LA foreslår skattefradrag for at passe egne børn

LANDSMØDE: Alex Vanopslagh vil give forældre et årligt skattefradrag, hvis de ønsker at passe deres børn hjemme. Det sagde han på partiets landsmøde, hvor han også udtrykte opbakning til Jakob Ellemann og kraftigt kritiserede Mette Frederiksens Arne-udspil.

Alex Vanopslagh holdte sin tale på Liberal Alliances landsmøde i Aarhus.
Alex Vanopslagh holdte sin tale på Liberal Alliances landsmøde i Aarhus.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Årets landsmøde i Liberal Alliance er som meget andet anderledes grundet corona.

Partiet afholder lørdag fem videoforbundne landsmøder forskellige steder i landet, og fra Aarhus talte partiformand Alex Vanopslagh til sine liberale partifæller.

Her præsenterede han et nyt familiepolitisk udspil, som ifølge partiformanden skal give forældre mulighed for at være mere sammen med deres børn.

”Hvis man ønsker at passe sine egne børn mens de er helt små i stedet for at sende dem i institution, så skal det ikke være høje skatter, der forhindrer det. Derfor foreslår vi et skattefradrag for at passe børn i eget hjem,” sagde Alex Vanopslagh i sin tale.

Frem for Mette Frederiksens fup og svindel og hendes Arne-pension, skal vi have en ærlig pension

Alex Vanopslagh
Liberal Alliances politiske leder

Liberal Alliance foreslår, at familier, der ønsker at passe eget barn hjemme, kan få et skattefradrag på 130.000 kroner om året fra barnet er et år til barnet er tre år gammelt.

”Danske børn har verdensrekord i at være længst tid i daginstitution. Det er blevet en selvfølge i et socialdemokratisk samfund, at børn har det bedst uden for hjemmet. Men det er også velfærd at kunne være mere sammen med mor og far,” sagde Vanopslagh.

Han foreslår desuden, at den udgift, som kommunen har til en vuggestue eller dagplejeplads, skal kunne anvendes på en privat børnepasser efter forældrenes eget valg.

Læs også

Støtte til Ellemann
Landsmødet kommer efter flere meningsmålinger ikke ligefrem har været en stor succes for blå blok. Det største oppositionsparti Venstre står til det dårligste valgresultat siden 1990 ifølge den seneste meningsmåling, som Epinion har lavet for Altinget og DR.

Derudover viser en måling, at Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, har opbakning fra 32 procent af vælgerne, når de skal pege på en blå statsministerkandidat mod 22 procent på Venstres formand.

Men den seneste diskussion om, hvem der er blå bloks leder og statsministerkandidat, fik Alex Vanopslagh til at efterlyse mere sammenhold i sin landsmødetale.

”Vi kunne bruge mindre tid på ævl og kævl om, hvem der skal være blå bloks statsministerkandidat, så længe der ét parti, der er så meget større end de andre. Drop det.”

”Lad mig sige det utvetydigt. Vi ønsker os et blåt flertal, en blå politik og en blå statsminister, som hedder Jakob Ellemann-Jensen,” sagde Alex Vanopslagh fra talerstolen i Aarhus.

Hård kritik af Frederiksen
Den liberale partiformand brugte også en del tid i sin tale på at kritisere regeringen og i særdeleshed statsminister Mette Frederiksen (S).

”Der ikke et eneste af Mette Frederiksens initiativer, som peger fremad mod ny vækst og nye arbejdspladser. I stedet er hun besat af tanken om, at Arne skal på tidlig pension,” sagde Vanopslagh.

Han kritiserede regeringens udspil til tidligere pension - det såkaldte Arne-udspil - for ikke at være retfærdigt:

”Mette Frederiksen har tilmed den frækhed at påstå at hendes Arne-løsning er retfærdig. De, som har sparet op, skal helst ikke have ydelsen. Ingen belønning til de flittige. Døren er lukket. Nu ved vi, at når Mette Frederiksen taler om retfærdighed, så betyder det ren og skær vilkårlighed,” sagde Alex Vanopslagh.

”Frem for Mette Frederiksens fup og svindel og hendes Arne-pension, skal vi have en ærlig pension,” sagde han med henvisning til Liberal Alliances forslag om at give folk mulighed for skattefrit at spare et beløb op hver måned, hvis de vil trække sig tidligere tilbage.

Riisager: Fokusér på familiepolitik
Vanopslagh undgik ikke at komme ind på tiden i regering for Liberal Alliance, der ifølge ham selv også bød på ydmygelser, der ikke alene har kostet på selvforståelsen, men også kostede kollegaer på Christiansborg.

En af de tidligere kollegaer, der havde fundet vej til landsmødetalen, var forhenværende folketingsmedlem og undervisningsminister for Liberal Alliance Merete Riisager.

Hun er aktuel med en ny bog og har i den forbindelse talt for, at blandt andet familiepolitikken vil være et godt projekt at samle de borgerlige omkring.

Den opfordring ser Vanopslagh ud til at have taget til sig. Udover udspillet om skattefradrag for pasning af egne børn, talte han også om præstationskultur og de mange unge, der føler sig pressede og ulykkelige.

”Mange unge står i dag i en identitetskrise helt frigjorte fra vores rødder. Hvor fællesskabet betyder mindre. Pyt med dine rødder, pyt med dit samfund og dets historie, pyt med din familie, pyt med borgerlige dyder som en rettesnor gennem livet, pyt med dit køn. Du skal alligevel frigøres fra det hele og skabe din helt egen identitet, og så skal du være lykkelig,” sagde Vanopslagh og fortsatte:

”Tilbage står det som Merete Riisager så glimrende har kaldt Selvbyggerbørn. Børn, som får et meget ringere fundament at stå på, når de skal tackle livets forskellige udfordringer. Jeg er overbevist om, at kombinationen mellem rodløshed blandt ungdommen og den blinde evige jagt på egen succes skaber en indre tomhed.”

Derfor mener Alex Vanopslagh, det er afgørende med en borgerlig uddannelsespolitik med fokus på kundskaber og dannelse.

”Det er afgørende at vi har gode skoler og uddannelser i Danmark, så vi kan overlevere vores vigtigste viden, kultur og værdier fra generation til generation. Så vi får dannede mennesker, som gør sig umage, som tager ansvaret og livet på sig og også vil gøre noget for deres medmennesker – også dem, man ikke ligner,” sagde han.

Læs hele Alex Vanopslaghs tale her.

Dokumentation

Landsmøde i Liberal Alliance

Partiformand Alex Vanopslagh og den øvrige ledelse afholder landsmøde i Aarhus.

Derudover afholder partiet decentrale landsmøder forbundet over video i Kolding, København og Roskilde.

I forbindelse med landsmøde har Liberal Alliance præsenteret et nyt familiepolitisk udspil, som ifølge Alex Vanopslagh skal give forældre mulighed for at være mere sammen med deres børn.

Liberal Alliance foreslår, at familier der ønsker at passe eget barn hjemme, kan få et skattefradrag på 130.000 kroner om året fra barnet er et år, til barnet er tre år gammelt.

Læs hele Alex Vanopslaghs tale fra landsmødet her.

To nye næstformænd
I forbindelse med landsmødet vedtog Liberal Alliance en række vedtægtsændringer. En af dem var indførslen af to næstformænd.

Til landsmødet lørdag blev konstitueret næstformand Emil Lykke Jensen og Helle Von Wildenrath Løvgreen valgt som organisatoriske næstformænd.

Desuden har partiet valgt at fusionere posten som landsformand og politisk leder. Efter 11 år på posten som landsformand trak Leif Mikkelsen sig i februar.

Årets Carl
Til landsmødet uddeles prisen ”Årets Carl”, der er opkaldt efter tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom Carl Andersen. Prisen blev første gang uddelt i 2013 og uddeles hvert år på partiets landsmøde til et medlemmer, der har ydet en særlig indsats.

I år gik årets Carl til Kenny Olsen fra Liberal Alliance på Bornholm.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00