Lægeformand til V-ordfører: Hensyn til voksne rygere er ingen undskyldning for manglende regulering

DEBAT: Tobak- og nikotinmarkedet bugner af produkter, der appellerer direkte til børn og unge. Martin Geertsen (V) burde fokusere på at beskytte dem, skriver Andreas Rudkjøbing.

Af Andreas Rudkjøbing
Formand, Lægeforeningen

"Hvis vi skal have voksne rygere til at kunne se et alternativ til røgen, skal vi passe på med at lave for mange restriktioner på røgerstatningerne," siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V) til Altinget.

Det er problematisk, at Martin Geertsen henviser til de voksne rygere som forklaring på ikke at ville regulere markedet.

I stedet burde han være optaget af, at børn og unge er i farezonen for at blive afhængige af en række sundhedsskadelige produkter. E-cigaretter kan eksempelvis have alvorlige konsekvenser for de unge mennesker og deres helbred.

Når Lægeforeningen er særligt bekymret for, at børn og unge bliver nikotinafhængige, så er det, fordi nikotinpåvirkning er særligt skadeligt for deres hjerner, fordi de først er fuldt udviklede i 25-års alderen.

Og fordi børn og unge, der har prøvet e-cigaretter, har højere risiko for at begynde at ryge konventionelle cigaretter end dem, der aldrig har prøvet e-cigaretter. Det viser et nyt notat foretaget af Sundhedsstyrelsen.

Hvis det ikke er argumenter nok, så burde det bekymre, at e-cigaretter kan være med til skabe et nyt, attraktivt marked, der appeller til de særligt prisfølsomme børn og unge. Tal fra 2018 viser, at de unge allerede finder e-cigaretter lidt for spændende: 17 procent af 15-årige piger har prøvet e-cigaretter, imens det for drengene er helt oppe på 30 procent.

Søde smage af falsk tryghed
E-cigaretter skal omfattes af rygeloven, og søde smage, der appellerer særligt til børn og unge, skal forbydes.

De skal ikke smage af hverken jordbær eller kanel – helt principielt bør e-cigaretter ikke smage af noget andet end tobak, så de udelukkende appellerer til garvede rygere, der er vant til smagen.

Ikke alene er de søde smagstilsætninger grund til, at børn og unge prøver e-cigaretter. De unge opfatter også søde smage som mindre skadeligt end tobakssmag. Det smager af falsk tryghed.

Vores bekymring handler ikke om harm reduktion og voksne rygere, men om – ud fra et forsigtighedsprincip – at beskytte børn og unge mod skadelige produkter, nikotinafhængighed og at blive fortrolige med rygning.

Der findes allerede velafprøvede og effektive produkter på markedet, der kan hjælpe rygere, der gerne vil stoppe. E-cigaretter er ikke et af de alternativer, der er godkendt af Lægemiddelstyrelsen som et rygestopmiddel.

Begrænset viden er dårlig undskyldning
Der er intet, der tyder på, at e-cigaretter er et uskadeligt produkt, der ikke er grund til at regulere. Tværtimod tyder al forskning på området på, at e-cigaretter er skadelige på en lang række af områder.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke brug af e-cigaretter, og det alene burde være grund nok til en strammere regulering af området.

Sundhedsordfører Martin Geertsen (V) giver udtryk for, at han mangler viden om, hvor farlige forskellige produkter på markedet er, før han vil være med til at regulere igennem en tobakspakke, der gælder alle tobaks- og nikotinprodukter.

Det er simpelthen ikke et godt nok argument for at vente. De seneste par måneder er der rejst så mange advarselsflag om, at e-cigaretter kan skade helbredet, og dem skal vi tage alvorligt. Vi skal ikke gamble med børns og unges helbred. Når det gælder dem, så er det sund fornuft, at vi ikke venter, til skaden ER sket.

Forrige artikel Direktør i Madkulturen: Du udliciterer din sundhed, når du ikke selv laver mad Direktør i Madkulturen: Du udliciterer din sundhed, når du ikke selv laver mad Næste artikel HF-lærer: Dobbelteksamener er spild af skolernes tid og ressourcer HF-lærer: Dobbelteksamener er spild af skolernes tid og ressourcer
Alle partier står bag aftale om genåbning: Her er hovedpunkterne

Alle partier står bag aftale om genåbning: Her er hovedpunkterne

FASE 4: Restauranter må holde længere åbent, men forsamlingsforbuddet består, og hårdt ramte brancher skal fortsat have hjælp. Det er nogle af hovedpunkterne i den aftale, regeringen netop har landet med alle Folketingets partier. Se dem alle her.