Kristendemokraternes vestjyske stemmesluger prøver lykken igen

FOLKETINGSVALG: Kristian Andersen var meget tæt på at sikre Kristendemokraterne en billet til Folketinget ved valget sidste år. Nu er han klar til at tage kampen op igen.

Kristian Andersen fra Kristendemokraterne var et mulehår fra at komme i Folketinget ved sidste valg. Nu prøver han igen lykken.
Kristian Andersen fra Kristendemokraterne var et mulehår fra at komme i Folketinget ved sidste valg. Nu prøver han igen lykken.Foto: Emma Qvirin Holst, Altinget
Emma Qvirin Holst

Kristian Andersen var tættere end tæt på at sikre Kristendemokraterne et mirakel i Vestjylland ved folketingsvalget i 2019.

Nu gør den kristendemokratiske stemmesluger forsøget igen.

Det fortæller han til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

”Jeg vil rigtig gerne kvittere for den kæmpe opbakning, vi fik til sidste valg. Der var masser af mennesker, som støttede vores projekt – også økonomisk. Så jeg synes, jeg skylder at genopstille,” siger Kristian Andersen til dagbladet.

Det var blot 191 stemmer, Kristendemokraterne manglede i det vestjyske for at sikre partiets tilbagevenden til Folketinget.

Med 17.012 stemmer i Vestjyllands Storkreds var partiet nemlig et mulehår fra at vinde et kredsmandat ved folketingsvalget i juni 2019. Det ville i alt have udløst tre pladser i Folketinget, fordi det også ville have givet partiet to tillægsmandater.

Mere populær end Kristian Jensen
Ved valget slog Kristian Andersen rekord, da han med 10.890 stemmer mere end fordoblede sit personlige stemmetal i forhold til folketingsvalget i 2015. Han slog i øvrigt den siddende finansminister, Kristian Jensen, i popularitet.

Halvdelen af stemmerne hentede han i Ringkøbing-kredsen, hvor han sidder i byrådet og har været tæt på at blive borgmester i både 2013 og 2017.

Den vælgeropbakning betyder, at det har stor betydning for Kristendemokraternes chancer ved det næste folketingsvalg, at den populære vestjyde nu gør endnu et forsøg. Det mener professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

”Hvis han ikke stillede op, er det svært at se, hvordan Kristendemokraterne igen skulle kunne komme reelt i spil i kampen at komme ind, fordi han netop er en personlighed i Ringkøbing og har den særlige lokale forankring. Det er helt essentielt for at nå det famøse kredsmandat,” siger Kasper Møller Hansen til Altinget.

Valgforskeren peger dog på, at Kristian Andersen er nødt til at føre valgkamp i hele Vestjylland Storkreds og ikke blot Ringkøbing, hvis det skal lykkes næste gang.

”Det vigtigste for ham er også at føre valgkamp i de andre opstillingskredse, der ligger omkring Ringkøbing. Han har indtil nu ikke fået lige så gode valg i resten af Vestjyllands Storkreds, for han får langt de fleste stemmer i Ringkøbing,” siger Kasper Møller Hansen.

Frygt for stemmespild kan vendes til optimisme
I valgkampen advarede især Venstre om, at en stemme på Kristendemokraterne ville være lig med stemmespild til blå blok.

Selvom det også endte med at holde stik, mener Kasper Møller Hansen ikke, at det vil skade vælgernes tro på Kristendemokraternes chance ved næste valg.

”De vil have en mulighed for at kunne sælge sig selv som en realistisk mulighed næste gang, fordi det var så tæt,” siger Kasper Møller Hansen og tilføjer:

”De vil forsøge at slå på, at der kun manglede omkring 200 stemmer. Så jeg tror egentlig, at de vil kunne trække noget optimisme blandt vælgerne."

Ny V-kandidat på vej
Venstres kamp mod Kristendemokraterne er ikke uden grund. Ved valget i 2019 udnyttede Kristian Andersen det tomrum, der var blevet i Ringkøbing, efter at Venstres tidligere spidskandidat i kredsen, Esben Lunde Larsen, ikke genopstillede.

Ringkøbing-Skjern er kendetegnet ved at være Venstres højborg, og det er også den kommune, der har allerflest Venstre-medlemmer. Men alligevel endte kredsen ikke med at få valgt sin spidskandidat, Kenneth Mikkelsen, i Folketinget.

Han fik ikke engang halvt så mange personlige stemmer som sin forgænger, Esben Lunde Larsen. Han har formentlig mistet en del af de tidligere Lunde-stemmer til Kristian Andersen, der blandt andet har kunne appellere til det kristne segment af Esben Lundes vælgerskare.

Kenneth Mikkelsen har efter valget trukket sig som kandidat, og Venstre er derfor nu på udkig efter en ny. Vedkommende skal vælges på et opstillingsmøde 18. maj, og så vil tiden vise, om den nye kandidat kan vinde nogle Venstre-stemmer tilbage fra Kristendemokraterne og Kristian Andersen.

Kristendemokraterne er i færd med at indsamle vælgererklæringer for at blive opstillingsberettigede på ny. Per 2. marts har partiet indsamlet 12.386 underskrifter 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Andersen

Byrådsmedlem og 2. viceborgmester (KD), Ringkøbing-Skjern, forstander, Solgården

0:000:00