Julekalender: Troels Lund Poulsen har fundet glæden ved Peter Pedal

9. DECEMBER: Han havde egentlig barsel, men endte med at vende tilbage til Folketinget. Med hjælp fra Gurli Gris og Peter Pedal har han jongleret mellem at være far og finansordfører på ryggen af en knækstyret traktor. Mød Troels Lund Poulsen bag dagens låge.

"Jeg er igen blevet bekræftet i, hvor stærkt det går i dansk politik," siger Troels Lund Poulsen.
"Jeg er igen blevet bekræftet i, hvor stærkt det går i dansk politik," siger Troels Lund Poulsen.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Mads Mose Vikkelsø

Hvad var det vigtigste på din dagsorden inden corona?
Jeg skulle have trukket stikket fra dansk politik i seks uger og have barsel med min datter, Andrea. Min barsel begyndte 10. marts, og 11. marts lukkede landet ned. Jeg valgte på grund af situationens alvor at genindtræde i Folketinget en uges tid efter.

Det var ikke den ultimative pris at betale, for Andrea var også hjemme, og mange af de møder, jeg deltog i, var virtuelle. Det var dog ikke uden udfordringer.

Hvordan det?
Gurli Gris kan godt hjælpe en halv time, men Andrea skal ikke se Gurli Gris en hel dag. Hun skal også stimuleres, leges og snakkes med.

Har din datter set for meget iPad under corona?
Hun kan godt få lov til at se iPad noget tid af dagen, men hun har stærke holdninger til, hvad hun skal se. Hun er meget vild med traktorer, så i perioder synes hun kun om Traktor Tom på Netflix.

Fakta

Politisk julekalender med hovedpersoner fra 2020  

2020 har været et heftigt år i dansk politik. I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med en politiker, embedsmand eller anden aktør, som har haft et særligt begivenhedsrigt år.

Vi spørger dem om alt fra juletraditioner, tro og det forgangne år til politiske forbilleder, svære beslutninger og håb for det nye år.

Mød blandt andre nuværende og tidligere ministre, nyudsprungne borgmesterkandidater og nogle af dem, der har gjort sig bemærket i Metoo eller ved årets mange pressemøder.

I dag kan du møde Troels Lund Poulsen, som i marts måtte afbryde sin barsel for at være med til at håndtere, hvordan landet skulle styres igennem en global pandemi.

Troels Lund Poulsen er født 30. marts 1976 i Vejle.

Uddannet: Student, Tørring Amtsgymnasium, 1992-1995.

Troels Lund Poulsen har været minister af flere omgange, heriblandt erhvervs, vækst og skatteminister. Senest har han været beskæftigelsesminister under VLAK-regeringen, der gik af efter valget 5. juni 2019. Han har tidligere i sin politiske karriere været politisk ordfører og udenrigspolitisk ordfører. Efter valget i 2019 blev han finansordfører i Venstre. 

Men jeg har også genfundet glæden ved at læse højt. Jeg læser Peter Pedal for hende og har fået en helt anden intimitet med min datter. Det er det, teknologien ikke kan, og det tror jeg, vi skal værne meget om.

Hvordan var det at være på hjemmekontoret?
Jeg har benyttet mig af den fleksibilitet, der var med de virtuelle møder, og holdt nogle af møderne på en knækstyret traktor, mens jeg tromlede min mark, efter jeg havde sået maltbyg i april.

Vi har opdaget, at der også er andre muligheder for at holde samfundet i gang end de traditionelle. 

Troels Lund Poulsen
Finansordfører, Venstre

Fortsætter du med møderne på den knækstyrede traktor?
Ja, det gør jeg - eller slår græs. Den fleksibilitet, der kom på baggrund af de triste omstændigheder, har vist, at mange møder kan være meget mere produktive, hvis de er virtuelle.

Møder, der før tog tre kvarter, kunne ordnes på ti minutter. Men omvendt viste det sig også, at større beslutninger ikke egner sig til at blive truffet virtuelt.

Hvordan kommer det til at påvirke folketingsarbejdet?
Jeg tror, at Folketinget bliver nødt til at indrette sig på en anden måde. Når man før i tiden var på tur i landet på virksomhedsbesøg, var det ikke muligt at deltage i samråd og høringer. Nu har vi fundet ud af, at man godt kan afholde samråd og høringer med virtuel deltagelse.

Gælder det alt folketingsarbejde?
Det viste sig også undervejs, at virtuelle forhandlinger kan være godt nok i en indledende fase, men når man skal lægge arm og slå søm i en forhandling, er det svært at gøre det virtuelt. Man mister fornemmelsen for den drøftelse, der er i et fysisk rum. Kompromisser er sværere at lave virtuelt, men vi har for alvor fået øjnene op for den digitale verden.

Hvad har overrasket dig i 2020 udover corona?
Jeg er igen blevet bekræftet i, hvor stærkt det går i dansk politik. Der er partier, der nærmest forsvinder fra den ene dag til den anden. Josephine Fock nåede lige at være forkvinde en fire-fem måneder. Så røg hun ud. Et parti, der blomstrede voldsomt op og fik et godt valg i 2015, er nærmest nu død og begravet.

Hvilken politisk person har overrasket dig mest?
Det har været ret overraskende at følge Joe Biden. Helt frem til midten af februar var der ingen, der troede, han blev nomineret. Jeg håbede, han blev nomineret, men jeg blev i tvivl, om det ville lykkes for ham, fordi han næsten var på vej til at give op efter de første primærvalg.

Hvis jeg kunne kaste mig ind i et fly, ville jeg rejse til USA i tre-fire uger. Køre igennem landet og opleve den store forskel, der er i det amerikanske samfund, og hvordan de har håndteret corona.

Hvor skal du fejre jul?
Vi startede med at holde jul hjemme ved os, da Andrea blev født 21. december 2018. Nu har vi den tradition, at vi er hos os selv. Før var vi hos vores forældre. Det er fantastisk at holde jul selv, så skal man ikke tænke på at skulle køre til Jylland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00