Kommentar af 
Lisbeth Knudsen

Lisbeth Knudsen: Hvad kan vi lære af coronakrisen?

KOMMENTAR: Et markant stærkere internationalt og nationalt beredskab. En effektiv tilbagevenden til frihedsrettigheder og demokratiske værdier. Og en plan for at udnytte det digitale kompetenceløft og flere grønne job. Det er nogle af de ting, der skal fokus på efter krisen. 

Hvad er det for et samfund, vi gerne vil have efter coronakrisen, spørger Lisbeth Knudsen.
Hvad er det for et samfund, vi gerne vil have efter coronakrisen, spørger Lisbeth Knudsen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lisbeth Knudsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mens vi stadig famler i blinde i forhold til, hvad covid-19 er for en størrelse, hvor længe sygdommen vil hærge vores samfund, hvem den rammer næste gang, og om virusbølgen kan komme igen, så kan vi lige så godt begynde at indsamle noget effektiv læring af krisen på alle fronter i samfundet.

Det kan være svært at tænke rationelt, når vi kigger ind i et mentalt fremtidsbillede, hvor det, vi frygter, mest af alt er hinanden som den næste smittebærer, der kan koste en selv livet.

Hvor det ubehagelige og kyniske valg står mellem at begrænse antallet af døde ved at lukke samfundet ned og at forhindre tab af job i tusindvis ved at åbne samfundet igen så hurtigt som muligt. Men vi må gøre det alligevel. Finde ud af, hvad vi kan lære af nedlukningen, og finde ud af, hvad det er for et samfund, vi gerne vil have efter coronaen.

Vi har fået et helt nyt ordforråd under krisen. Ord som social distancering og flokimmunitet er blevet allemandseje. Overvågning er på vej til at blive det nye normale, så vi kan spore smittespredere gennem vores mobiltelefoner. Karantæneøkonomi og afglobalisering er trængt ind i vores diskussioner om den økonomiske krise i kølvandet af sundhedskrisen.

Fakta
Lisbeth Knudsen er tværgående chefredaktør på Mandag Morgen/Altinget og formand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. 

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Den onde amerikanske version af coronaudtryk er boomer remover, fordi sygdommen mindre rammer de unge end folk over 60. Med babyboomer-generationen menes mennesker født i årene 1946-1964. Sygdommen er også blevet en generationskløft. Der kommer sikkert mange flere nye kriseord til i de kommende måneder. Men at ”stå sammen hver for sig” må helt sikkert være det evige omkvæd for 2020, som hænger os ud af halsen lige om en måneds tid og minder os om ensomhed og isolation.

Advarselslamperne
Hvad kan vi så lære af krisen? Lad os starte med et bedre globalt beredskab til at forudsige den næste pandemi og et grundigt eftersyn af vores nationale pandemiberedskab og en national produktion af værnemidler og vacciner.

Selv om vi måske kan kontrollere udbredelsen af covid-19 i de kommende måneder, indtil en vaccine er på markedet, så vil der være enorme politiske, økonomiske, sociale, teknologiske, juridiske og miljømæssige konsekvenser af coronakrisen, som vil vare mange årtier.

Lisbeth Knudsen

9. januar 2020 offentliggjorde Verdenssundhedsorganisationen, WHO, at der var rapporteret om et influenzalignende udbrud i Kina i Wuhan-provinsen, muligvis med udgangspunkt i et åbent fiskemarked med levende dyr.

Det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention havde rapporteret om tilfældene tre dage før 6. januar 2020. Men en canadisk sundhedsovervågningsplatform, BlueDot, havde slået begge de to tidsmæssigt ved at advisere sine kunder, blandt andet sundhedsmyndighederne i en halv snes lande, allerede 31. december 2019.

BlueDot – en forholdsvis lille virksomhed med 40 medarbejdere – bruger en AI-drevet algoritme, der gennemsøger fremmedsprogede nyhedsrapporter i tusindvis, dyre- og plantesygdomsnetværk og officielle meddelelser af forskellig slags for at give sine kunder forudgående advarsel om farezoner som Wuhan.


En mand aflæsser fisk ved Baishazhou-markedet i Wuhan, Kina, 15. april (foto: Hector Retamal/AFP/Ritzau Scanpix)

Kamran Khan, BlueDots grundlægger og CEO, har sagt, at hans algoritme ikke bruger overvågning af sociale medier, fordi de data er for rodede. Men i stedet bruger den adgang til globale flybilletdata, der kan hjælpe med at forudsige, hvor og hvornår smitten er på vej til næste sted. Hans algoritme forudsagde, at virussen ville springe fra Wuhan til Bangkok, Seoul, Taipei og Tokyo i dagene efter det første udbrud.

Khan, der arbejdede som specialist på et hospital for smitsomme sygdomme i Toronto under sars-epidemien i 2003, drømte om at finde en bedre måde at spore sygdomme på. Og den har han åbenbart fundet.

BlueDot blev lanceret i 2014. Firmaet bruger sprogteknologi og maskinlæringsteknikker til at finkæmme informationer på 65 sprog. Når den automatiserede dataindsamling er færdig, sidder der epidemiologer og kontrollerer konklusionerne, som så sendes til kunderne.

BlueDot er ikke det eneste sted, hvor der arbejdes med sådanne dataobservationer. Flere andre er undervejs. Men vi har brug for et stærkere, mere transparent og globalt varslingssystem, hvor informationerne ikke kun tilgår nogle få lande, og hvor alle har en forpligtelse til at melde risici ind.

Til en mere effektiv beredskabsplan hører også helt nye initiativer i forbindelse med overvågning af smittespredning. Apple og Google samarbejder nu om at give myndighederne et effektivt sporingsværktøj i form af en app til vores mobiltelefoner. Alt sammen i kampen for at inddæmme coronavirus.

Hvor langt vil vi gå ved at afgive vores ret til privatliv til fordel for smitteopsporing og overvågning af folk, der er i karantæne? Nye etiske problemstillinger dukker op. Til en ordentlig global beredskabsplan hører også et sted at indsamle al publiceret forskning i en global database og onlinelæringsplatform for sundhedsmedarbejdere.

Læs også

WHO prøver at drive en sådan database, men den er ofte udsat for kritik og mangelfuld. Forskermiljøerne udveksler deres erfaringer, forskningsprojekter og resultater i mange forskellige fora, men ingen har det samlede overblik.

Politikerne får brug for hurtigere og mere effektive varslingssystemer fra sundhedsmyndighederne til forebyggelse og forberedelse af næste sundhedskrise. For at den kommer, burde vi have lært nu.

Vi får også brug for et beredskab i forhold til den informationsmæssige smittespredning af falske sundhedsråd, konspirationsteorier, falske lægemidler og misinformation. Alt det, vi med et samlet ord kalder infodemi som uheldig partner til en pandemi. Det beredskab har vi heller ikke godt på plads. Det må vi se at få.

Den store stat
Pandemien vil ændre verden permanent og dybt. Selv om vi måske kan kontrollere udbredelsen af covid-19 i de kommende måneder, indtil en vaccine er på markedet, så vil der være enorme politiske, økonomiske, sociale, teknologiske, juridiske og miljømæssige konsekvenser af coronakrisen, som vil vare mange årtier.

Pandemien kan skade det liberale demokrati. I krisetider er det nationalstaten, der passer på os, og globaliseringen viger. Samtidig understreger krisen paradoksalt nok behovet for internationalt samarbejde.

Coronakrisen har udstillet samfundets skrøbelighed og samtidig den indbyrdes afhængighed af globaliserede industrier. Vi ser en stor ændring i statens magt og accept af statslig indgriben på mange af livets områder, som vi under normale omstændigheder ville modsætte os. Mere autoritære regeringer kan tænkes at være tilbageholdende med at opgive de nødbeføjelser, der er indført under coronakrisen.

Det er vigtigt, at vi både oplever at få vores frihedsrettigheder igen i fuldt omfang efter coronaen, og at vores demokratiske system finder en normal arbejdsform igen, selv om mange har fundet det befriende for en kort overgang at slippe for såkaldt politisk småfnidder. Vi må have vores demokratiske beredskab på plads igen og holde øje med, at lande i vores medlemskreds i EU ikke forfalder til at bruge coronaen til at afskaffe det liberale demokrati.

De lukkede grænser under sundhedskrisen kan få betydelige politiske og langvarige konsekvenser for holdningerne til globalisme, grænsekontrol og indvandring på længere sigt. Globale pandemier har brug for globale reaktioner og internationalt samarbejde.

Men lige nu synes de internationale organisationer som blandt andet WHO på vej til en svækkelse, efter at den amerikanske præsident har sendt det amerikanske bidrag til organisationen i dybfryseren.

EU har ikke vist sig som en effektiv organisation under en sundhedskrise. Det kan man ikke bebrejde EU-systemet, for medlemslandene har ikke givet EU beføjelser til at være fælles sundhedsmyndighed. Hvis det skal ændres, skal der være en fælles vilje til at etablere en europæisk folkesundhedsmyndighed, og det er der næppe.

Digitalt løft
Teknologiske løsninger kan bidrage til at bekæmpe epidemien, håndtere karantænen og lette dens økonomiske konsekvenser. Krisen vil føre til vigtige innovationer og et uvurderligt, effektivt skub fremad for en digital omstilling, både i den private og offentlige sektor.

1,8 millioner danskere har været på hjemmearbejde og deltaget i et ufrivilligt historisk eksperiment af et digitalt kompetenceløft de seneste uger. Uddannelsessektoren har på få uger flyttet sig milevidt, hvad angår introduktionen af digitale læringsmetoder og nye undervisningsformer. Det må vi kunne bruge til noget.

Krisen viser, at en koordineret global indsats for klimaet faktisk er mulig i en reel nødsituation. De globale drivhusgasemissioner er styrtdykket som følge af nedgangen i den økonomiske aktivitet og ændringerne i vore livsstil og arbejdsliv med mere hjemmearbejde. Spørgsmålet er, om der kan holdes fast i langsigtede klimarigtige løsninger, når en recession truer, og landene skal have fuldt blus under økonomierne igen efter coronakrisen.

Nedgangen i den økonomiske vækst vil sandsynligvis være meget værre end under finanskrisen med mange konkurser, stigende arbejdsløshed og gældsætning. Det vil ikke kun være de mindre produktive virksomheder, som må lukke, men også sunde virksomheder, som dør af likviditetsmangel.

Derfor bliver det afgørende, hvordan de midlertidige hjælpepakker til erhvervslivet bliver udfaset, og hvilke politiske valg for en gradvis understøttelse af væksten og genoplivning af samfundsøkonomien der tages i de kommende uger og måneder.

Der er næppe tvivl om, at regeringen vil have øjnene stift rettet mod arbejdsløshedstallene og på at få gang i beskæftigelsen igen hurtigst muligt. Hvis det kan kombineres med alle de grønne ambitioner fra før coronaen, så skal der tænkes kreativt.

Men ligesom visionære virksomheder prøver at benytte krisen til en langsigtet omstilling til mere modstandsdygtige forretningsmodeller og nye arbejdsprocesser, så skal vi som samfund måske også tænke i de baner.

-----

Lisbeth Knudsen er tværgående chefredaktør på Mandag Morgen/Altinget, formand for Demokratikommissionen, VL-grupperne og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt forhenværende formand for Det Kongelige Teater. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Knudsen

Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras
journalist (DJH 1975)

0:000:00