Julekalender med Søren Pape: Corona har overskygget min glæde for mit partis fremgang

16. DECEMBER: 2020 har været et udfordrende år for Konservatives Søren Pape, der til tider har følt sig som "en løve i et bur". Dog har coronakrisen ikke formået at sætte en stopper for hans kærlighed til julen. Mød den konservative formand bag dagens kalenderlåge.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Hvordan vil du beskrive dit år som partiformand?
Det har været et udfordrende år som partiformand. Det har generelt været enormt svært at være opposition, for vi har ikke kunnet diskutere en masse politiske emner på grund af danskernes fokus på pandemien.

Der har været tider, hvor jeg har haft lyst til at tale regeringen imod, men hvor jeg har fravalgt det, fordi jeg har tænkt, at det ikke nytter noget på grund af den negative respons, jeg ville modtage. Det har frustreret mig meget.

Har du haft en anden rolle, end hvad du havde forestillet dig under coronakrisen?
Jeg havde troet, at vi - alle partier - ville tackle pandemien sammen. Men sådan har virkeligheden ikke set ud. Så jeg har måttet tage nogle dybe indåndinger indimellem for at huske på, at tiden, hvor vi kan lave en masse oppositionsarbejde, nok skal komme, og at der er lang tid til et nyt valg.

Hvad har været den sværeste beslutning, du har måttet træffe i dit privatliv?
Det har helt klart været, at jeg ikke har kunnet se mine forældre i en periode, fordi de er sårbare. De har en alder, hvor de har brug for, at jeg ser til dem, og jeg er også vant til at hjælpe dem med praktiske opgaver. Men jeg har været nødt til det, da min far har KOL – så han ville ikke holde til at blive smittet med corona.

Fakta

Politisk julekalender med årets hovedpersoner

2020 har været et heftigt år i dansk politik. I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med en politiker, embedsmand eller anden aktør, som har haft et særligt begivenhedsrigt år.

Vi spørger dem
 om alt fra juletraditioner, tro og det forgangne år til politiske forbilleder, svære beslutninger og håb for det nye år.

Mød blandt andre
 nuværende og tidligere ministre, nyudsprungne borgmesterkandidater og nogle af dem, der har gjort sig bemærket i Metoo eller ved årets mange pressemøder.

I dag kan du møde
 Søren Pape Poulsen, som er partiformand for Konservative, og som i kraft af det har 
spillet en rolle i den politiske håndtering af coronakrisen.

Søren Pape Poulsen er født 31. december 1971 i Bjerringbro.


Han blev udlært speditør i Grundfos’ shippingafdeling i Bjerringbro i 1992 og i 1993-1994 tog han læreruddannelsen på Ribe Statsseminarium. 

Pape blev folketingsmedlem for Konservative i Vestjyllands Storkreds i 2015, efter han blev formand for partiet i 2014.

Han var justitsminister i VLAK-regeringen fra 2016-2019, og i 2010-2014 sad han som borgmester i Viborg Kommune.

Inden Pape blev borgmester, arbejdede han blandt andet som folkeskolelærer og ungdomsskoleleder i Bjerringbro.

Og så blev jeg også hårdt ramt af corona, mens minkskandalen stod på. Der var jeg nødt til at give ansvaret videre, selvom jeg på ingen måde havde lyst til det. Men jeg havde i princippet ikke noget valg, for jeg havde det simpelthen så skidt.

Hvordan fik du tiden til at gå, da du var ramt af corona?
Jamen altså. Jeg lå hjemme i sengen i 14 dage, og jeg lavede absolut intet. For jeg kunne ikke noget. Jeg prøvede at være med på nogle digitale møder, men jeg måtte stemple ud efter kort tid, for jeg var simpelthen så syg.

Jeg er selvfølgelig virkelig glad for opbakningen til mit parti. Men corona har bare været så overskyggende, fordi hele vores verden er blevet vendt om.

Søren Pape Poulsen
Partiformand for Konservative

Hvad tager du med dig fra året?    
Jeg vil huske 2020 som et helt og aldeles forfærdeligt år. Det har været så skidt, og mange mennesker har oplevet konsekvenserne af corona på egen hånd.

Og så har jeg – gennem den første nedlukning og under min sygdomsperiode – fået bekræftet, at jeg er alt for rastløs til at sidde hjemme, og at jeg er elendig til virtuelle møder. Jeg har til tider følt mig som en løve fanget i et bur. 

Men 2020 har da været et godt år for dit parti, I er jo braget frem i meningsmålingerne. Bliver du ikke glad, når du tænker på det?
Jo, jeg er selvfølgelig virkelig glad for opbakningen til mit parti. Men corona har bare været så overskyggende, fordi hele vores verden er blevet vendt om.

Hvad er dit forhold til julen – og har I nogle ”atypiske” juletraditioner i din familie?
Jeg elsker julen. Vi er meget traditionelle i min familie. Vi spiser klassisk julemad, så danser vi normalt rundt om juletræet, og så går vi i kirke, men sådan synes jeg også, julen skal være. I år har jeg gjort mere ud af julen, end jeg plejer, og det, tror jeg, er vigtigt, at alle gør, fordi vi simpelthen har brug for det i år.

Har kristendommen en særlig betydning for dig?
Ja, troen betyder meget for mig, og jeg går altid i kirke, når jeg har muligheden. Kirken fungerer som en form for frirum for mig, og det er vigtigt at have, når det går hårdt for sig på jobbet. Kirken er et af de få steder, jeg føler, jeg kan dukke op uden at skulle have en rolle. Her kan jeg sidde og lade tankerne flyve afsted – eller suge prædiken til mig.

Lige et sidste spørgsmål. Hvilken politiker har overrasket dig mest i år?
Der vil jeg sige Pernille Vermund. Hun har virkelig formået at sætte nogle tydelige aftryk på politik og appellere til en stor vælgergruppe i løbet af sin tid som partiformand. Den havde jeg ikke set komme. Man skal trods alt huske på, at Nye Borgerlige kun bestod af fire medlemmer, da de blev valgt ind i Folketinget sidste år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00