Regeringen fremlægger klimaplan med to energi-øer: ”Det tager os ikke hele vejen. Det her er kun første kapitel”

KLIMA: Regeringen vil bygge to energiøer frem mod 2030, have en grønnere varmesektor og genanvende mere affald fremgår det af ny klimaplan, præsenteret onsdag. Finansminister åbner for flere forslag efter sommerferien og en grøn skattereform senere.

Mads OutzenMorten Øyen

Danmark skal være det første land i verden med energiøer, der langt ude på havet skal sende vindmøllestrøm i meget store mængder ind til fastlandet.

Det skal kickstarte en ny epoke i energi- og klimapolitikken, lød det fra finansminister Nicolai Wammen og klimaminister Dan Jørgensen på et pressemøde i Finansministeriet onsdag, hvor regeringen præsenterede sit første bud på en ny klimaplan.

”Energiøer skal bane vejen for grøn omstilling – ikke bare i Danmark, men i hele Europa,” siger finansminister Nicolai Wammen. Konkret ønsker regeringen en energiø i Nordsøen på 2 gigawatt med plads til mindst 10 gigawatt på sigt og en i Østersøen på 2 gigawatt. Begge skal oprettes inden 2030. 

Det ligger i forlængelse af finanslovsaftalen for 2020, hvor regeringen sammen med sine støttepartier blev enige om at ville bygge sådanne to energiøer og afsatte penge til forundersøgelserne. 

”De bliver knudepunktet for indsamling og distribution af grøn energi. Og de bliver afgørende brikker i omstillingen af andre sektorer til grøn energi,” lyder det fra Nicolai Wammen, der kalder det et ”gearskifte”, som vil gøre Danmark førende på energiområdet.

”Det tager os ikke hele vejen. Det her er kun første kapitel,” siger finansministeren og tilføjer, at regeringen efter sommerferien vil komme med flere grønne tiltag.

Regeringens længe ventede klimaudspil indeholder også bud på en grønnere varmeforsyning og en affaldssektor med mere genanvendelse og mindre afbrænding af affald.

I alt leverer udspillet ifølge regeringen CO2-reduktioner svarende til to millioner ton i 2030. For at nå klimalovens mål om 70 procents reduktion i 2030 anslås det, at der skal reduceres 19 millioner ton.

Kritik for at droppe CO2-afgift
Udspillet har dog hurtigt også fået kritik for ikke at medtænke en bred CO2-afgift, som er blevet foreslået af Klimarådet og tilsluttet af eksperter og alle regeringens støttepartier.

Men det er ikke tidspunktet til nye afgifter på erhvervslivet midt i en coronakrise, lød det fra regeringens ministre. 

”Klimakrisen forsvinder ikke trods sundhedskrise. Men den forandrer vilkårene,” siger klimaminister Dan Jørgensen, der slog fast, at Socialdemokratiet ikke vil være med til at ”brandbeskatte” dansk erhvervsliv.

”Så ville vi være det modsatte af at være et foregangsland. Det skal ikke gøre ondt. Det skal gøre muligt,” siger han.

Læs også

Der kommer mere
Finansminister Nicolai Wammen varsler dog, at regeringen på et senere tidspunkt vil vende tilbage til diskussionen om afgifter, selvom regeringen afviser Klimarådets model til en CO2-afgift nu.

”Det betyder ikke, at vi ikke senere kan se på en omlæggelse af afgifterne – for eksempel med en grøn afgiftsreform senere,” siger Nicolai Wammen.

Finansieringen af regeringens udspil skal ske gennem "grønne reserver mv.", "puljer, omprioriteringer mv." og "i tilrettelæggelsen af finans- og udgiftspolitikken", hedder det i udspillet.

Regeringen håber på at kunne lande en aftale inden sommerferien. De første sættemøder finder sted på mandag.

Dokumentation

Hovedpunkterne i det nye klimaudspil er:

  • Energiøer
  • Grønne brændstoffer og CO2-fangst
  • Effektiv brug af energien og renoveringer
  • Grøn varme til danskerne
  • Omstilling af og samarbejde med erhvervslivet
  • Grøn affaldssektor og mere genanvendelse.

Læs hele udspillet her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00