Kommentar af 
Lars Trier Mogensen

Lars Trier Mogensen: Løkkes leverpostejs-kurs vinder med Mette Frederiksen ved roret

KOMMENTAR: Som skæbnens ironi har statsministeren haft succes med at forfølge netop den midtersøgende vinderformular, som Lars Løkke Rasmussen lancerede i valgkampen og nu forsøger sig med igen – men som de blå partier til gengæld har blæst en lang march.

Løkke fik ret, men fik bare ikke selv lov til at skrive historien som vinder af den midtersøgende kurs, skriver Lars Trier Mogensen.
Løkke fik ret, men fik bare ikke selv lov til at skrive historien som vinder af den midtersøgende kurs, skriver Lars Trier Mogensen.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den store tragedie for den borgerlige blok er, at tidligere Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen har fuldstændig ret i sin grundanalyse: Helt elementært kan de blå partier kun generobre magten ved at bevæge sig ind over midten, og som han også selv beviste med sit soloridt i valgkampen i 2019 er der faktisk et enormt vælgerpotentiale for en moderat, pragmatisk og lysegrøn centrumhøjre-kurs.

Absolut intet tyder på, at vælgerflertallet er på vej ud mod fløjene eller blot har lyst til at lade uprøvede kræfter kommer til magten i Danmark.

Lars Trier Mogensen

De gamle trumfkort i udlændinge- og skattepolitikken er for længst slidt i bund for de blå partier, og jo mere skingert yderligtgående de stridende partiledere optræder, desto færre vælgere vil kunne lokkes væk fra Socialdemokratiets populære statsminister Mette Frederiksen og hendes veldresserede støttepartier.

Fakta
Lars Trier Mogensen er politisk kommentator og chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol. Han er medvært på podcasten BorgenUnplugged og skriver fast analyser i dagbladet Information. Hver anden tirsdag skriver han en politisk kommentar på Altinget.

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

At Lars Løkke så næppe selv vil være i stand til at løfte opgaven – med et muligt nyt parti – gør kun erkendelsen tragikomisk. På bagvendt vis er han i fuld gang med at miskreditere den midtersøgende kurs, som ellers ville kunne have været en reel vej tilbage til Statsministeriet for en allerede atomiseret borgerlig blok.

Som statsminister havde Lars Løkke Rasmussen ganske vist ikke selv kvababbelser ved at føre snæver blokpolitik for at bevare magten eller ved at udnytte Inger Støjbergs gennemslagskraft til at kapre vælgere på højrefløjen. Men tiderne er skiftet, og Lars Løkke nåede – selv om det da var for sent – at slå en kolbøtte og bevæge sig ind mod midten. Han nåede at se og mærke faresignalerne.

På kort sigt har Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance alt at vinde ved at satse ensidigt på alt det, som på længere sigt vil gøre deres realpolitiske indflydelse endnu mindre.

Lars Trier Mogensen

Danskerne elsker nemlig leverpostej – blot med pift af enten surt eller sødt. Derfor har de mest succesfulde statsministre også været de mest opportunistiske, som nøje har føjet vælgerflertallet. Ligesom Anders Fogh Rasmussen mest af alt regerede Danmark efter meningsmålinger, udfordrer Mette Frederiksen heller ikke. Hun styrer efter "mandaternes logik", som hun selv kalder det.

Nøgternt betragtet har Lars Løkke derfor ret, når han nu kalder en mere ideologisk borgerlig kurs for "en illusion som afsæt for regeringsførelse". Hverken før eller siden har en dansk regering vundet frem på at indtage stærkt polariserende synspunkter, og hvor gråt og kedeligt det end lyder, så vil den blå vinderformular også ende med at skulle være "ikke så konservativ, at det gør noget," som daværende K-statsminister Poul Schlüter ikonisk formulerede den danske raison d'état.

For Lars Løkke må det være dobbelt-bittert, at ingen i den borgerlige blok for alvor lytter til hans budskab. Men hans egen forhistorie, hvor han gang på gang viste sig villig til at klynge sig til magten for enhver pris, og hans uforudsigelige personlighed, hvor han efterhånden har ofret alle sine nærmeste, står i vejen for det mindelige budskab.

Den personlige forsmåelse, som har nu drevet ham ud af Venstre, for i første omgang at blive løsgænger, deles ikke af mange andre folketingsmedlemmer. Ingen i Venstre skylder ham noget længere, og færre har tillid til hans lunefulde væsen. Idéen om en SV-regering står tilbage som en dårlig onkeljoke.

Tværtimod er en indre borgerkrig brudt ud i blå blok, hvor partilederne konkurrerer egennyttigt om at indtage de mest nicheagtige særstandpunkter – uden bred appel til vælgerflertallet.

Blålysene blinker om kap. Fra den ene yderlighed kræver Nye Borgerlige et frontalopgør med internationale konventioner, mens Dansk Folkeparti ser ud til at ville gøre alvor af kravet om en dansk Dexit-folkeafstemning. Mens Liberal Alliance holder lidt lavere profil, kommer så til gengæld tænketanken Cepos ind fra højre med velkendte forslag om at afskaffe arveafgiften og sænke aktie- og selskabsskatten.

Der er smæk for skillingen, når Nye Borgerliges Pernille Vermund hylder Inger Støjberg for at have brudt loven. Og der anes ligefrem puls hos Dansk Folkeparti, når Morten Messerschmidt nu også vil regere bølgerne i ensom majestæt, her efter briterne netop har opnået symbolsk uafhængighed fra Bruxelles. Cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen er også altid citatværdig, når han presser på for at få indført en flad marginalskat. Alt sammen krydret med sortsynet skepsis over for grøn omstilling og ligestilling mellem kønnene. 

Underholdningen er i top. Tjuhej, hvor det går. Og hver for sig kan de ideologisk skarpe forslag sagtens være med til at øge de enkelte partiers vælgertilslutning. Men kun på direkte bekostning af hinanden – og ikke mindst den samlede blå blok. Der kommer således ikke til at være noget nær et flertal, der vil bakke op om hverken en udtræden af for eksempel Børnekonventionen, direkte udmeldelse af EU-samarbejdet eller nye skattelettelser helt oppe i toppen.

Som isoleret stemmemaksimering kan det sagtens være en succes at optræde rabiat og uforsonlig. Nye Borgerlige kan meget vel blive noget nær fordoblet ved at brage løs med verdensfjerne paroler om at skrotte basale menneskerettighedskonventioner. Ligesom Dansk Folkeparti utvivlsomt vil kunne høste et uudnyttet potentiale ved at genoplive EU-modstanden, og Liberal Alliance måske kan være heldig at klare spærregrænsen ved at love flere penge i lommen til kernevælgerne. 

Men jo mere de mindre blå partier kører friløb, desto sværere vil det blive for Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen – og vel efterhånden mere sandsynligt Konservatives formand Søren Pape Poulsen – at træde i karakter som en seriøs udfordrer til statsministerposten. De yderligtgående borgerlige mærkesager fungerer som showstoppere for at genvinde regeringsmagten.

Når krybben er tom, bides hestene. På kort sigt har Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance alt at vinde ved at satse ensidigt på alt det, som på længere sigt vil gøre deres realpolitiske indflydelse endnu mindre og dermed kun befæster statsminister Mette Frederiksens resolutte greb om magten.

Men protestpartier er nu engang ikke sat i verden for at være hverken realistiske eller resultatsøgende. I en realpolitisk stabil situation, hvor S-regeringen fører en afventende og midtersøgende kurs, som til forveksling ligner, hvad Lars Løkke gik til valg på, er det i praksis umuligt for partier som Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance at undlade at score de nemmeste vælgerpoint.

Læs også

De næste uger, måneder og år vil derfor blive præget af det stik modsatte af, hvad Lars Løkke Rasmussen håber på. Højrefløjen er dømt til at begå de samme fejltagelser og tosserier, som venstrefløjen gjorde i afmagt i 1970'erne og 1980'erne. Her i 2021 forstærkes tilbøjelighederne til at indtage løjerlige synspunkter imidlertid yderligere af de skæve dynamikker på sociale medier. Dagens højrefløjspolitikerne kommer let til at fejltolke deres mange hurtige likes og delinger som et udtryk for bred popularitet.

Mediernes trang til at promovere kulørte outsider-typer og videreslynge chokerende udsagn skaber en flygtig illusion af folkelighed. Men absolut intet tyder på, at vælgerflertallet er på vej ud mod fløjene eller blot har lyst til at lade uprøvede kræfter kommer til magten i Danmark.

Det skelsættende opbrud i det politiske landskab, som har hærget gennem de fleste europæiske lande i de senere år, og som også skabte plads til nystiftede partier ved de seneste folketingsvalg, ser ud til at være ved at gå i sig selv. Det gamle establishment har slået tilbage, og tidstypisk vil Joe Biden snart afløse Donald Trump i Det Hvide Hus.

I Europa har coronakrisen fået selv Tysklands konservative kansler Angela Merkel til at slå ind på en mere midtersøgende og socialt afbalanceret økonomisk kurs, som står i kontrast til den sparepolitik, hun stod i spidsen for i kølvandet på finanskrisen. De ideologiske kanter skæres af overalt.

Herhjemme har statsminister Mette Frederiksen effektivt isoleret fløjpartierne, først og fremmest ved at regere med skiftende flertalskonstellationer, og hun har dermed succesfuldt realiseret netop den midtersøgende vinderformular, som Lars Løkke som daværende Venstre-formand lancerede i valgkampen i bogen 'Befrielsens Øjeblik'.

Ikke alene har S-regeringen erobret og befæstet det politiske midterfelt, som Lars Løkke både dengang og nu forsøger at indtage fra sidelinjen, men Mette Frederiksen har derved også formået at presse de borgerlige partier helt ud på overdrevet. At han faktisk fik ret, men bare ikke selv fik lov til at skrive historien som vinder, vil næppe gøre hans indædte bitterhed og rastløse hævngerrighed mindre.

Fra sin på mange måder mislykkede og uforløste tid som statsminister ved Lars Løkke Rasmussen om nogen, hvor destruktivt og blokerende de interne stridigheder mellem de blå partier kan være for det borgerlige Danmark. Derfor har det profetiens skær, når han nu forudser "en socialdemokratisk mindretalsregering, der er ideologisk bundet til den yderste venstrefløj, en lang årrække frem". At hans eget mytteri mod Venstre blot fuldender sammenbruddet i blå blok, gør kun ulykken total.

.....

Lars Trier Mogensen er politisk kommentator og chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol. Han er medvært på podcasten BorgenUnplugged og skriver fast analyser i dagbladet Information. Hver anden tirsdag skriver han en politisk kommentar på Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Trier Mogensen

Politisk kommentator
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00