Konservative varsler naturmillioner på finansloven

NATUR: Der kommer "et pænt millionbeløb" til naturen på regeringens finanslovforslag, lyder det fra Konservative. Naturfredningsforeningen glæder sig.

Konservatives miljøordfører og gruppeformand, Mette Abildgaard (nummer to fra venstre), varsler millioner til naturen.
Konservatives miljøordfører og gruppeformand, Mette Abildgaard (nummer to fra venstre), varsler millioner til naturen.Foto: Claus Fisker/Scanpix Ritzau
Hjalte T. H. Kragesteen

Når finansminister Kristian Jensen (V) torsdag præsenterer regeringens udspil til finanslov, vil det være med millioner til naturen.

Det er meldingen fra Konservatives miljøordfører og gruppeformand, Mette Abildgaard.

”Jeg er glad for, at vi sidste år fik leveret de første 80 millioner. Men jeg har aldrig haft en illusion om, at det var tilstrækkeligt. Der skal ganske enkelt flere midler til, hvis vi skal gøre en reel og seriøs indsats for den sårbare og truede natur i Danmark,” siger hun til Altinget.

Mette Abildgaard vil ikke afsløre præcis, hvor mange penge der kommer på finanslovforslaget, men kalder det "et pænt millionbeløb".

Fakta
Det står der om naturmål i regeringsgrundlaget

"Regeringen vil i forlængelse af EU’s biodiversitetsstrategi formulere en række ambiti­oner på naturområdet frem mod henholdsvis 2020 og 2030. Ambitionerne skal udgøre pejlemærker for regeringens naturpolitik og indsatsen i kommuner og regioner. Det kan f.eks. være en særlig indsats for beskyttelse af ferske enge eller overdrev. De konkrete mål vil blive formuleret på baggrund af et arbejde, der skal kortlægge behovet på naturområdet."

Kilde: regeringsgrundlaget "For et friere, rigere og mere trygt Danmark" (2016)

Med den seneste finanslov blev der afsat 17 millioner kroner i 2018 og 21 millioner kroner om året fra 2019-2021 til en ny grøn naturpulje. I alt omkring 80 millioner kroner over fire år. Det er den pulje, som nu får tilført ekstra millioner.

Naturmål på vej
Pengenes skal bruges til at udleve de naturmål, som regeringen har varslet i regeringsgrundlaget. Mette Abildgaard fortæller, at det faglige grundlag til at sætte målene er ved at være på plads.

Det lyder rigtigt godt med flere penge. For naturen har virkelig, virkelig hårdt brug for det.

Maria Reumert Gjerding
Præsident, DN

”Vi er ved at få overblik over, hvor det største behov er for naturen. Og på den baggrund vil vi formulere nogle konkrete mål frem mod 2030. Det skal være målbart og konkret. Det kunne eksempelvis være, hvor mange hektar nye engarealer der skal være udlagt,” siger Mette Abildgaard.

Naturen har brug for penge
Spørger man i Danmarks Naturfredningsforeningen, er det gode nyheder, at der kommer flere penge, og at processen med naturmål holdes på sporet. Derfor lyder der også ros fra præsident Maria Reumert Gjerding.

”Det lyder rigtigt godt med flere penge. For naturen har virkelig, virkelig hårdt brug for det,” siger hun og fortsætter:

”For det kræver penge, hvis man skal vende den udvikling, at naturen er gået ned ad bakke i årevis. Derfor er der brug for, at vi kommer i gang. Og at der kommer en seriøs pulje, vi kan arbejde med.”

Regeringen præsenterer sit finanslovforslag torsdag kl. 11.00.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Mette Abildgaard

MF og politisk ordfører (K), formand for Statsrevisorerne
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

0:000:00