Kommentar af 
Lars Trier Mogensen

Lars Trier Mogensen: Alt går galt for blå blok

KOMMENTAR: Den foghske fornemmelse for folkestemningen er væk. Alt går galt for blå blok, der efterhånden ikke kan stikke en pind i en lort uden at ødelægge begge dele. De borgerlige har ikke længere et sammenhængende politisk alternativ for Danmark.

De politiske hylder i blå blok er enten gabende tomme eller fyldt op med politisk vraggods, skriver Lars Trier Mogensen.
De politiske hylder i blå blok er enten gabende tomme eller fyldt op med politisk vraggods, skriver Lars Trier Mogensen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Oppositionen har endnu engang fumlet alle fordele væk. Når Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, end ikke evner at udnytte minkskandalen til at skabe blot en anelse fremgang for sit skrumpende parti, er det svært at se, hvordan det overhovedet skulle kunne ske på denne side af næste folketingsvalg.

Han og de øvrige blå partiledere virker som forheksede. Alt går galt.

Coronakrisen kunne være den oplagte universalforklaring, men det er ikke længere nok til at forklare hele den borgerlige deroute. På en stribe områder er det nemlig totalt mislykkedes for de blå partier at etablere sig som et regeringsdueligt alternativ.

Mens venstrefløjen har vist sig at agere overraskende mådeholdent og disciplineret pragmatisk som støttepartier for S-regeringen, har store dele af højrefløjen ladet sig radikalisere med stadig mere nicheprægede og sekteriske synspunkter. Den foghske fornemmelse for tidens folkestemning er pist væk.

Fakta
Lars Trier Mogensen er politisk kommentator og chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol. Han er medvært på podcasten BorgenUnplugged og skriver fast analyser i dagbladet Information. Hver anden tirsdag skriver han en politisk kommentar på Altinget.

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Gang på gang rammer blå blok skævt. Strategisk er det således en blindgyde, at Venstre og Konservative ikke evnede at komme med i sidste uges transportforlig om blandt andet elbiler. Den grønne omstilling vil udgøre selve omdrejningspunktet for den økonomiske politik i Danmark i årtier frem, og derfor fremstår det hverken seriøst eller ansvarligt at stå uden for én af de helt grundlæggende aftaler på klimaområdet. 

Den samlede vælgeropbakning til Venstre og Dansk Folkeparti er allerede blevet mere end halveret i løbet af de seneste ti år, og nu tyder de seneste meningsmålinger sågar på, at én af de absolut største retsskandaler i Danmarks demokratiske historie ligefrem svækker de borgerlige yderligere. Man fristes til at sige: De kan ikke stikke en pind i en lort uden at ødelægge begge dele.

Mens dele af højrefløjen i disse dage og måneder indtager stadig mere kuriøse og yderliggående synspunkter, der gradvist frastøder flere og flere vælgere, har venstrefløjen formået at bevæge sig i den stik modsatte retning.

Lars Trier Mogensen

Grundproblemet er, at den borgerlige blok ikke længere har et sammenhængende politisk projekt, der anviser en anden retning for Danmark. I hvert fald ikke ét, som med nogen rimelig sandsynlighed ville kunne samle 90 mandater i Folketinget, når det gælder. Realpolitisk er der i dag ikke et gangbart alternativ til den opportunistiske og vælgermaksimerende kurs, som statsminister Mette Frederiksen allerede fører.

Konservative lancerede ganske vist et ideologisk ambitiøst finanslovsudspil i forrige uge. Men enhver, der erindrer de tumultariske år under statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), ved på forhånd, at såvel nye topskattelettelser som en fjernelse af arveafgiften er parlamentarisk dødsdømt. Også forslaget om at ville afvikle Arne-pensionen – netop her hvor den er ved at blive vedtaget med Dansk Folkepartis mandater – har karakter af fri fantasi.

Bevares, Dansk Folkeparti flirter da også med en dagdrøm om et dansk Brexit, som mildest talt anviser en anden og mere eventyrlig vej. Men i en tid, hvor Storbritannien tumler faretruende på kanten af endnu et økonomisk chok, er der altså ikke meget folkemusik i også at ville kaste Danmark ud i et lignende kaos. ‘Dexit’ sælger ikke mange billetter.

Selv udlændingepolitikken, der ellers i mange år fungerede som de borgerliges suveræne trumfkort, har heller ikke længere samme tiltrækningskraft. De dybe uenigheder, der trådte frem i udlændingedebatten mellem de blå partier allerede under Lars Løkke, gør det ikke videre sandsynligt, at Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige reelt vil kunne blive enige om mere og andet, end hvad S-regeringen allerede forsøger.

Sundhedspolitikken er endnu mere miserabel. Siden Lars Løkke mislykkedes med sit sindrige valgkampsforslag om at ville erstatte de folkevalgte regionsråd med nogle endnu mere pamperagtige bestyrelser, har ingen af de borgerlige partier evnet at præsentere nye idéer, som blot tilnærmelsesvist kan udfordre S-regeringens planer om at investere i et mere decentralt sundhedsvæsen.

På ingen af de politikområder, der betyder noget for de fleste vælgere, kan den borgerlige blok således tilbyde et attraktivt alternativ. Hylderne er enten gabende tomme eller fyldt op med ideologisk vraggods, som ét eller flere af de andre partier er lodret imod. Tilbage står en gruppe partiledere, der mere eller mindre krampagtigt forsøger at spille rollerne som oppositionspolitikere. Men altså uden nye idéer.

Coronakrisen har fungeret som en syrlig fremkaldervæske for blå blok, hvor det er blevet nådesløst afsløret, at de interne uenigheder stadig er større end den mulige fællesmængde mellem partierne. De har umiddelbart kun været enige om at være uenige med statsminister Mette Frederiksen. Men ikke rigtigt nede i substansen. De blå partier har nemlig aldrig anvist en anden vej i bekæmpelsen af coronapandemien.

Uanset om Venstre havde fulgt formand Jakob Ellemann-Jensens eftergivende linje om at bakke op om S-regeringens coronahåndtering for ikke at ”så tvivl om vores sundhedsmyndigheder midt i en krise”, som han først skrev i sit brev til partiets folketingsgruppe, da Venstre ellers ville risikere ”at ende et helt forkert sted”, eller om Venstre i stedet havde fulgt næstformand Inger Støjbergs krigeriske linje om at ville ”dræne sumpen”, er bundlinjen, at Venstre stadig ikke har tydeliggjort, hvad S-regeringen egentlig og helt konkret skulle have gjort anderledes i den faktiske coronabekæmpelse.

Brutal kritik af anløbne metoder i regeringstoppen – og her i det aktuelle tilfælde sågar direkte ulovlige instrukser – kan være et uhyre effektivt våben for en opposition, hvis angrebene vel at mærke bruges som rambuk for at sætte en anden dagsorden. Hvis den mere end relevante procedurekritik bruges til også at anvise, at en helt anden beslutning havde været bedre – og dermed potentielt også mere populær.

Men ingen af de borgerlige partier har hidtil evnet at formulere konkrete forslag til, hvordan coronarestriktioner kunne have været udformet afgørende anderledes, eller hvordan masseaflivningen af mink eventuelt kunne have været undgået. Og så ender den principielle kritik hurtigt med at kunne afskrives som Christiansborgsfnidder og får tydeligvis ikke mange vælgere til at flytte sig.

Læs også

Over tid har fraværet af en substantielt anderledes politik medvirket til at reducere oppositionens kritik til et påtaget skuespil, som efterhånden virker til at trætte de fleste vælgere. Og når de manglende modforslag så tilmed erstattes med en stadig mere skinger tone, ja, så ender man med en politisk tabersag.

For der er ganske enkelt ikke tilstrækkeligt mange vælgere i Danmark, som i dag lader sig forføre af den form for trumpesque retorik, som både Inger Støjberg og Pernille Vermund fører i felten. Oprøret fra landet har snarere skubbet de borgerlige partier ud i grøften.

Men det bliver faktisk endnu værre for de blå: For mens dele af højrefløjen i disse dage og måneder indtager stadig mere kuriøse og yderliggående synspunkter, der gradvist frastøder flere og flere vælgere, har venstrefløjen formået at bevæge sig i den stik modsatte retning. Søndagens finanslovsforlig mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet udstiller, at S-regeringens parlamentariske grundlag bestemt er til at tale med.

Som klar kontrast til den seneste regeringsperiode, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen blev revet på tværs af de indbyrdes stridende blå partier – der hver især krævede mærkesager gennemført, som de andre stædigt blokerede for – står S-regeringen nu i en noget mere manøvredygtig situation. Og det skyldes ikke mindst, at hverken Radikale Venstre eller Enhedslisten fremturer og insisterer på umulige missioner.

Én af hemmeligheden bag S-regeringens stabilitet og statsminister Mette Frederiksens teflonagtige fremtoning er, at støttepartierne opfører sig væsensforskelligt fra de borgerlige partier, simpelthen ved tålmodigt at acceptere kompromissets kunst. Og dermed får de borgerlige partier heller ikke serveret de lette muligheder for at kunne udstille venstrefløjens fantasterier og hævde, at S-regeringen i virkeligheden er på vej helt ud på overdrevet.

Statsminister Mette Frederiksen har gjort alvor af sine ord om at føre en midtersøgende politik, der baserer sig på mandaternes logik, og hun har endnu til gode at indtage et markant standpunkt, som hun ikke på forhånd ved, at vælgerflertallet allerede deler.

At støttepartierne har besindet sig på den præmis og endnu ikke har udfordret med virkeligt genstridige og for S-regeringen ubekvemme særstandpunkter i for eksempel udlændinge- og retspolitikken, gør det svært for blå blok. Men trods alt ikke umuligt.

En demokratisk retsstat forudsætter, at den til enhver tid siddende regering ikke kan slippe afsted med at handle uden lovhjemmel og i det hele taget bliver holdt skarpt i skak. Men et levende folkestyre kræver altså også, at oppositionen er årvågen, idérig og kompetent nok til at kunne fremstå som et muligt alternativ. Lige nu er Danmark kørt fast med det værste fra begge onder.

-----

Lars Trier Mogensen er politisk kommentator og chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol. Han er medvært på podcasten BorgenUnplugged og skriver fast analyser i dagbladet Information. Hver anden tirsdag skriver han en politisk kommentar på Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Trier Mogensen

Politisk kommentator
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00