Julekalender med Mona Juul: "Jeg sad også i min stue og havde politikerlede"

10. DECEMEBER: Mona Juul har været administrerende direktør for mere end 100 ansatte, men er nu ny i Folketinget, hvor hun står bag Konservatives nye slogan. For alt i verden vil hun undgå at bidrage til den politikerlede, hun selv har haft. Mød hende bag dagens låge. 

Hvorfor er du gået ind politik?
Det har mange spurgt mig om. Da jeg stillede op, synes min far, der har været lastbilchauffør hele sit liv, at det var ret åndssvagt at fyre sig selv fra et godt job for at gå ind i politik, hvor man kun får skældud og ballade.

Jeg synes, der er brug for folk som mig med erhvervserfaring, og at Folketinget afspejler befolkningens forskellighed. Jeg er ikke ude efter nogen, der er kommet lige fra universitet – bare vi ikke alle har den profil.

Hvordan har du konkret kunnet bruge din erhvervsbaggrund?
Jeg er erhvervsordfører, og det gør, at jeg kender stoffet på forhånd – og det er en kæmpe fordel for mig og partiet. Jeg kan komme med konkrete eksempler og forestille mig udfordringer, hvilket ville være sværere på andre områder, og hvis jeg ikke havde den erfaring, jeg har.

Men måske er det vigtigste, at jeg er vant til at se på en opgave og finde ud af, hvordan man løser den, og at jeg ikke har partipolitisk baggrund og aldrig har drømt om at være i politik. Jeg er ikke så optaget af at promovere mig selv, eller om den ene eller anden ser dum eller smart ud, som andre, der er mere partipolitiske end mig, måske kan være.

Frygter du, at systemet overtager dig?
Jeg skal da nok blive skåret til, men jeg tror ikke, jeg ændrer mig. Jeg sad også i min stue og havde politikerlede og tænkte, de glider alt for meget af og svarer udenom. Det må for alt i verden ikke ske for mig.

På mange måder er det ligesom mit gamle job. Det her er en ny stor kunde, hvor jeg er i gang med at kigge på, hvordan det vender op og ned, og om det giver mening. Jeg floater bare med og giver den gas, og så prøver jeg at køre min egen dagsorden ved siden af, for du kan hurtigt blive most af systemet, fylde din dag ud med en masse bureaukrati og aldrig nå at tænke en eneste selvstændig politisk tanke.

Hvad er sværest ved at være nyvalgt?
Jeg kommer fra et forkælet job, hvor jeg havde to personlige assistenter og mange mennesker, der hjalp mig. Jeg har været vant til at kunne gå ind på hvilken som helst etage og sige: Kast alt, hvad I har i hænderne, gør sådan her. Det skal jeg vænne mig til, at jeg ikke længere har – og det savner jeg. Ministrene har et stort følge, mens vi andre daffer alene rundt.

Hvad var hovedbudskabet, da du arbejdede for partiet før valget?
Når vi i dag siger 'For dig og for Danmark', er det lavet hos mig. Opgaven var at sikre, at vi fremstår balanceret, som er svært i politik, især hvis man er konservativ.

Som Venstre-mand eller socialdemokrat har man altid et ideologisk svar på forhånd, men det har man ikke som konservativ. Der vil man altid se på, hvad man har at bygge på, og hvilke veje man så kan gå, hvilket jeg altid har beskæftiget mig med – men det er også ekstremt svært at kommunikere. Vi skal være tydeligere på, at vi er og tør at være nuancerede og altid tænker på bolden først – det er der, vi også kan adskille os. Det er noget, partiet har manglet. Vi blev usynlige for nogle år tilbage.

Det, Riskær sagde, adskiller sig jo ikke super meget fra Konservative, og Fremad adskiller sig ikke super meget fra Radikale. Der er alt muligt andet i politik, der gør, at det går op og ned, men det nye er altid spændende – og det er man som parti nødt til at forstå. Man kan ikke fortælle det samme på den samme måde hele tiden, men man kan godt fortælle det samme på nye måder og ind i den nye virkelighed, der altid kommer.

Hvad er dit skøreste juleminde?
Jeg er ikke ret vild med jul. Jeg kan godt lide, at man er gode ved hinanden, og hvis man bare kunne holde sig til det, ville det være rart. Jeg synes, julen starter alt for tidligt, hele perioden skal være lykkelig og fyldt med kærlighedsfilm, og mange stresser op i en forventningskurve, hvor det hele til sidst eksploderer, hvis bare sovsen skiller. Slap nu lige lidt af.

Derfor lavede jeg sidste år en julekalender med gode råd til, hvordan man kan overleve julen, og på mit gamle arbejde klippede jeg en aften hovederne af en masse tøjrensdyr for at drille. De blev så sure i afdelingen, at de hævnede sig ved at beklæde hele mit kontor i jul.

Er du stadig i politik om fem år?
Lige nu er jeg frisk på at fortsætte, men hvis jeg føler, at jeg faktisk ikke er top dollar til det her, skal jeg heller ikke varme pladsen for en anden, for jeg har hundrede andre ting, jeg kan lave. Lige nu er det en mission, hvor jeg føler mig lidt frelst og hellig, men jeg skal også blive god – ellers gider jeg ikke at bruge tid på det. Jeg vil ikke sidde et sted bare for at sidde der. 

Forrige artikel Rasmus Paludan om gult kort: Det er helt absurd Rasmus Paludan om gult kort: Det er helt absurd Næste artikel Danske haveejere køber mere Roundup Danske haveejere køber mere Roundup