind i politik.

Kan du anbefale dine børn at følge i dine fodspor?
Nej, jeg ville ikke anbefale mine børn eller andre at satse på politik som en professionel levevej. Det kræver mere end bare lyst, hvis det skal lykkes. I politik kan der lynhurtigt ske noget, man ikke havde forudset — bare spørg Frank Jensen.

Det var jo et tragisk tilfælde, at du overhovedet blev borgmester i Tønder?
Ja, det var tirsdag den 10. maj 2016, og jeg var ved at så en mark i det fineste solnedgangslys. Der blev jeg ringet op og fik at vide, at han var død — Laurids Rudebeck.

Laurids sad som borgmester for Venstre, og jeg var valgt ind som byrådsmedlem for samme parti.

Min første reaktion var rent chok. Den samme eftermiddag havde Laurids jo siddet i møder til 16-17, fuldstændig som altid.

Der flyver vanvittigt mange tanker igennem hovedet på én i sådan en proces. Og jeg ved ikke præcis, hvornår jeg fik den tanke, at jeg gerne ville tage over efter Laurids. Det var ikke noget, jeg havde tænkt på før, for Laurids var jo på toppen af sin karriere.

Torsdag, to dage senere, indkaldes økonomiudvalget og gruppeformændene til møde. Vi bliver enige om, at vi ikke vil begynde at lede efter en ny borgmester før efter begravelsen.

Tolv dage efter Laurids' død stemte vi så om det i Venstres gruppe, og så var jeg pludselig borgmester.

Hvad kommer der ellers til at ske i dit 2021?
Jeg har jo også den fornøjelse at fylde 60. Eller jeg ved ikke, om det er en fornøjelse. Jeg ville selvfølgelig hellere fylde 40.

Nej, det ville være forfærdeligt at fylde 60, hvis jeg følte, at jeg havde spildt tiden. Men jeg synes, jeg har haft et fantastisk liv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Frandsen

MF og gruppeformand (M), kommunalbestyrelsesmedlem (Tønderlisten), Tønder Kommune
landbruger (1985)

0:000:00