Klimarådet: Techgiganters datacentre kræver to ekstra havvindmølleparker

KLIMA: Datacentre fra Facebook, Google og Apple kræver nye investeringer svarende til to havvindmølleparker, hvis de danske klimamål skal nås, vurderer Klimarådet. Greenpeace efterlyser grønne krav til strømslugerne.

Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
Morten Øyen

De planlagte datacentre fra Google, Apple og Facebook på dansk jord bliver så heftige strømslugere, at det kan stå i vejen for de danske klimamål.

Det konkluderer Klimarådet i en ny rapport.

I 2030 forventes datacentrene fra IT-giganterne at bruge 17 procent af al den danske strøm. Derfor kan politikerne godt indstille sig på, at der skal flere grønne investeringer til, hvis det ekstra strømforbrug skal være klimavenligt.

”Datacentrene udgør en massiv udfordring for det danske energisystem og vores grønne omstilling. Hvis vi ikke er påpasselige, risikerer vi, at datacentrenes strøm kommer fra kulkraftværker herhjemme eller i udlandet,” udtaler Klimarådets formand Peter Møllgaard i en pressemeddelelse.

Klimarådets analyser viser, at som udviklingen tegner nu, vil datacentrene belaste samfundet med en årlig udgift, der i 2030 når i omegnen af 400 millioner kroner.

Peter Møllgaard
Formand, Klimarådet

Ekstra regning til danskerne
Folketinget blev med sidste års store energiaftale enige om, at al dansk strøm i 2030 skal være grøn.

Men med datacentrenes indtog vil det mål kræve investeringer svarende til to havvindmølleparker, vurderer Klimarådet, der i sin analyse lader det ekstra strømforbrug blive dækket af øget elimport og opførelse af mere havvind.

Datacentre komme til at betale elpris, tariffer og elafgift for den strøm, de bruger. Men selv når disse elementer lægges sammen, vil der være en ubetalt regning tilbage til samfundet for investeringer i og drift af nye elproduktionsanlæg, men også for køb af el i udlandet.

”Klimarådets analyser viser, at som udviklingen tegner nu, vil datacentrene belaste samfundet med en årlig udgift, der i 2030 når i omegnen af 400 millioner kroner,” siger Peter Møllgaard.

Kræver politisk handling
Greenpeace roser rapporten fra Klimarådet og mener, den rejser spørgsmål om, hvorvidt Danmark skal tage imod IT-giganternes byggeplaner med åbne arme uden forpligtelser.

”Det er flot, at Facebook, Google og Apple har valgt at bygge deres datacentre i Danmark. Men det virker også, som om regeringen er blevet så duperet, at den har undladt at lave en plan, der sikrer, at det ikke bliver en gratis omgang for datacentrene, som klimaet og skatteborgerne i stedet skal betale regningen for,” siger generalsekretær i Greenpeace Norden Mads Flarup Christensen.

”Vi opfordrer kraftigt regeringen til at vise ansvar for klimaet og stille håndfaste krav til selskaberne om, at de skal bidrage med ekstra vedvarende energi for den strøm, de bruger,” tilføjer han.

Facebook, Google og Apple har alle fremlagt planer, der skal sikre, at deres datacentre forsynes med grøn strøm. Facebook har ifølge medier for eksempel indgået en elkøbsaftale om at aftage el i 15 år fra nye norske vindmølleparker, som blandt andet skal dække forbruget af selskabets datacenter i Odense.

Ifølge Klimarådet bør IT-giganterne dog holdes op på at bidrage til det danske klimamål og derfor engagere sig i omstillingen her til lands.

Klimarådet overvurderer problem
Dansk Energi – der repræsenterer producenterne af dansk strøm – er dog ikke nervøs for, at datacentrene udfordrer de danske klimamål.

Her mener man, at sidste års energiaftale allerede tager højde for de datacentre, der er på vej.

”Udviklingen viser, at vi er hastigt på vej mod en fremtid, hvor vedvarende energi opføres uden støtte. Derfor er Klimarådets priser for datacentrenes brug af vedvarende energi sat for højt,” siger Kristine Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi.

Energistyrelsen forventer i deres fremskrivning, at der vil være ni datacentre i Danmark i 2030. Ifølge Dansk Energi er Facebook i gang med at opføre et i Odense, Apple bygger i Viborg og Aabenraa, mens Google har planer om at opføre et datacenter i Fredericia og har “fremtidssikret sig” yderligere ved at købe en grund ved Aabenraa.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristine van het Erve Grunnet

Områdechef, Hofor
master of european studies (Aalborg Uni. 2001)

Mads Flarup Christensen

Admininstrerende direktør, Greenpeace International
ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 1998)

Peter Møllgaard

Kommende rektor, CBS (1/6), afgående professor, dekan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, SDU, formand for Klimarådet 2018-
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ph.d. (EUI Firenze 1993)

0:000:00