Køn, alder og erfaring: Dyk ned i fakta om de nye ministre

VIDSTE DU: At alle storkredse er repræsenteret i regeringen? At tre af de nye ministre tidligere har været medlem af andre partier? Eller at langt de fleste ministre har en akademisk uddannelse? Bliv klogere på de nye ministre her. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupPatrick Blåbjerg Thomsen

Den nye regering er blevet præsenteret, men hvem er de 20 nye ministre egentlig? Altinget giver her et overblik over den socialdemokratiske regering.

Dobbelt op på mænd 
Mette Frederiksens ministerhold består i alt 20 ministre, hvoraf syv er kvinder. Det svarer til 35 procent, hvilket er samme andel som i Lars Løkke Rasmussens rene Venstre-regering fra 2015. Dog er kvinder ikke lige så repræsenterede i den nye regering, som de var i VLAK-regeringen, hvor 45 procent var kvinder, og i Thornings to regeringer, hvor henholdsvis 40 (SRSF-regeringen) og 39 (SR-regeringen) procent af ministrene var kvinder.  

De magtfulde udvalg 
Mens en tredjedel af S-ministrene er kvinder, har endnu færre kvinder fundet vej til et af regeringens magtfulde udvalg. Ud over Mette Frederiksen, der sidder i Koordinationsudvalget, Sikkerhedsudvalget og Ansættelsesudvalget, har kun indenrigs- og socialminister Astrid Krag og forsvarsminister Trine Bramsen fået plads i udvalgene. Mens Krag har fået plads i Økonomiudvalget, er Bramsen blevet en del af Sikkerhedsudvalget. 

Der er i alt tre af ministrene i de magtfulde udvalg, der ikke har ministererfaring fra tidligere, nemlig Trine Bramsen, Simon Kollerup og Jeppe Kofod. 

Yngste statsminister nogensinde 
Mette Frederiksen kan ikke alene skrive på sit cv, at hun er ny statsminister i Danmark og Danmarks kun anden kvindelige statsminister – hun er med sine 41 år også den yngste statsminister i Danmark nogensinde.  

Aldersmæssigt er Frederiksen samtidig noget nær en perfekt repræsentant for den nye regering, der har en gennemsnitsalder på 41,8 år.

Det er en smule lavere end i 2011, hvor den seneste socialdemokratiske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, satte sit første ministerhold, der havde en gennemsnitsalder på 42,8 år. Samtidig er det en del lavere end både det netop valgte Folketing, hvor gennemsnitsalderen er 46,7 år, og alle de socialdemokratiske folketingsmedlemmer, der har en gennemsnitsalder på 44,8.

30'erne, 40'erne og 50'erne 
Den nye regering holder sig aldersmæssigt inden for tre årtier. Ni ministre er i 30'erne, ni ministre i 40’erne, og endelig er kun to i 50’erne. 

Den ældste minister i regeringen er Mogens Jensen, der er 55 år gammel. I den anden ende af aldersspektret er Simon Kollerup med sine 33 år den yngste af de nyudnævnte ministre. Til sammenligning var den ældste minister, da Løkke dannede VLAK-regeringen i 2016, Claus Hjort Frederiksen (V) på 69 år, mens den yngste minister var Karsten Lauritzen, der godt en måned inden fyldte 33 år.    

Unge, men erfarne 
Selvom Mette Frederiksen har udnævnt et relativt ungt ministerhold, har flere af hendes udvalgte væsentlig politisk erfaring. Der er nemlig ni af de nyudnævnte ministre, der tidligere har været ministre. Listen over nye ministre, der tidligere har prøvet kræfter med hvervet, tæller Mette Frederiksen, Nicolai Wammen, Nick Hækkerup, Astrid Krag, Morten Bødskov, Dan Jørgensen, Mogens Jensen, Magnus Heunicke og Benny Engelbrecht.

Til sammenligning havde 10 ud af 17 ministre i Løkkes smalle V-regering ministererfaring, mens 9 ud af 22 ministre i VLAK-regeringen havde ministererfaring fra tidligere valgperioder.  

MEP’er og borgmestre 
Flere af ministrene på Frederiksens ministerhold har ikke alene parlamentarisk erfaring fra Folketinget, men også fra Europa-Parlamentet og lokalpolitik. Mens Jeppe Kofod og Dan Jørgensen har haft deres gang i Bruxelles i flere år, har Nicolai Wammen, Nick Hækkerup og Joy Mogensen siddet som borgmestre i henholdsvis Aarhus, Hillerød og Roskilde. Som den eneste på ministerholdet har Joy Mogensen ikke været medlem af Folketinget, men derimod (indtil nu) udelukkende gjort sig i lokalpolitik. 

15 DSU’ere 
Hele 15 af de nyudnævnte ministre har været medlemmer af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom. Morten Bødskov og Peter Hummelgaard Thomsen er begge tidligere formænd for ungdomspartiet, men også Mette Frederiksen, Ane Halsboe-Jørgensen, Mogens Jensen, Magnus Heunicke, Simon Kollerup, Kaare Dybvad Bek, Lea Wermelin, Rasmus Prehn, Benny Engelbrecht, Nicolai Wammen, Jeppe Kofod, Joy Mogensen og Dan Jørgensen har fået dele af deres politiske opdragelse som medlemmer af DSU.

En ny socialdemokratisk generation 
En ny socialdemokratisk generation er ved at sætte sit præg på både folketingsgruppen og den nye regering. En fjerdedel af de nye ministre blev således valgt ind for første gang ved valget i 2015 og har dermed kun siddet i Folketinget en enkelt valgperiode. Det drejer sig om Mattias Tesfaye, Peter Hummelgaard Thomsen, Kaare Dybvad Bek, Lea Wermelin og Dan Jørgensen - dog har sidstnævnte haft sin gang på Christiansborg i mere end en valgperiode, da han allerede i 2013 blev hentet hjem fra Bruxelles for at blive ny fødevareminister.  

3 x partihop 
Tre af Mette Frederiksens ministre har tidligere været medlem af et andet parti end Socialdemokratiet. Astrid Krag er tidligere SF’er (og SF-minister) og forlod partiet til fordel for Socialdemokratiet, efter SF trak sig fra SRSF-regeringen i 2014, mens Pernille Rosenkrantz-Theil tidligere har været medlem af Folketinget for Enhedslisten. Derudover har Mattias Tesfaye været forbi både Enhedslisten og SF, inden han i 2013 meldte sig ind i Socialdemokratiet. 

Akademiker-regering?
Hele 15 af de nyudnævnte S-ministre er akademikere. Det er således kun Mattias Tesfaye, Benny Engelbrecht, Magnus Heunicke, Mogens Jensen og Astrid Krag, der ikke har taget enten en bachelor- eller kandidatuddannelse på universitetet.  

Nordjysk dominans 
Alle landets storkredse er repræsenteret i regeringen, men hele fire af de nye ministre har hentet deres mandat i Nordjylland – heriblandt statsminister Mette Frederiksen – hvilket gør Nordjylland til storkredsen med flest ministre. Derudover er tre af S-ministrene valgt i Sjællands Storkreds, to i henholdsvis Københavns, Københavns Omegns og Fyns, mens Sydjyllands, Vestjyllands, Østjyllands, Bornholms og Nordsjællands Storkreds hver er repræsenteret med en enkelt minister i regeringen. Da Jeppe Kofod og Joy Mogensen ikke var opstillet ved folketingsvalget, er de ikke medregnet i opgørelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00