Kort: Så mange får førtidspension i din kommune

OVERBLIK: Tildelingen af førtidspension er steget over hele landet. Men der er stor forskel på, hvor meget. Se udviklingen i din kommune her, og hvor mange der aktuelt får førtidspension.

Tildelingen af førtidspension styrtdykkede, efter den tidligere SRSF-regering med Mette Frederiksen (S) som beskæftigelsesminister vedtog en reform af ordningen i 2012.
Tildelingen af førtidspension styrtdykkede, efter den tidligere SRSF-regering med Mette Frederiksen (S) som beskæftigelsesminister vedtog en reform af ordningen i 2012.Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Kommuner tildelte i 2018 dobbelt så mange borgere førtidspension som i 2014. Men der er meget stor forskel på, hvor kraftig stigningen har været i de enkelte kommuner.

Den tidligere SRSF-regering gennemførte med Mette Frederiksen (S) som beskæftigelsesminister en reform af reglerne for førtidspension og fleksjob. Reformen indebar blandt andet, at personer under 40 år som udgangspunkt ikke skulle tildeles førtidspension.

I stedet for førtidspension skulle kommunerne nu tilbyde et såkaldt ressourceforløb, som kan vare op til fem år og med en lavere ydelse end ved en førtidspension.

Reformen betød, at tildelingen af førtidspension blev halveret i årene efter, at den trådte i kraft i januar 2013. Det laveste niveau for tildeling af førtidspension, nåede man i 2014.

De seneste år er tildelingen af førtidspension steget kraftigt på tværs af landet. 

Når udviklingen er opgjort procentvis, skal der tages højde for, at kommuner, der ligger lavt i udgangspunktet, vil kunne fremgå med en kraftig stigning - også selv om udviklingen i absolutte tal ikke nødvendigvis har været så stor. 

Størst andel får førtidspension på Bornholm
Selv om der generelt tildeles et større antal førtidspensioner over hele landet, så er der fortsat stor forskel på, hvor stor en andel af en kommunes borger, som får førtidspension.

Eksempelvis topper Bornholm i indeværende år med 3 tildelinger af førtidspension fra januar til og med juli per 1.000 indbyggere. Omvendt ligger kommuner som Dragør og Rudersdal i den anden ende med henholdsvis 0,5 og 0,4 tildelinger per 1.000 indbyggere.

Landsgennemsnittet for årets syv måneder er 1,4 per 1.000 indbyggere.

Forskellen mellem kommuner kan blandt andet skyldes forskel i borgernes socio-økonomiske forhold og forskellig praksis i sagsbehandlingen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00