Klimaredaktør: “Det skal nok give regeringen hovedpine” 

ANBEFALINGER: Klimarådet slår fast, at det kan lade sig gøre at nå 70-procentsmålet, men metoderne, som rådet foreslår, skal nok volde regeringen kvaler. Sådan lyder analysen fra Altingets klimaredaktør, der dog også ser gaver til S i Klimarådets oplæg. 

En ekstra regning til danskerne på 20 milliarder kroner om året. Det er nok noget, de færreste politikere ønsker at sende af sted, men det kan de måske komme til, hvis Danmark skal nå målet om at reducere udslippet af drivhusgasser med 70 procent i 2030. 

Det fremgår af Klimarådets længe ventede bud på, hvad regeringen bør gøre for at nå klimamålet, som Klimarådet fremlagde mandag. Og det bliver noget af en udfordring for politikerne, vurderer Altingets klimaredaktør, Morten Øyen, som dog ser både fordele og ulemper for regeringen i dagens udspil.

Ud over at være et udgangspunkt for de politiske forhandlinger om en klimahandlingsplan, bliver Klimarådets oplæg også første gang, politikerne og befolkningen ser konkrete bud på, hvad den grønne omstilling kan komme til at betyde i praksis.

”Med Klimarådets anbefalinger bliver det vanskeligere for regeringen at putte sig. Nu bliver det konkret, hvad der skal til, hvis vi skal nå 70 procents reduktion af drivhusgasserne i 2030,” siger Morten Øyen. 

Modstand fra erhvervsliv 
Han hæfter sig især ved Klimarådets anbefaling om at skrue mærkbart på afgifterne på udledning af CO2. 

”Anbefalingerne er noget af en mundfuld for regeringen. Der skal en omfattende grøn afgiftsform hurtigt på bordet, siger Klimarådet, og samlet kan det løbe op i en ekstraregning til danskerne på 20 milliarder kroner om året i 2030 at nå klimamålet,” siger Morten Øyen. 

Han peger på, at selv om reformen i regnearket er den mest omkostningseffektive løsning til at nå målet, vil den møde kraftig modstand fra især industri og erhvervsliv, der frygter, at nye afgifter vil stille dem dårligere i forhold til udlandet og koste vækst og arbejdspladser. Samtidig ønsker SF og Enhedslisten en grøn millionærskat.

“Det skal nok give regeringen hovedpine,” siger Morten Øyen. 

Presbold på regeringen 
Oven i købet anbefaler Klimarådet, at regeringen til september skal fremlægge en plan for, hvordan CO2-afgiften skal stige yderligere frem mod 2030, hvis den grønne omstilling viser sig at halte bagefter.

“Det er lidt af en presbold på regeringen, og det er svært lige at se, hvordan der hurtigt kan landes en bred aftale her,” lyder vurderingen fra Morten Øyen. 

En million elbiler måske ikke nok 
En af de overraskende pointer i rådets oplæg er ifølge klimaredaktøren, at det kan vise sig ikke at være nok med den million ekstra elbiler, regeringen hidtil har talt om.

“Rådet vurderer, at klimaeffekten af en million elbiler faktisk ikke vil være så stor som ventet, men at vi nok skal op på 1,5 millioner, før det rigtig batter i transportsektorens samlede klimaregnskab,” forklarer Morten Øyen.

Rådet foreslår desuden som noget nyt, at der også bør sættes stop for hybridbiler i 2030.  

Også gaver til regeringen 
Der er dog også små gaver til regeringen fra Klimarådet, vurderer Morten Øyen. 

Først og fremmest er der en konkret pakke med klimaforslag, der med få omkostninger kan sættes i søen med det samme (se faktaboksen til højre på siden).  

“Det kan give regeringen lidt luft i en tid, hvor Dan Jørgensen afkræves handling, hvis han og regeringen skal blive siddende efter grundlovsdag,” siger klimaredaktøren. 

Og så er det ifølge Morten Øyen også en lille gave til regeringen, at Klimarådet – trods alt – ikke foreslår et klimamål, der er højere end ”mindst 50 procent” i 2025. Her står en række grønne organisationer og partier og kræver mindst 55 procent.

”Klimarådet anbefaler et fleksibelt klimamål i 2025 på mindst 50 procent, men ikke over 54 procent, hvis det ikke skal blive rigtig dyrt. Det, håber regeringen, kan få de mest højtråbende til at mindske kritikken,” siger Morten Øyen. 

Får partier til at kræve handling
Klimarådets oplæg lægger nu bolden endegyldigt over på regeringens banehalvdel.

"Udspillet får partierne til at forlange handling fra regeringen. Regeringen har spillet ud med nogle hjørner, den vil starte med at forhandle. Oven på Klimarådets anbefalinger er det næppe nok. Der vil være krav om at forhandle det hele og ikke bare brudstykker," vurderer klimaredaktøren.

Klimaministeren har indkaldt til de første sættemøder tirsdag. Det er dog først, når regeringens klimapartnerskaber med erhvervslivet har afrapporteret 16. marts, at forhandlingerne om en klimahandlingsplan for alvor kan komme i gang.

Forrige artikel Venstre om Klimarådets anbefalinger: Vi kommer ikke uden om at se på afgifterne Venstre om Klimarådets anbefalinger: Vi kommer ikke uden om at se på afgifterne Næste artikel Uffe Elbæk melder sig ud af Alternativet Uffe Elbæk melder sig ud af Alternativet
Dagens overblik: Mette Frederiksen varsler økonomiske reformer til sommer

Dagens overblik: Mette Frederiksen varsler økonomiske reformer til sommer

NYHEDSOVERBLIK: Statsministeren vil snart tage hul på arbejdet med at øge den danske arbejdsstyrke. Alle partiernes frontfigurer skal på talerstolen i en partilederdebat på Christiansborg. Og to partier ønsker Støjberg dømt for at tale usandt for Folketinget. Få dagens politiske overblik.