Julekalender med Martin Merrild: "Det er helt vildt, at staten lukker ens virksom­hed fra den ene dag til den anden"

22. DECEMBER: Samme dag, som minkavler Martin Merrild forlod posten som formand for Landbrug & Fødevarer, meddelte regeringen, at alle mink skulle slås ned. 2020 har været en rutsjebanetur for Martin Merrild, som du kan møde bag dagens julekalenderlåge. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Cecilie GormsenNicole Sander Bertelsen

Hvordan vil du beskrive dit 2020?
2020 startede for mig og Landbrug & Fødevarer som et godt år med gode udsigter, en god situation på markedet for fødevarer og en god opbakning til landbruget i forhold til andre lande. Men så kom genudbruddet af corona i efteråret med de fatale konsekvenser, det har haft for landbruget med aflivningen af alle mink og dermed nedlukning af en hel branche. Så året er gået fra godt til helt grotesk.

Hvilken person har overrasket dig mest i 2020?
Drejningen i håndteringen af corona har overrasket mig. Det var en god og fornuftig start på coronaindsatsen, men det har ændret sig hen over året og kulminerede i efteråret, og der har Mette Frederiksen overrasket mig. Jeg troede ikke, at hun ville have den tilgang til tingene og trække så store beslutninger som lukningen af et helt erhverv ind i et snævert politisk rum. Det har virkelig overrasket mig, at man træffer så store beslutninger med så vidtgående konsekvenser uden om Folketingets partier.

Hvordan reagerede du på Mette Frederiksens besked, at alle mink i Danmark skulle aflives?
Med dyb, dyb overraskelse, skuffelse og frustration og alt, hvad man ellers kan komme i tanke om. Vi havde i lang tid kæmpet for at få en fagligt bred dialog om, hvordan man skulle løse udfordringen med mink og corona. At man så lige pludselig er parat til at træffe den beslutning uden at have tingene ordentlig belyst var virkelig chokerende. Vi har selv startet vores minkfarm for 38 år siden, og det er da helt vildt, at staten bare kommer og lukker ens virksomhed fra den ene dag til den anden. Og hvad der skal ske nu, ved vi absolut ikke.

Vi har stadig et landbrug med kyllinger og markbrug, men fra at have adskillige medarbejdere til kun at have én enkelt bliver da en fuldstændig anderledes hverdag og en helt anden virksomhed.

Fakta

Politisk julekalender med hovedpersoner fra 2020  

2020 har været et heftigt år i dansk politik. I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med en politiker, embedsmand eller anden aktør, som har haft et særligt begivenhedsrigt år.

Vi spørger dem om alt fra juletraditioner, tro og det forgangne år til politiske forbilleder, svære beslutninger og håb for det nye år.

Mød blandt andre nuværende og tidligere ministre, nyudsprungne borgmesterkandidater og nogle af dem, der har gjort sig bemærket i Metoo eller ved årets mange pressemøder.

I dag kan du møde Martin Merrild, som i 2020 er stoppet som formand for Landbrug & Fødevarer og i november måtte slå hele sin minkbestand ihjel efter regeringens pressemøde.

Martin Merrild er født 25. marts 1955 i Vildbjerg.

Uddannet: Landmand, agrarøkonom i 1977 og senere merkonom i finansiering.

Martin Merrild har fra 2012 til 2020 været formand for Landbrug & Fødevarer, men har tidligere også været aktiv i politik for Venstre.
 Fra 2006 til 2009 var har borgmester i Struer Kommune, og inden da var han viceborgmester i Ringkjøbing Amt fra 2002 til 2007. Indtil november var han minkavler, mens han nu driver sit landbrug med kyllinger og markbrug.

2020 blev også året, hvor du trådte tilbage som formand for Landbrug & Fødevarer – hvornår tog du den beslutning?
Jeg har gået og tænkt over det længe, men den endelige beslutning blev taget i sommer. Det er en sammenstøbning af mange ting. Det har først og fremmest vejet tungt, at en så stor opgave som at være formand for Landbrug & Fødevarer skal man stoppe med, mens man stadig har lysten og gejsten til at fortsætte – altså inden man føler sig udbrændt og begynder at synes, at det bliver en for stor belastning. Det dur ikke for organisationen. Så jeg har forsøgt at stoppe på toppen, efter jeg har siddet der i otte år.

Hvad vil du huske dine otte år for?
Det er et svært spørgsmål, for de har budt på rigtig mange ting. Det, jeg har været meget optaget af, har været at være til rådighed generelt, men især for medlemmerne, og komme rundt og deltage i arrangementer med dem, være hjemme ved dem og opleve dem der, hvor tingene sker. Det har fyldt meget og er noget, som jeg har lagt vægt på i min formandstid.

Det har virkelig overrasket mig, at man træffer så store beslutninger med så vidtgående konsekvenser uden om Folketingets partier.

Martin Merrild
Tidligere formand for Landbrug & Fødevarer

Hvordan skal I fejre jul?
Vi skulle have været ude og rejse, men det kan vi jo ikke. Så det bliver helt stille og roligt, og for første gang siden 1981 skal vi holde jul uden nogen af vores fire børn tilstede. Så det bliver bare min hustru og mig.

Har I nogen traditioner, der bliver holdt i hævd, selvom I kun bliver jer to?
Vi vil prøve at have en jul, som vi altid har haft. Bestræbe os på at blive færdige udenfor i god tid 24. december, og så bor vi lige ved siden af kirken, så det har altid været en del af vores jul, at vi går i kirke. Men det er en ny situation i år, efter staten har taget vores mink. Vi har altid haft en klar målsætning om, at inden vi kan holde jul og juleferie, skal alle vores mink være sat på plads i nye bure, så det er rent og pænt.

Hvad ser du mest frem til i 2021?
Jeg håber, vi får styr på lukningen af vores erhverv, og at vi får en rimelig erstatning, så vi kan komme videre med vores liv og få tingene afviklet på en ordentlig måde. Men det bekymrer mig dybt – både for os selv, men i særdeleshed også for mange af mine kolleger. Det bliver jo et kæmpe spørgsmål i 2021 for hele landbruget, hvordan man kommer videre med den sag. Og så er der jo stadigvæk den helt store og spændende udfordring med et landbrug, der udvikler sig i en grønnere og mere bæredygtig retning. Det bliver den helt store opgave.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Merrild

Fhv. formand, Landbrug & Fødevarer, fhv. borgmester (V), Struer Kommune
agraøkonom (1977), merkonom

0:000:00