Debat

Knud Vilby: Regeringen snyder støttepartier i kvoteflygtningeaftale

DEBAT: I det såkaldte forståelsespapir mellem regeringen og støttepartier står det klart og tydeligt, at Danmark igen skal modtage kvoteflygtninge. Nu forsøger regeringen at krybe uden om aftalen, og det er beskæmmende, skriver Knud Vilby.

Regeringens støttepartier er blevet snydt i forhandlingerne om kvoteflygtninge, skriver Knud Vilby.
Regeringens støttepartier er blevet snydt i forhandlingerne om kvoteflygtninge, skriver Knud Vilby.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Knud Vilby
Journalist, forfatter, fhv. chefredaktør, Information

FN’s Flygtningehøjkommissær (UNHCR) har netop udsendt en ny oversigt over flygtningemodtagelse i Nordeuropa, og Danmark skiller sig endnu en gang ud som det land, der tager mindst ansvar.

Meget få asylmodtagere og ikke en eneste af FN’s kvoteflygtninge med særligt behov. Nordiske nabolande som Sverige, Finland og Norge gør alle mere.

Klar aftale i forståelsespapiret
Det er mærkeligt. Ikke mindst at Danmark ikke har modtaget en eneste kvoteflygtning.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

I det forståelsespapir, der er grundlaget for den socialdemokratiske regering, står der i klart sprog, at med den nye regering vil Danmark allerede i 2019 modtage en mindre gruppe særligt behandlingskrævende kvoteflygtninge. Der står også, at det er en fælles vurdering, at modtagelsen af kvoteflygtninge med særligt fokus på kvinder og børn kan genoptages i 2020. Baggrunden for denne vurdering er naturligvis det allerede meget lave antal spontane asylansøgere, der kommer til Danmark.

Allerede 11. juli sidste år meddelte udlændingeminister Mattias Tesfaye UNHCR, at Danmark var parat til at modtage en mindre gruppe kvoteflygtninge i 2019. De er ikke kommet, og indtil forleden var der heller ikke noget nyt om den forventede store gruppe (op til 500) kvoteflygtninge i 2020.

Skal Danmark reelt modtage kvoteflygtninge i 2020, skal beslutningen tages nu. Men ved at agere, som man har gjort det, har regeringen udskudt hele processen i et år. Mindst.

Knud Vilby
Journalist, forfatter, fhv. chefredaktør, Information

Antallet af spontane asylansøgere er fortsat ekstremt og usædvanligt lavt. Der har ikke været noget grundlag for at ændre vurderingen fra forståelsespapiret. Alligevel har Danmark ikke modtaget kvoteflygtninge.

Udlændingeministeren gav en slags forklaring under et samråd i Folketinget 6. februar. Her bekræftede han den syv måneder gamle beslutning om at modtage en lille gruppe særligt behandlingskrævende flygtninge for 2019. De er bare ikke ankommet endnu.

Om 2020 sagde han, at beslutningen om, hvorvidt Danmark skal modtage kvoteflygtninge i 2020 og i givet fald hvor mange, først skal træffes midt på året. Man vil først have et overblik over tendenserne i antallet af spontane asylansøgere, som regeringen jo allerhelst helt vil undgå.

Regeringen kryber udenom
Det er både interessant og beskæmmende, hvordan regeringen søger at krybe uden om forståelsespapirets klare vurdering. Da det blev skrevet, var den klare fælles opfattelse, at Danmark igen skulle modtage kvoteflygtninge. Der var ingen forbehold, undtagen det, at en pludselig voldsom tilstrømning af spontane asylansøgere kunne ændre billedet.

Men udviklingen siden har kun bekræftet vurderingen fra dengang. Alligevel tager ministeren nu et klart forbehold. Først engang til sommer vil han vurdere, om og i givet fald hvor mange kvoteflygtninge Danmark vil modtage. Der var ingen klar bekræftelse af forståelsespapiret på samrådet. Tværtimod var der en understregning af, at det alene er ministerens beslutning, om vi skal, og hvornår vi skal, og hvor mange vi i givet fald skal modtage.

Regeringen skrider på forståelsen, men regeringen fifler også med kalenderen.

De mennesker og organisationer, der tidligere har arbejdet med udvælgelse og placering af kvoteflygtninge, ved, at det er et meget omfattende og tidkrævende arbejde. Og det er ikke blevet mindre i dag, hvor Danmark prøver at stille særlige krav om integrationsegnethed. FN-systemet skal udpege mulige kandidater. De skal derefter vurderes og testes af Danmark, inden den endelige udvælgelse sker. Den samlede proces tager ofte et halvt år eller mere.

2020 bliver til 2021
Derfor er de særligt behandlingskrævende 2019-kvoteflygtninge endnu ikke ankommet til Danmark, og derfor kan man med ret stor sikkerhed sige, at hvis ministeren først engang til sommer beslutter sig for 2020-flygtninge, så vil de nok først ankomme engang i 2021.

Det ved man naturligvis i ministeriet, og det har systemet hele tiden vidst. Skal Danmark reelt modtage kvoteflygtninge i 2020, skal beslutningen tages nu. Men ved at agere, som man har gjort det, har regeringen udskudt hele processen i et år. Mindst.

Støttepartiernes oplæg var mindst 500 kvoteflygtninge så hurtigt som muligt. De accepterede forståelsespapirets formulering, men har næppe kunnet overskue, hvad det reelt betød.

De er med andre ord blevet snydt i forhandlingerne, men derefter snydt igen i Tesfayes efterfølgende tolkning af egen magt og forsøg på at så tvivl om vurderingen fra sommeren 2019.

Det er problematisk, men endnu mere problematisk er det naturligvis, at Danmark endnu en gang demonstrerer mangel på ansvarsfølelse over for den internationale flygtningeudfordring.

Det ændres ikke af, at ministeren endnu en gang kommer med temmelig tomme tilsagn om, at Danmark skal gøre mere for flygtninge i nærområderne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Vilby

Fhv. chefredaktør, Information, journalist og forfatter
journalist (Møns Folkeblad 1960)

0:000:00