LA-profiler på stribe kan ryge ud af Folketinget

PROGNOSE: Prominente LA-politikere som Joachim B. Olsen og Henrik Dahl står til at ryge ud af Folketinget ifølge ny prognose. Vælgerne er skuffede, vurderer Altingets kommentator.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Joachim B. Olsen, Henrik Dahl, May-Britt Kattrup og Carsten Bach.

Det er nogle af de LA-profiler, der står til ikke at blive genvalgt ifølge en ny mandatprognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

I forvejen er der halvtomt i Liberal Alliances gruppeværelse, efter at tre af partiets mest kendte profiler – kulturminister Mette Bock, undervisningsminister Merete Riisager og ældreminister Thyra Frank – har sagt farvel og tak i forbindelse med valgudskrivelsen. 

Med udsigt til blot fem mandater på landsplan vil Liberal Alliance ikke få valgt en kandidat i Sydjyllands Storkreds eller Københavns Omegn. Dermed står både Henrik Dahl og Joachim B. Olsen til at ryge ud af Folketinget.

Og lige præcis de to bliver svære at undvære, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein:

"Joachim B. har været superslagkraftig, og han sætter sig altid godt ind i sit stofområde. Henrik Dahl appellerer til et andet liberalt segment med sin mere intellektuelle facon, men han er skarp ideologisk i sit opgør med den politiske korrekthed. De to får LA svært ved at erstatte," siger han.

En lang nedtur
Hvis den nye prognose holder stik, er Liberal Alliance mere end halveret i forhold til kanonvalget i 2015, hvor de endte som blå bloks tredjestørste parti med 13 mandater i Folketinget.

Nedturen har været længe undervejs. Allerede i starten af 2018 blødte Liberal Alliance vælgere, og kommentatorerne er enige om, at partiet har haft svært ved at finde sin rolle i VLAK-regeringen:

"LA påførte sig selv talrige ydmygelser, fordi de stillede ultimative krav på et område, Løkke ikke havde nogen chancer for at levere på. Der er hverken antydning af flertal for topskattelettelser i Folketinget eller i befolkningen, og derfor var det dømt til at gå galt," siger Erik Holstein.

Han peger på, at LA i 2015 red på en bølge af systemkritik og oprørstrang. Transformationen til pragmatisk regeringspartner har haft en høj pris:

"De fik ministerposterne, men prisen var, at den flotte fortælling om et anderledes parti led skibbrud. Den slags koster vælgere."

Folketingets to mest systemkritiske partier – Alternativet og LA – står begge til en kæmpe vælgerlussing. Er vælgerne blevet mindre systemkritiske?

"Vælgerne er stadig lige systemkritiske. Ellers ville et ekstremt parti som Stram Kurs aldrig have haft en chance. Men LA og Alternativet har skuffet deres vælgerkorps på hver sin måde, og den slags koster bare ved kasse 1," mener Erik Holstein.

 

Ud med ordførere
Den nye mandatprognose sender ikke alene Joachim B. Olsen og Henrik Dahl ud af politik.

Også Liberal Alliances klima- og miljøordfører Carsten Bach står til at ryge ud, selvom han sidste år skiftede til Merete Riisagers tidligere kreds på Fyn for at forøge sine chancer for genvalg.

Carsten Bach er i dag valgt ind i Østjyllands Storkreds. Her går partiet ifølge meningsmålingerne et mandat tilbage og kan kun forvente et enkelt mandat, som tilfalder transportminister Ole Birk Olesen.

Også i Nordsjælland står partiet til at at tabe et mandat. Det går ud over sundhedsordfører May-Britt Kattrup, som næppe kan slå partiformand Anders Samuelsen, der er opstillet i samme kreds. I 2015 fik Samuelsen over 29.000 stemmer, mens Kattrup fik omkring de 1.000.

Ungt håb må håbe videre
Det ser heller ikke lyst ud for Liberal Alliances unge håb, Alex Vanopslagh, som er tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom og har markeret sig som en stærk ideologisk liberal, der ikke er bange for at stille sig på øretævernes holdeplads.

Han er spidskandidat i Vestjylland, hvor han skal løfte arven efter Leif Mikkelsen, som har været med siden dengang, Liberal Alliance hed Ny Alliance. Leif Mikkelsen, der er landmand og tidligere har siddet seks år i Folketinget for Venstre, har valgt ikke at genopstille.

Den 27-årige Vanopslagh er uddannet cand.scient.pol., bor i København og er nogenlunde så langt fra 73-årige Mikkelsen, som man kan forestille sig. Noget tyder da også på, at de liberaltsindede vestjyder søger andre steder hen, da partiet står til at miste sit mandat.

De fleste går til V og K
Og hvor går de så hen, de mange vælgere, der rømmer det gode LA-skib? 

En analyse af vælgervandringer har vist, at især regeringskollegaerne Venstre og Konservative henter vælgere fra regeringspartneren. Men enkelte går over midten, efter at klimadagsordenen er blevet afgørende for især mange yngre vælgere:

"Nogle af LA-vælgerne går tilbage, hvor de kom fra. Nemlig til Venstre og Konservative, der profiterer af LA's nedgang, ligesom LA engang profiterede af en konservativ nedgang. Der ser også ud til at være nogle LA-vælgere, der går til Radikale, sandsynligvis på grund af klimapolitikken," siger Erik Holstein.

Læs hele den sidste prognose før valget på Altinget: Christiansborg. 

 

Dokumentation

Bag prognosen

I den geografiske prognose indgår der 11.065 interviews foretaget af Kantar Gallup og 6.276 interviews foretaget af Norstat, der er indsamlet i perioden 1/2-2019 til 28/5-2019. Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Derudover er prognosen vægtet, så de partiledere, der opstiller i samme storkreds som ved sidste valg, antages at opnås samme stemmeandel af partiets samlede stemmer i storkredsen som ved sidste valg. Konkret betyder det i forhold til den uvægtede fordeling, at der flyttes stemmer til partilederes storkreds fra partiets andre storkredse. Partiets samlede andel af stemmerne på landsplan er uændret.

Konkret i denne prognose flytter partiledervægten fire mandater: 1 S-mandat til Østjyllands Storkreds fra Vestjyllands Storkreds, 1 K-mandat til Vestjyllands Storkreds fra Københavns Omegns Storkreds, 1 SF-mandat til Københavns Storkreds fra Københavns Omegns Storkreds og 1 V-mandat til Københavns Storkreds fra Østjyllands Storkreds.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde.

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Se hele prognosen her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Henrik Dahl

MF (LA), forfatter, foredragsholder
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1987), MA (Pennsylvania 1988), ph.d. (Handelshøjskolen i København 1993)

0:000:00