V og K støtter rødt flertal: Advokater skal undersøge Støjberg-sagen yderligere

IKKE FREDET: På den borgerlige fløj melder Liberal Alliance sig klar til at støtte en rigsretssag om Støjbergs ansvar i sagen om den ulovlige instruks. Og Konservative og Venstre går sammen med rødt flertal om advokatvurdering.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine KorsgaardKasper Frandsen

Kritikken fra Instrukskommissionen af tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er så alvorlig, at borgerlige partier nu også reagerer.

Venstre og Konservative er enig med de røde partier i, at uvildige advokater skal se på redegørelsen fra Instrukskommissionen, som mandag rettede en skarp kritik af tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) håndtering af sagen om adskillelse af unge asylpar.

"Et flertal i Folketinget ønsker, at delberetningen bliver gennemgået af uvildige advokater. Det er fornuftigt, og det støtter vi i Venstre. Det har vi netop besluttet på vores gruppemøde," skriver V-formand Jakob Ellemann-Jensen på twitter.

Konservative, som tidligere har bakket Støjberg op i sagen, er ligeledes enige med et rødt flertal i, at et advokatfirma skal vurdere, om sagen kan holde i en rigsret.

Det skriver Mai Mercado på Twitter:

LA vil have en rigsretssag
Liberal Alliance går endnu længere end Venstre og Konservative ved at melde klart ud, at sagen bør ende som en rigsretssag.

"Beretningen gør, at vi bliver nødt til at have skyldsspørgsmålet afgjort ved en domstol, som i det her tilfælde er en rigsretssag," siger gruppeformand Ole Birk Olesen til Berlingske tirsdag.

"Vi synes, at undersøgelseskommissionens tekst er meget klar i forhold til, at der er blevet administreret ulovligt, at det er Inger Støjberg, der har sagt, at man skal administrere på den måde, og at hun har vidst, at det ville være ulovligt – at hun blev oplyst om det," uddyber han til Politiken.

Støjbergs svar er "absurd"
Instrukskommissionens beretning giver hård kritik af Støjbergs rolle i sagen om den ulovlige instruks om at adskille alle asylsøgende par, hvor den ene var mindreårig, uden at tage individuelle hensyn til parrene.

Ordren fra Inger Støjbergs ministerium var klart ulovlig. Og selv om den ikke kom direkte fra hende selv, var det Inger Støjbergs hensigt at adskille alle parrene, selv om hun var orienteret af sit embedsværk om, at det ville være ulovligt, lyder nogle af de centrale konklusioner.

Inger Støjberg har selv forsvaret sig ved, at kommissionen ikke når frem til, at hun har givet en direkte ordre til embedsværket om at handle ulovligt, og at ingen af de afhørte har sagt, at hun har givet dem en direkte befaling om at handle ulovligt. Det har også Jakob Ellemann hæftet sig ved.

Men det argument køber Ole Birk Olesen ikke.

"Det svarer til, at hun sidder i ministerbilen i København og siger til sin chauffør, at hun vil være i Aarhus om to timer. Så siger chaufføren, at det kan ikke lade sig gøre, hvis vi skal overholde fartgrænserne, hvortil hun siger, at du skal selvfølgelig overholde fartgrænserne, men jeg skal være i Aarhus om to timer. Den samtale er jo absurd, og det samme er også Inger Støjbergs svar på, om hun har beordret en ulovlighed eller ikke beordret den," siger han til Berlingske.

Læs også

 

DF: Det rækker til en næse
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, sagde mandag, at Støjbergs brøde kun rækker til en næse.

Han hæfter sig hovedsageligt ved, at Inger Støjberg ikke direkte har beordret loven brudt over for embedsmændene.

"Loven er jo øjensynligt brudt. Men det er ikke godtgjort, at det har været Inger Støjbergs hensigt at bryde loven. Hun har haft et politisk klart ønske om at adskille asylpar."

"Det havde alle - også venstrefløjen - i den periode. Så jeg synes, det virker logisk, at Inger Støjberg også pressede på for det," sagde Thulesen Dahl til Ritzau ifølge Sjællandske Nyheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00