Julekalender: Trine Bramsen har udryddet knækkede tarteletter og er "oprigtigt bekymret" over polarisering på Borgen

4. DECEMBER: Der skulle en national nedlukning til, før det lykkedes hende at komme i gang med sit nytårsforsæt gennem ti år. Mød kvinden, der blev træt af knækkede tarteletskaller og gjorde noget ved det.

Kan du nævne én ting, du særligt husker fra nedlukningen i foråret?
Jeg husker særligt fliserenser og fællessang. Jeg har aldrig haft så flotte fliser, som jeg har nu, og det er grundet det helt oversete haveredskab, fliserenseren. Det er jo et redskab, der er undervurderet, men som virkelig skaber resultater.

Der bliver rig mulighed for at bruge min fliserenser, når jeg begynder på mit nye gør-det-selv-projekt på Turø, hvor jeg har købt et hus.

Hvad har været den sværeste beslutning, du har måttet træffe i år?
Jeg synes kun, der har været svære beslutninger. Jeg føler hele tiden, jeg har taget beslutninger, der skuffer rigtig mange mennesker. Uanset om det var vores udsendte soldater, der ikke kunne komme hjem til familierne på leave, fordi der ikke kunne være stor udskiftning i vores lejre på grund af smitterisiko. Eller om det var de mange værnepligtige, der fik deres værnepligt forkortet.  

De personer og familier, det har ramt, er blevet dybt skuffede, og det har været svært.

Oven i det har jeg haft hele FE-sagen at forholde mig til og en hærchef, der røg i fængsel.

Hvordan vil du beskrive dit 2020 med tre ord?
2020 har været fuldstændig vendt på hovedet. Normalt vil jeg bruge min tid på at rejse rundt i verden og besøge vores missioner. Det gjorde jeg også i januar og februar måned, og så blev rejseaktiviteterne sat på pause. Men det stoppede ikke truslerne ude i verden, som har ændret sig dramatisk, og ustabiliteten er blevet større mange steder i verden. Men pludselig var det fra skrivebordet, at truslerne skulle håndteres, og derfor har vi brugt meget tid på at bekæmpe cyberkriminalitet.

Hvilken person har overrasket dig mest i 2020?
Helt klart min datter på to år. Hun er begyndt at snakke. At have en samtale med en toårig gør også, at jeg bliver beriget med sproglige guldkorn.

Hvad var din største politiske skuffelse i 2020?
Jeg er rigtig ked af, at det parlamentariske samarbejde ser ud, som det gør. Jeg er oprigtig bekymret for, at politik bliver generatoren for polariseringen af vores samfund.

Jeg synes, der har været mange debatter, hvor de to fløje har været hårdt trukket op mod hinanden, nærmest som to ringhjørner, og jeg tror, at det at så tvivl om myndigheders faglighed er med til at svække de politiske sager. Det gør ikke noget godt for hverken højre- eller venstrefløjen.

Jeg frygter, vi går en fremtid i møde, hvor vi bliver mere polariseret, og det gør ikke noget godt for vores land, tværtimod. Vores stærkeste våben er at stå sammen. Men jeg kan godt være bekymret for, at den polarisering og de hårde debatter, der har præget hele 2020, fortsætter ind i 2021. Men jeg håber på noget andet, for vi er stærkest, når vi står sammen. Og jeg synes, det parlamentariske samarbejde skal gå forrest.

Hvad er den mest originale julegave, du har givet?
Et år gav jeg hele min familie tartelettænger, fordi jeg var træt af de mange ødelagte skaller. Alle kender det dér med at sidde og fedte rundt med en kagespatel for at tage en tartelet. Det er besværligt og ender oftest med, at skallen går i stykker. Det er slut i vores familie, for nu har alle en tartelettang. Gaverne var selvfølgelig alle pakket forskelligt ind.

Hvad var dit nytårsforsæt for 2020?
Bedre orden i mit tøjskab. Jeg har haft det nytårsforsæt de sidste ti år, og jeg må indrømme, at det går bedre, men det kræver også hård disciplin.

Jeg tror, at den periode, hvor alle arbejdede hjemme, var god på den front, for der var færre stressede morgener, hvor man er lige ved at komme for sent ud ad døren, og det har gjort det lidt lettere at holde orden, men det er nok også mit nytårsforsæt for 2021.

Forrige artikel Tim Knudsen ønsker lovændring: Statsministeren har grebet magten, men efterladt ansvaret Tim Knudsen ønsker lovændring: Statsministeren har grebet magten, men efterladt ansvaret Næste artikel Historisk aftale: Dansk oliejagt i Nordsøen skal være slut i 2050 Historisk aftale: Dansk oliejagt i Nordsøen skal være slut i 2050