Julekalender med Simon Aggesen: "Når man er borgmester, så har man aldrig helt fri"

11. DECEMBER: Dagens låge i julekalenderen er borgmesteren på Frederiksberg, Simon Aggesen (K), der ser tilbage på et travlt år, der blandt andet har været præget af en boligsag. Det har også været et år, hvor han har skullet vænne sig til en øget opmærksomhed fra medier og borgere.

Simon Aggesen blev borgmester sidste år, da Jørgen Glenthøj gik af. Næste år skal Aggesen forsøge at forsvare borgmesterposten.
Simon Aggesen blev borgmester sidste år, da Jørgen Glenthøj gik af. Næste år skal Aggesen forsøge at forsvare borgmesterposten.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Jarl Viktor Schultz

Hvem har imponeret dig i 2020?
Min hustru, Josephine. Det er jo nyt for mig at være borgmester, det blev jeg først sidste år i marts. Så at se, hvordan hun har fået vores privatliv til at fungere, har været fantastisk.

Det er både dét, at jeg har fået mere travlt, men det er også bare en anden livsstil at være borgmester. Medieopmærksomheden, selvfølgelig, men også de daglige møder og samtaler med borgerne.

Når man er borgmester, så har man aldrig helt fri. I andre folks øjne er man altid borgmester. Når man er nede at handle, eller når man er på legeplads med sine børn.

Og jeg taler med alle, der henvender sig, uanset hvor eller hvornår det er. Om det er nede i supermarkedet, på legepladsen eller ude i byen.

Fakta

Politisk julekalender med årets hovedpersoner  

2020 har været et heftigt år i dansk politik. I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med en politiker, embedsmand eller anden aktør, som har haft et særligt begivenhedsrigt år.

Vi spørger dem om alt fra juletraditioner, tro og det forgangne år til politiske forbilleder, svære beslutninger og håb for det nye år.

Mød blandt andre nuværende og tidligere ministre, nyudsprungne borgmesterkandidater og nogle af dem, der har gjort sig bemærket i Metoo eller ved årets mange pressemøder.

I dag kan du møde Simon Aggesen (K), som overtog borgmesterposten på Frederiksberg sidste år. Konservative har siddet på posten i 11 år, men det kommende kommunalvalg ser ud til at blive tæt.

Simon Aggesen er født 18. juni 1987 i Fredericia.

Han er uddannet jurist fra Københavns Universitet i 2013.

Han har tidligere arbejdet som advokat i Gorrissen Federspiel og har siddet i byrådet på Frederiksberg for Konservative siden 2010. Da partifællen Jørgen Glenthøj sidste år gik af efter 10 år på posten, overtog Aggesen hans plads.

I efteråret fik Aggesen en del medieopmærksomhed, fordi han havde købt en 460 kvadratmeter stor lejlighed på Frederiksberg Allé til under markedsprisen og knap fire år senere tjente 11 millioner på at sælge den igen.

I efteråret var du en del i medierne i forbindelse med en bolighandel, hvor du på få år endte med at tjene 11 millioner. Hvordan oplevede du den sag?
Altså, hvis jeg skulle beskrive 2020 med tre ord, så ville det være: Corona, corona, corona. Det er dét, der har sat dagsordenen for mit møde med borgerne og mit arbejde som borgmester.

Boligsagen må alligevel have fyldt en del i dit 2020?
Jeg vil sige, at det har været en markant oplevelse for mig i 2020, men det altoverskyggende har været corona.

Når man er borgmester, så har man aldrig helt fri. I andre folks øjne er man altid borgmester. Når man er nede at handle, eller når man er på legeplads med sine børn.

Simon Aggesen (K)
Borgmester, Frederiksberg Kommune

Imens sagen stod på og udspillede sig i medierne, fyldte det så noget i dit daglige arbejde?
Jeg kan sige så meget, at hver dag jeg står op, så glæder jeg mig til at gå på arbejde, fordi jeg er blevet valgt til at gøre en forskel for et fællesskab, og det er dét, der driver mig på arbejde hver morgen. Og det fokuserede jeg også på i den tid, hvor de historier fyldte i mediebilledet.

Det, der har været hårdest for mig, har været påvirkningen på min familie — at se deres reaktioner. At de skulle leve med det vilkår, at jeg er borgmester.

Næste år er der kommunalvalg, hvor du skal forsøge at forsvare din borgmesterpost. Hvordan ser du frem til valgkampen?
Jeg glæder mig til det. Jeg glæder mig til mødet med vælgerne og også til resultatet. Jeg har det sådan med kommunalvalget, at det er en slags eksamen.

I 2017 vandt Konservative valget på Frederiksberg med kun 159 stemmer. Kan den negative medieomtale af dig komme til at koste afgørende stemmer?
Det, jeg ved, der kommer til at rykke stemmer, er, om man er glad for éns by. Og det er dét, jeg vil bruge min tid på at tale med Frederiksberg-borgerne om.

Så du tror ikke, at boligsagen kommer til at flytte stemmer?
Det vil tiden jo vise. Jeg bruger ikke tid på at bekymre mig, jeg fokuserer på at skabe resultater for Frederiksberg-borgerne.

Du overtog borgmesterposten midt i din forgænger Jørgen Glenthøjs periode. Kan du tage os tilbage til marts 2019, hvor du stadig er almindeligt medlem af byrådet?
Jørgen havde bedt mig om at åbne en reception nede i vores kulturhus, og så havde vi aftalt, at vi skulle ud og have en øl bagefter. Det var en fredag, seks dage før offentligheden hørte, at Jørgen ville trække sig.

Så ringer Jørgen til mig og siger, at vi ikke skal have en øl, og at jeg skal komme op på borgmesterkontoret. Jeg undrede mig og spurgte: “Skal jeg til tjenstlig samtale?” Så grinede han og sagde: “Du skal bare komme herop.”

Det var ikke noget, vi nogensinde havde talt om: At det skulle være mig. Men jeg vidste godt, at det var en mulighed, jeg ville gribe, hvis jeg blev spurgt.

Da jeg så kom ind på kontoret, kiggede Jørgen på mig og sagde: “Så er det nu, Simon.” Jeg husker det egentlig ikke som et spørgsmål.

Hvad er den bedste julegave, du har fået?
Efter vi har fået drengene, er det mest over for dem, vi gør os umage. Over for hinanden er Josephine og jeg måske en lille smule for dårlige til at overraske hinanden.

Så den bedste julegave, jeg kan komme i tanke om, fik jeg af min mormor, året før hun døde. Der fik jeg det sidste par hjemmestrikkede sokker, hun nåede at strikke. Dem passer jeg godt på. De er forskelligfarvede, og så er der et ’S’ på hver sok.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Aggesen

Grundlægger og rådgiver, MELLEM, bestyrelsesmedlem, URBAN POWER
cand.jur. (Københavns Uni.)

0:000:00