KL og lærerne er klar til en ny start: "Vi kommer alle til at give os"

NYSTART: Lærernes Anders Bondo og KL's Thomas Gyldal Petersen (S) signalerede forsoning på første skoledag. "Vi kommer alle til at give os på punkter, vi tidligere har stået stejlt på," siger Thomas Gyldal Petersen om parternes "nye" forhold.

Forholdet mellem Danmarks Lærerforening og KL har været anspændt siden lærerlockouten i 2013. Anders Bondo er dog optimistisk om fremtiden.
Forholdet mellem Danmarks Lærerforening og KL har været anspændt siden lærerlockouten i 2013. Anders Bondo er dog optimistisk om fremtiden.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Folkeskolereform. Lockout. Lovindgreb. Overenskomstforhandlinger.

Vi kan ikke udskrive garantier, men jeg tror, vi kommer til at lave en aftale, begge parter er tilfredse med. 

Anders Bondo
Formand for Danmarks Lærerforening

Det er ikke gået stille for sig på folkeskoleområdet de seneste år, og særligt forholdet mellem lærerne og KL har slået gnister undervejs.

Men nu skal det være slut. Sådan lød budskabet, da formanden for Danmarks Lærerforening (DLF), Anders Bondo, og formanden for KL's Børne- og Undervisningsudvalg, Thomas Gyldal Petersen, fejrede første skoledag sammen.

Det gjorde de på to folkeskoler i Greve og Gladsaxe og i selskab med skoleledernes formand, Claus Hjortdal.  

For de tre formænd handlede skolebesøgene i Greve og Gladsaxe egentlig om bevægelse og valgfaget 'teknologiforståelse'. Ingen af dem lagde dog skjul på, at sammenkomsten skulle signalere forbrødring og sammenhold i folkeskolens navn.

"Jeg er her i dag for at markere en ny start i forholdet mellem DLF og KL. Det er almindeligt kendt, at forholdet har været vanskeligt siden lockouten i 2013. Men nu har vi givet hånd på at kigge fremad," siger Anders Bondo til Altinget.

Samme imødekommende melding kommer fra Thomas Gyldal Petersen, der til daglig også er borgmester i Herlev.

"Vi har brugt mange år på at placere os meget langt fra hinanden. Men nu har vi besluttet os for at sætte os ned i robåden sammen. Men vi kommer kun i mål, hvis vi ror i samme retning. Jeg er dybt optaget af, at vi lykkes. Min oplevelse er, at Anders Bondo har det på samme måde," siger Thomas Gyldal Petersen. 

Der kommer knaster
De nye toner fra KL og DLF kommer i forlængelse af forårets overenskomstforhandlinger.

Her aftalte parterne at nedsætte en kommission, der skal komme med indspark, anbefalinger og hjælp til forhandlingerne om lærernes arbejdstid.  

I øjeblikket er der våbenhvile mellem parterne, men når kommissionen løbende kommer med sine konklusioner, forudser Thomas Gyldal Petersen, at der kan komme nye knaster i forholdet.

"Men dem skal vi have høvlet af, for det her skal lykkes. Derfor vil vi alle opleve, at vi kommer til at give os på nogle af de punkter, vi tidligere har stået meget stejlt på," siger han. 

Anders Bondo glæder sig over KL's nye, forsonende toner.  

"Siden aftalen har vores samarbejde fået en helt anden og meget mere positiv karakter. Vi kan ikke udskrive garantier, men jeg tror, vi kommer til at lave en aftale, begge parter er tilfredse med. Det er i hvert fald glædeligt, når Thomas Gyldal Petersen og KL siger, at det her skal lykkes."

Svært med fælles aftale
Trods de positive tilkendegivelser ligger det ikke i kortene, at Lov 409 helt forsvinder, som lærerne ellers har ønsket det.

Skolelederformand Claus Hjortdal forudser nogle store sværdslag i de kommende måneder og – potentielt – år.

"Jeg tror, det bliver rigtig svært at lave en fælles aftale for alle lærere i hele landet, fordi de enkelte kommuner allerede har lavet individuelle aftaler. Så hvis de laver en fælles aftale, er der rigtig mange, der bliver utilfredse," siger han og tilføjer:

"Men jeg tror stadig, de kommer til et konkret resultat, begge parter bliver glade for."

Fortrøstningsfuld trods lærermangel
Anders Bondo vil ikke aktuelt forholde sig til spørgsmålet om lærernes arbejdstid.

Han vil ligesom KL afvente resultatet af kommissionens arbejde. Til Altinget fortæller han dog, at han er "meget fortrøstningsfuld".

Han forventer, at KL og DLF kommer til at få et godt samarbejde om folkeskolen frem mod de næste overenskomstforhandlinger i 2021.

"Det virker, som om KL er klar til at hjælpe os med at skabe en hverdag for lærerne, hvor de føler, de kan lykkes med deres enorme ansvar," siger han og tilføjer: 

"Vi har store problemer med elever, der forlader folkeskolen til fordel for privatskoler. Og så har vi svært ved at rekruttere og fastholde lærerne".

Lærermanglen blev også diskuteret, da ledelsen på Mørkhøj Skole inviterede til kaffe og frugt på lærerværelset efter en rundvisning og et kort besøg i en af de nye børnehaveklasser.

"Vi har svært ved at skaffe kvalificerede folk. Der er ikke tale om en lærerflugt, men der er nogle fag, der er svære at besætte. Vi er kræsne, for vi vil have dygtige lærere," svarede skolens leder, Timm Troest Hald, på Claus Hjortdals spørgsmål om, hvad der var skolens største udfordring.

Thomas Gyldal Petersen er enig i, at folkeskolen står over for en række vigtige udfordringer.

Hans håb er, at det nye samarbejde skal skabe fornyet respekt om institutionen.

"Jeg kan ikke afvise, at fem års uenighed mellem KL og lærerne har fået nogle forældre til at overveje, om folkeskolen var det rigtige sted for deres børn. Derfor skal vi finde en afklaring på problemet, så forældre og lærerene ikke fravælger den."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

Claus Hjortdal

Formand, Skolelederforeningen, formand, LCLederforum
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1986)

Thomas Gyldal Petersen

Borgmester (S), Herlev Kommune, formand, KL's Børne- og Undervisningsudvalg
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00