Kampfly, SM2-missiler og droner: Her er Forsvarets indkøbsliste

INDKØB: Forsvaret skal i de kommende år købe rigtig meget nyt materiel til alle tre værn samt specialstyrkerne, Hjemmeværnet og beredskabet. Få overblikket over, hvad der skal indkøbes hvornår her.

Forsvaret har købt 36 eksemplarer af det pansrede patruljekøretøj Eagle V og planlægger at købe yderligere 90.
Forsvaret har købt 36 eksemplarer af det pansrede patruljekøretøj Eagle V og planlægger at købe yderligere 90.Foto: Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse
Andreas Krog

De ansatte hos Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) i Ballerup vest for København får nok at se til i de kommende fem år. Her skal nemlig indkøbes store mængder af nyt materiel til både Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet samt til specialstyrkerne, Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen.

De mange indkøb, er blandt andet foranlediget af de knap 13 milliarder kroner, som forsvarsforliget for 2018 – 2023 tilfører Forsvaret frem til 2023. Forliget blev indgået i januar 2018 og blev et år efter fulgt op ad en tillægsaftale, der lægger 1,5 milliarder kroner oveni. Hvad de skal bruges til er endnu ikke besluttet.

Endnu inden tillægsaftalen havde set dagens lys, godkendte forsvarschef Bjørn Bisserup i starten af januar den overordnede materielanskaffelsesplan, og ved forsvarsindustriens årsmøde i Aalborg i starten af februar kunne chefen for FMI, generalløjtnant Flemming Lentfer, løfte lidt af sløret for, hvad Forsvaret agter at indkøbe, og hvornår man planlægger at skyde de enkelte indkøbsprocesser i gang.

FMI-chefens plan ser således ud:

Hæren
Hos de grønne landsoldater er man så småt begyndt at modtage materiel, som er finansieret af det foregående forsvarsforlig, hvor vinderne er fundet. De kommende år skal der blandt andet købes missilsystemer til antiluftforsvar, droner, antikampvognsvåben og laser-duel-system, ligesom der er brug for at udvide indkøbet af artilleri.

 

 

 

Søværnet
Hos søens folk står den i missilerne og antiubådskrigsførelsens tegn, ligesom der skal anskaffes nye skibe.

 

 

Flyvevåbnet
Flyverne får i slutningen af forligsperioden de første af deres nye F-35-kampfly. Forsvarets dyreste materielanskaffelse nogensinde. Det er dog ikke ensbetydende med, at de ikke skal have andet nyt materiel.

 

 

Specialoperationsstyrkerne

De hårde negle i Frømandskorpset og Jægerkorpset skal have nye både og generelt rustes op med nye og flere våben og hemmeligt grej.

 

 

Hjemmeværnet
Fritidskrigerne i Hjemmeværnet bliver nogle af dem, som FMI kommer til at skulle anskaffe mest nyt materiel til. Her er det blandt andet planen at indkøbe lette taktiske køretøjer, kommunikationsudstyr og hjelme, ligesom der er nye lastbiler og våbenskabe på vej.

 

 

Beredskabet
Brandmændene og redningsfolkene i Beredskabsstyrelsen skal også have nyt materiel. Det drejer sig blandt andet om køretøjer, pumper, fragmentationsveste og både.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjørn Bisserup

Public affairs-rådgiver, Rud Pedersen, fhv. forsvarschef
videregående officersuddannelse (Hærens Officersskole 1988), generalstabskursus (Forsvarsakademiet 1995)

Flemming Lentfer

Fhv. forsvarschef, general, forsvarsministerens militærfaglige rådgiver
Flyvevåbnets Officersskole (1985)

0:000:00