LA og Cepos efter frasalg af Radius: Staten bør sælge Ørsted

EJERSKAB: Efter frasalget af Radius, er der ingen argumenter tilbage for, hvorfor staten bliver ved med at eje majoriteten i Ørsted. Det mener Cepos og Liberal Alliance. Enhedslisten advarer imod at ”sælge ud af arvesølvet.”

Ørsted er mere og mere et normalt selskab for investeringer i vindmølleparker i udlandet og ikke længere et dansk selskab, som sikrer danskernes energiforsyning. Derfor bør selskabet heller ikke længere have staten som hovedaktionær, mener Cepos og Liberal Alliance. Her en af Ørsteds vindmølleparker ud for kysten ved Blackpool i England.
Ørsted er mere og mere et normalt selskab for investeringer i vindmølleparker i udlandet og ikke længere et dansk selskab, som sikrer danskernes energiforsyning. Derfor bør selskabet heller ikke længere have staten som hovedaktionær, mener Cepos og Liberal Alliance. Her en af Ørsteds vindmølleparker ud for kysten ved Blackpool i England.Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Med frasalget af Radius, er argumentet for, hvorfor Ørsted fortsat skal have staten til at eje majoriteten, forsvundet.

Fakta
Ørsted

Ørsted blev grundlagt som Dansk Naturgas af den danske stat i 1972 og har siden ændret navn til Dansk Olie og Naturgas i 1973, DONG ENERGY i 2002 og til Ørsted i 2017. 

Ørsted har i dag en vision om, at "
skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi." 

Ørsted udvikler, opfører og driver havvindmølleparker, vindmølleparker på land og bioenergianlæg og forsyner sine kunder med energiprodukter. Ørsted har 6.300 medarbejdere og har hovedsæde i Danmark. Ørsteds aktier er noteret på Nasdaq Copenhagen (Orsted). Selskabet havde i 2018 en omsætning på 76,9 mia. kr. (10,3 mia. euro). 

Kilde: Ørsted

Det mener Cepos og Liberal Alliance, der opfordrer til, at staten gør klar til at sælge sin aktieandel på 51 procent af Ørsted.

”Ørsted bør sælges snarest muligt. Det er et selskab, der nu primært beskæftiger sig med en risikofyldt aktivitet i udlandet bestående i investeringer i vindmølleparker,” siger analysechef i Cepos, Otto Brøns-Petersen, og tilføjer:

”Der er ingen grund til, at skatteyderne skal hænge på en rent kommerciel risiko.”

Nu er hele Ørsteds virksomhed helt almindelig erhvervsvirksomhed, som ligger i konkurrence med andre virksomheder. Det meste af Ørsteds aktivitet er i øvrigt i udlandet.

Ole Birk Olesen (LA)
Finansordfører

Samme toner lyder fra Liberal Alliance.

”Nu er hele Ørsteds virksomhed helt almindelig erhvervsvirksomhed, som ligger i konkurrence med andre virksomheder. Det meste af Ørsteds aktivitet er i øvrigt i udlandet. Der er ingen som helt grund til, at staten skal være medejer af sådan en virksomhed,” siger Ole Birk Olesen, der er Liberal Alliances finansordfører.

Infrastruktur solgt fra
Med aftalen om DONG Energy (nu Ørsted) tilbage i 2004 blev det besluttet, at det statslige energiselskab skulle børsnoteres, og at partierne bag aftalen – Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale og SF – var ”åbne for salg af alle statens aktier.”

I 2008 blev processen mod en børsnotering dog sat i bero på grund af finanskrisens hærgen, men i 2013 blev den genoptaget – og da politikerne i 2015 bekræftede den gamle aftale, blev det med en tilføjelse om, at staten skulle beholde aktiemajoriteten for at sikre, at staten stadig ejede naturgasinfrastrukturen.

I 2016 overdrog selskabet så naturgasinfrastrukturen til Energinet, men ejede stadig eldistributionsnettet i København, Frederiksberg og store dele af Nordsjælland. Det er det, som Ørsted nu sælger fra i selskabet Radius for 21,3 milliarder kroner til det danske andelsejede energiselskab SEAS-NVE.

Ørsted har også solgt sin olie- og gas-del fra, og har vedtaget en strategi om at være fri af kul inden 2023.

Aktiemajoritet til 2020
Salget af Radius blev i januar ellers bremset af Socialdemokratiet og SF af frygt for, at udenlandske kapitalfonde ville sætte sig på dele af det danske elnet.

I sommer modtog Ørsted så et "uopfordret, ikke-bindende tilbud" fra SEAS-NVE, der tilsyneladende gør både aktionærer og politikere glade.

"Med Ørsteds globale ekspansion inden for vedvarende energi, er vi ikke længere den rette ejer af Radius," lød det fra Ørsteds koncernchef Henrik Poulsen, da nyheden om salget blev meddelt

Ifølge aftalen om DONG Energy er partierne enige om ”at gennemføre børsnoteringen, og at staten bibeholder majoriteten af aktierne indtil mindst 2020, med mindre parterne aftaler andet.”

”Statens ejerandel kan herefter kun ændres yderligere, hvis alle parterne er enige herom,” hedder det i aftalen fra 2015.

EL: Gode grunde til at eje Ørsted
Hos Liberal Alliance ser man gerne ejerskabet i Ørsted kommer til debat senest i 2020.

”Vi går ind for et salg, og jeg er sikker på, de andre borgerlige partier også vil have lyst til at gøre det,” siger Ole Birk Olesen.

I den anden ende af det politiske spekter advarer man dog kraftigt imod et salg af Ørsted.

Enhedslistens finansordfører Rune Lund peger på, at politikerne gennem ejerskab af selskaber netop kan fremme den grønne omstilling på en anden måde end gennem lovgivning.

"Ejerskab af en virksomhed betyder noget i forhold til, hvordan og hvor hurtigt man kan få gang i den grønne omstilling," siger EL-finansordføreren.

Og så har ejerskabet af Ørsted vist sig at være en god forretning for staten, mener han.

”Det er da klart, at der en risiko for, at et flertal i Folketinget kan tage en forkert beslutning her. Det er da åbenlyst. Men vi mener, der stadig er så gode argumenter for, at staten ejer majoriteten i Ørsted, at det i sidste ende må føre til den beslutning, at man ikke sælger ud af arvesølvet," siger Rune Lund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

Otto Brøns-Petersen

Analysechef, Cepos
cand.polit. (Københavns Uni. 1989)

Rune Lund

Fhv. MF (EL)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00