LA-topminister: Vi skal skrue op for den liberale profil

INTERVIEW: To år i regering har skadet Liberal Alliances profil. Og gjort det lettere for andre partier at løbe med opmærksomheden. Nu vil topminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) have partiet tilbage som den kantede liberale stemme i debatten.

Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll-Bille erkender, at partiet har været for dårlig til at pleje sin liberale profil.
Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll-Bille erkender, at partiet har været for dårlig til at pleje sin liberale profil.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Klaus Ulrik MortensenAndreas Arp

Når Liberal Alliance på lørdag åbner dørene til landsmøde i Tivoli Hotel & Congress Center i København, sker det forud for et skelsættende folketingsvalg i partiets historie.

Ved valget i 2015 bragede Liberal Alliance ind i Folketinget med 7,5 procent af stemmerne og blev samtidig det femtestørste parti i dansk politik.

I dag er situationen anderledes.

I det seneste gennemsnit af meningsmålingerne ligger partiet kun til 4,4 procent af stemmerne, og Liberal Alliance står dermed også til at miste fem mandater ved det valg, der venter lige om hjørnet.

Alle økonomiske nøgletal peger på, at hvis en marsboer kom ned og kiggede på Danmark, vil man kunne se, at der er en borgerlig regering.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA)
Økonomi- og indenrigsminister

Det er også i den situation, at Altinget møder økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) på hans kontor på Slotholmsgade.

Til en snak om de to år i regering, partiets appel og det liberale aftryk i dansk politik.

Vi vil både ændre, hvad folk tænker, via den offentlige debat og skabe forandring via lov. Og der er vi måske blevet lidt for tunge på den parlamentariske del.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA)
Økonomi- og indenrigsminister

Hvordan går det for Liberal Alliance?
"Vi er blevet en million erfaringer rigere. Hidtil har vi kun prøvet at være støtte for en borgerlig regering, som ikke havde brug for vores mandater, men nu har vi både prøvet at være støtte for en regering, der havde brug for os, og selv siddet i regering."

"Enhver kan sige, at de er parate til at tage regeringsansvar, men vi har ikke været bange for at gøre det."

"Skal man skal pege på noget, som er gået skidt, fik vi ikke leveret topskattelettelser. Som jeg også tidligere har sagt, fik hele Danmark livestreamet vores praktikperiode. De fleste, der prøver noget nyt, får lov at gøre det bag lukkede døre."

"Men der har også været meget godt. Vi har hele tiden sagt til os selv, at det kan koste både på den liberale profil og vælgertal at gå i regering. Men hvis vi gør regnestykket op, har det været det værd."

Læs også

Hvor har det kostet?
"Det har kostet på den liberale profil, og hvis vi skal være lidt selvkritiske, kunne vi godt have været bedre til at pleje den."  

Har I mistet friskhedens appel?
"Ja og nej. Der ligger altid noget i at være de nyeste, og det handler ikke kun om politisk ståsted. Vi har vist, at vi kan tage ansvar og levere resultater, men der er brug for at skrue op for liberalismen og kanten."

"Da der ikke var nogen af de andre, der ville tage ansvar, var vi nødt til at gøre det. Det har også gjort, at vi har brugt for meget energi på ansvarsopgaven og har haft for lidt fokus på at fortælle folk om, hvilken fremtid vi drømmer om."

Har I opgivet at flytte samfundet alene?
"Overhovedet ikke. Vi er et parti, der bygger på to ben. Vi vil både ændre, hvad folk tænker via den offentlige debat og skabe forandring via lov. Og der er vi måske blevet lidt for tunge på den parlamentariske del."

Er Danmark blevet et mere liberalt samfund de sidste par år?
"Det strukturelle skattetryk er faldet, den offentlige forbrugsandel er faldet, flere er i beskæftigelse, og færre er i passiv forsørgelse. Alle økonomiske nøgletal peger på, at hvis en marsboer kom ned og kiggede på Danmark, ville man kunne se, at der er en borgerlig regering."

Der har ikke bare været højkonjunktur?
"Nej. I modsætning til 00’erne bygger det her opsving på reelle forandringer, og ikke på at det bare går godt. Det er forskellen."

Og det var ikke sket, hvis Liberal Alliance ikke var gået med i regering?
"Det skal jeg ikke kunne sige."

Var det den rigtige beslutning at gå med i regering?
"Det var den klogeste beslutning i den politiske situation. Og vi har leveret resultater, det er hævet over enhver tvivl. Men det er klart, at vi stadig arbejder med at få det rigtige liberale toneleje i den offentlige debat."

"Jeg anerkender, at vi har brug for at skrue op for liberalismen, ideologien og kanten, og det skal vi nok gøre. Vi kommer til at føre valgkamp fuldstændig, som vi plejer, ved at lægge en økonomisk plan frem, som viser, hvordan man kan rykke Danmark i en kraftig liberal retning."

"Det er klart, at når man går til valg på at sænke skatterne med 120 milliarder kroner og kun sænker dem med 20, så er man ikke nået i mål. Men så skulle vi også være det første parti, som kunne nå i mål i løbet af én valgperiode."

"Hvis vælgerne vil i en mere liberal retning, kan de vælge Liberal Alliance. Og man skal huske, at den eneste mulighed for at få et liberalt samfund er ved at stemme på os. Så kan man sidde hjemme i sofaen og være sur over, at det ikke går hurtigt nok, men det bliver Danmark ikke mere liberalt af. Tværtimod."

Vil I være et regeringsparti på en anden måde, end I været de sidste par år?
"Det væsentlige er, at vi bliver bedre til at være debatførende og have liberal kant."

"Da jeg blev valgt ind i Folketinget i 2005, fortalte Niels Helveg Petersen mig, at det tager fire år at lære at være medlem af Folketinget. Og så tilføjede han, at de fleste aldrig lærer det. Pointen er, at det også har været en læringsproces for os. Det vidste vi fra starten, og derfor er vi langt bedre til det i dag, end vi var for to år siden."

"Efter et valg begynder en regering et andet sted, end den gjorde i november 2016. I 2016 var der en etpartiregering, som havde lovet en masse ting, som vi skulle forholde os til. Nu kan vi starte på et blankt papir med færre ting, som er låst fast på forhånd."

Hvad skal I have i et regeringsgrundlag, for at det bliver interessant for jer at gå med?
"Ligesom sidst skal vi se på reformpolitik, skattepolitik og den personlige frihed i den offentlige sektor."

"Hvis vi havde siddet her før valget i 2015, og jeg havde sagt, at nu vil det lykkes Liberal Alliance at få nedsat registreringsafgiften, som ikke er blevet sat ned, siden den blev indført i 1924, så ville de fleste spørge, hvordan vi ville komme igennem med det. Og vi ville have fået samme spørgsmål, hvis jeg havde sagt, at vi ville få skåret DR med en femtedel, afskaffet blasfemiparagraffen, indført kortere skoledage og så videre."

"Der er masser af ting, som man godt kan komme igennem med, selv om der er et flertal imod det, hvis bare man er villig til at indgå kompromiser."

Har I konkrete krav for at kunne indgå i regering?
"Sådan opfatter jeg det slet ikke. Der sidder en regering, og den går kun af, hvis et flertal i Folketinget siger, den skal."

Men det skal vel også give mening for jer at fortsætte?
"Resultaterne taler for sig selv. Vi har leveret 22 milliarder i skattelettelser. Og ved du, hvad det bedste er? Vi har leveret flere i 2018 end i 2017, flere i 2017 end i 2016 og flere i 2016 end i 2015. Det er en stime, og det er en stime, som vi gerne vil fortsætte efter næste valg."

Hvad kommer Liberal Alliance til at gå til valg på?
"Det kan jeg ikke fortælle dig lige nu, men vores appel er meget enkel: Mere frihed og lavere skat. En mere effektiv offentlig sektor, sådan at vi alle bliver rigere."

"Man skal kunne spise, hvad man vil, når man vil, og have råd til at give ens børn tøj og legetøj og rejse på ferie. Samtidig med at der stadig er penge til den offentlige sektor."

"Det kan man kun ved at gøre Danmark rigere. Alle arbejder på at bruge penge, men ingen vil konkurrere med os om at gøre Danmark til et rigere land."

Dokumentation

Her er Simon Emil Ammitzbøll-Billes bud på partiets mest markante aftryk på regeringssamarbejdet

  • Transport: Ny investeringsplan, hævede fartgrænser og mere udliciteret togdrift.
  • Undervisning: Justering af folkeskolereformen, bindende mål og kortere skoledage. 
  • Kultur: Afskaffet licensen og beskæring af DR med en femtedel.
  • Ældre: Bedre indsats for de ældre, fokus på frit valg og køkkenet tættere på borgerne. 
  • Udenrigs: Nej til særskilte FN-resolutioner om Israel og våbenembargoer mod andre lande. 
  • Økonomi: Skattelettelser for næsten 22 milliarder kroner. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00