Regeringen lancerer nye coronatiltag: Vil have alle unge i Hovedstaden testet inden juleaften

STORBYSMITTE: Smittetallet i hovedstadsområdet bekymrer regeringen, som nu indfører øget test og lokale restriktioner i 17 kommuner. Indsatsen er især rettet mod unge mellem 20 til 25 år.

”Smitteudviklingen i og omkring hovedstadsområdet er generelt bekymrende, og derfor præsenterer vi i dag en række målrettede tiltag.”

Sådan siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) tirsdag eftermiddag på et pressemøde, hvor regeringen præsenterer nye restriktioner og tiltag for indbyggerne i 17 hovedstadskommuner.

Det er især de unge indbyggere i hovedstadsområdet, som er centrum for de nye tiltag. Ifølge Magnus Heunicke er der en særlig høj smitte blandt de unge mellem 15 og 25 år. 26 procent af dem, der er testet positiv i Hovedstaden i den seneste uge, tilhører den aldersgruppe.

I forsøget på at komme smittekæderne blandt de unge til livs vil der blive igangsat en særlig indsats for at få de unge til at blive testet. Det vil blandt andet indebære flere mobile testcentre på uddannelsesinstitutioner og øget information til de unge om at blive testet. Målet er at få de unge testet inden juleaften, hvor de samles med deres familier.

”Det er ikke en tvang, men det er en kraftig og dybfølt opfordring. Vi har brug for jeres hjælp nu til at knække de her skjulte smittekæder,” siger Magnus Heunicke.

Regeringen forventer, at cirka 200.000 unge vil tage imod tilbuddet om en coronatest inden jul. Tilbuddet sættes i gang onsdag, hvor der vil være øget test i Ishøj og Brøndby, og det vil derefter rulle rundt i resten af hovedstadskommunerne frem mod jul som en slags karavane, fortæller Magnus Heunicke.

Ny landsdækkende restriktion i stormagasiner og butikscentre
Fokusset på den unge generation kommer også til udtryk i nogle af de nye restriktioner. De videregående uddannelser i de 17 kommuner opfordres til at gøre brug af digital undervisning, når det er muligt, og undervisning i idræt og musik skal aflyses på ungdoms- og voksenuddannelserne.

Tiltagene rammer også børn i hovedstadskommunerne. Den nuværende regel, som tillader 50 deltagere i idræts- og foreningsaktiviteter for alle under 21 år, bliver indskærpet, så der kun må være ti deltagere frem til 2. januar.

De berørte kommuner er Albertslund, Ballerup, Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Gentoft, Gladsaxe, Glostrups, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, København, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Tårnby og Vallensbæk.

Det er dog ikke kun hovedstadsområdet, der bliver berørt af nye restriktioner i dag. På landsplan indføres der også nye krav for detailhandlen, hvor der forventes at blive travlt op til julen. Kravene, til hvor mange kunder der må være per kvadratmeter, indskærpes, og butikker på mere end 2.000 kvadratmeter, stormagasiner og shoppingcentre får et krav om at indføre ensretning.

De nye tiltag gælder fra mandag 7. december og frem til 2. januar. Få overblik over dem her:

Hovedstadsområdet

Arbejdspladser

 • Alle arbejdspladser: Offentlige og private arbejdsgivere i de nævnte kommuner opfordres kraftigt til at sikre, at medarbejdere, der har mulighed for at varetage deres arbejde uden fysisk fremmøde på arbejdspladsen, gør dette.
 • Offentlige arbejdspladser: Offentlige arbejdsgivere opfordres endvidere til at vurdere, om opgaver, der forudsætter fysisk fremmøde, kan udskydes til efter nytår og i givet fald gøre dette.
 • Statslige arbejdspladser: Hvad angår statslige arbejdspladser har der siden efteråret været en restriktiv tilgang til fysisk fremmøde. I perioden frem mod jul vil der være fokus på yderligere opstramning, så færre møder fysisk på arbejde.

Skole og uddannelse 
Skole, ungdoms- og voksenuddannelse

 • Forbud mod undervisning på tværs af klasser i grundskolen.
 • Ingen undervisning og aktiviteter på tværs af klasser på ungdoms- og voksenuddannelser.
 • Musik og idrætstimer bør aflyses på ungdoms- og voksenuddannelser.
 • Spisning bør foregå i klasser og ikke i fælleslokaler.

Videregående uddannelse

 • Digital undervisning på videregående uddannelser, når det er muligt.

Børn og fritid

 • Muligheden for at være op til 50 personer til stede ved idræts- og foreningsaktiviteter for børn og unge op til 21 år finder ikke anvendelse i perioden 7. december 2020 til 2. januar 2021.
 • Der må herefter som udgangspunkt i denne periode kun være ti personer til stede på samme tid og sted i idræts- og foreningsaktiviteter.

Øget testindsats

 • Ekstra mobile testenheder indsættes lokalt på steder og tidspunkter, hvor der forventes flest mennesker.
 • Der uddeles informationsmateriale om test på forskellige sprog.
 • Alle unge mellem 15 og 25 år i de berørte kommuner opfordres til at lade sig teste.
 • Lokale udmeldinger, om hvor og hvornår test af de 15-25-årige gennemføres, vil følge. For eksempel udgående mobile testenheder til uddannelsesinstitutioner.

Hele landet

Butikker og handel

 • Færre kunder per kvadratmeter i store butikker, storcentre, stormagasiner med videre.
 • Skiltning af antal kunder tilladt i lokalet i detailhandlen.
 • Ensretning i store butikker, storcentre og stormagasiner.

Forbedring af smitteopsporing

 • Forplejning i forbindelse med frivillige isolationsophold gøres gratis.

,

Forrige artikel Finansministeriets pressechef stopper efter otte måneder i jobbet Finansministeriets pressechef stopper efter otte måneder i jobbet Næste artikel Holstein: Finansloven er støttepartiernes pant Holstein: Finansloven er støttepartiernes pant