Løkke efter topmøde: “Jeg føler mig en smule mindre alene"

TOPMØDE: Lars Løkke Rasmussen (V) var efter fredagens EU-topmøde positivt overrasket over antallet af medlemslande, der som Danmark vil holde igen på EU's udgifter. Men det bliver ikke let at nå til enighed, understreger han. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen deltog fredag i et uformelt EU-topmøde i Bruxelles. 
Statsminister Lars Løkke Rasmussen deltog fredag i et uformelt EU-topmøde i Bruxelles. Foto: /ritzau/Francois Lenoir
Daniel Bue Lauritzen

BRUXELLES: Der er flere medlemslande, som deler Danmarks udgangspunkt for de kommende forhandlinger om EU's næste langtidsbudget, end statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) umiddelbart havde forventet. 

Det fortalte han efter fredagens uformelle topmøde i Bruxelles.

“Jeg føler mig en smule mindre alene end det, jeg kunne læse på papirerne, da jeg mødte ind," sagde han. 

Men selvom statsministeren fandt flere støtter blandt de 26 resterende medlemslandes overhoveder, end han havde regnet med, bliver det ikke nogen smal sag at nå til enighed, fortalte han: 

"Det er ikke sådan, at man bare kan sige, at der er bred opbakning til det synspunkt, jeg har. Det bliver ikke let," sagde Lars Løkke Rasmussen. 

Brexit-hul skal lukkes 
Topmødet var stats- og regeringschefernes første drøftelse af det kommende EU-budget, der bliver særligt kompliceret at nå til enighed om, fordi briterne med Brexit efterlader et hul på omkring 100 milliarder om året. 

Det har fået både Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen til at foreslå, at medlemslandene skal spytte mere i kassen, men det har den danske statsminister flere gange afvist. 

Han vil ikke vil lade EU-budgettet overskride mere end én procent af medlemslandenes bruttonationalindkomst, når den nuværende budgetaftale udløber i 2020.

“Vi skal passe på pengene. Det er vi vant til ude i landene. Det kan godt lade sig gøre at lave et fornuftigt EU inden for rammerne af én procent af bruttonationalindkomsten," sagde han. 

Vil investere i Afrika
Selvom Danmark ikke umiddelbart er villig til at hæve tilskudet til EU, havde statsministeren taget en række ønsker med til budgettet. Han vil blandt andet hæve støtten til Afrika:

"Der er hele immigrationsudfordringen i forhold til at passe på de ydre grænser, men også spørgsmålet om at investere mere i vores nærområder. For eksempel er det jo sådan, at den satsning, vi har i Afrika (EU Emergency Trust Fund for Africa, red.), hviler på frivillighed. Man går rundt med en hat i hånden, og der ville det være rigtig godt, hvis EU fik nogle mere faste budgetlinjer," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren fortalte samtidig, at han gerne ser, at EU bruger flere penge på forskning, innovation og digital omstilling.

Bremse på landbrugsstøtten
Hvis regnestykket skal gå op, og hullet efter Brexit lukkes, skal der selvsagt spares andre steder. 

Lars Løkke Rasmussen foreslog, at der sættes en bremse på nogle af de største udgiftsposter i EU-budgettet. Det vil blandt andet gælde landbrugsstøtten: 

“Vores egne studier viser, at hvis man låser landbrugs-, landdistriksstøtten og strukturfonden nominelt og bruger de penge, vi har nu, og ikke flere, vil man, fordi én procent giver flere og flere penge, når vi bliver rigere, kunne frigøre noget, der ligner 50 milliarder euro til at prioritere," sagde han. 

EU-Kommissionen har serveretten på budgettet og kommer med sit udspil til maj. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00